- 1459: Este semnat tratatul de pace prin care Ștefan cel Mare și Sfânt se recunoaște vasal regelui polonez Cazimir al IV lea. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei și recunoașterea suzeranității polone de către domnitorul moldovean.
- 1920: Este prezentat primul film românesc de desen animat: „Păcală în Lună”. Era realizat de caricaturistul Aurel Petrescu, iar premiera a avut loc la Cinematograful Militar din București.
- 1929: Moare inginerul și constructorul de automobile german Karl Benz (pe numele complet: Karl Friedrich Michael Benz). Este creatorul primului automobil funcțional. Este considerat pe scară largă drept „părintele automobilului” și „părintele industriei auto”.
- 1932: Se naște actorul american Anthony Perkins. A fost nominalizat la Premiile Oscar. Este cunoscut mai ales pentru rolul lui Norman Bates din filmul „Psycho” al lui Alfred Hitchcock, dar și pentru rolul lui Philip Van Der Besh din filmul „Vă place Brahms?”, unde a jucat alături de Ingrid Bergman și Yves Montand, rol pentru care a primit la Cannes, premiul pentru cel mai bun actor. A avut roluri excelente și în „Psycho II” sau „Murder on the Orient Express”.
- 1932: Se naște regizorul, actorul, scenaristul și scriitorul rus Andrei Arsenievici Tarkovski. Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice și ai întregii istorii a cinematografiei. A jucat un rol de prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică și studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea „Sculpting in Time”). Născându-se și profesând într-un regim opresiv, s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme și câteva scurt-metraje în 27 de ani). „Andrei Rubliov”, „Solaris”, „Oglinda” și „Călăuza” sunt considerate printre cele mai importante filme ale tuturor timpurilor.
- 1938: Se naște realizatorul TV ziaristul și scriitorul Aristide Buhoiu. A devenit cunoscut publicului larg prin realizarea ciclului de reportaje „Drumuri europene”, difuzat de postul național de televiziune TVR între 1976 și 1983. În 1984 a emigrat în Statele Unite ale Americii unde, timp de aproape două decenii, a editat ziarul „Universul”. Totodată, a fost primul român care a tradus şi editat cartea „Orizonturi Roşii” a generalului Ion Mihai Pacepa.
- 1944: Bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului, soldat cu mari distrugeri materiale și circa trei mii de civili morți.
- 1945: Al Doilea Război Mondial: teritoriul Ungariei este complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice.
- 1949: Douăsprezece națiuni (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia) semnează Tratatul Nord Atlantic, creând Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
- 1953: Moare regele Carol al II-lea. Al treilea rege al României a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen. După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. S-a întors în România în 1930, detronându-și propriul fiu. A fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice și financiare. A fragilizat sistemul de partide, numind adesea la guvernare facțiuni minoritare ale partidelor istorice și cochetând cu idea unor guverne de concentrație națională, precum guvernul Iorga - Argetoianu. De asemenea, a permis formarea unei camarile corupte în jurul său, sub patronajul Elenei Lupescu. Către sfârșitul anilor ’30, situația politică internă s-a deteriorat sub influența situației internaționale și a acțiunilor regelui, în 1938 fiind instaurată dictatura regală (prin înlăturarea constituției din 1923 și desființarea partidelor politice, înlocuite cu un partid unic, Frontul Renașterii Naționale, patronat de rege). Anul 1940 a consemnat fărâmițarea României Mari ca urmare a pactului dintre Germania și URSS, situație care a avut efecte dezastruoase asupra reputației monarhului român. Reorientarea politicii externe a României către Germania nazistă nu a putut salva regimul său, fiind obligat să abdice de către generalul Ion Antonescu, proaspăt numit prim-ministru. I-a fost permisă părăsirea țării. După cel de-al Doilea Război Mondial, fostul rege a dorit să se întoarcă la cârma țării și să-și detroneze din nou fiul, însă a fost oprit de aliații vestici. S-a căsătorit, în cele din urmă, cu Elena Lupescu și a murit în exil.
- 1965: Se naște actorul, producătorul, scenaristul și cântărețul american Robert John Downey Jr. Nominalizat la premiul Oscar pentru rolurile din filmele „Tropic Thunder” și „Chaplin”, este cunoscut și pentru prestațiile artistice din„Zodiac”, „Sherlock Holmes”, „Sherlock Holmes: A Game of Shadows” sau „Kiss Kiss Bang Bang”, respectiv din seria Marvel în care-l interpretează pe Iron Man.
- 1968: Moare pastorul baptist și activistul politic american Martin Luther King (născut: Michael King Jr.). Este cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: „I have a dream” („Am un vis”). A fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964, pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam. A fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis. În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite ale Americii.
- 1979: Se naște actorul australian Heath Andrew Ledger. A fost unul dintre cei mai talentați și carismatici actori de la Hollywood, dovedind o excelentă interpretare metodică. Rolul Joker din „The Dark Knight” este considerat cel mai bun din toate seriile „Batman”, fapt pentru care a și fost premiat, post-mortem, cu premiul Oscar. Este cunoscut și pentru rolurile din filme precum „Brokeback Mountain”, „The Four Feathers”, „The Patriot”, „10 Things I Hate About You”, „I’m Not There”, „Monster’s Ball”, „A Knight’s Tale”, „The Imaginarium of Doctor Parnassus”, „Casanova” etc.
- 1992: Moare diplomatul, filosoful, jurnalistul, pedagogul, poetul și romancierul Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu). A studiat la Facultatea de Drept, în paralel cu cea de Litere și Filozofie, făcând parte din generația de intelectuali români din perioada interbelică. Între anii 1940 - 1945, când a locuit la Roma și Viena, a fost parte a diplomației românești, ca șef de cabinet la Ministerul Propagandei și, ulterior, atașat de presă la Roma. În august 1944 este internat într-un lagăr german. La sfârșitul războiului pleacă în Italia, unde îl cunoaște pe Giovanni Papini, scrie și publică în reviste italiene. Situația economică grea a Italiei postbelice îl determină să plece mai departe, în Argentina. În perioada 1948 - 1953 va sta la Buenos Aires, după care va merge în Spania. Între timp, în 1946, Tribunalul Poporului din România l-a condamnat în contumacie la 25 ani muncă silnică pentru crime de război. În noiembrie 1960, romanului lui „Dieu est né en exil” îi este atribuit premiul Goncourt. Autorul, care era stabilit la Paris, respinge oferta ambasadei române de a intra în rolul de reprezentant al scriitorimii României comuniste. Guvernul român, cu sprijinul comuniștilor francezi, începe o campanie de denigrare a scriitorului, atribuindu-i un trecut de legionar. Sub presiunea acestei campanii, refuză premiul Goncourt (a rămas atribuit, dar nedecernat). În perioada 1964 - 1992 a locuit și a scris (în spaniolă și franceză) în Spania, țară în care și moare.
- Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal şi Asistență în Lupta împotriva acestora.
- Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.
Adauga comentariul tau