Iată principalele repere istorice ale zilei de 4 aprilie

0-semne de intrebare trebare

Dimensiune font:

| 04-04-2022 09:22

 - 188: Se naște împăratul roman Caracalla (născut: Lucius Septimius Bassianus). A fost unul dintre cei mai temuţi împăraţi pe care i-a avut Imperiul Roman. Este desemnat caesar în 196, respectiv augustus în 198. Devine împărat în 212, după ce îl omoară pe fratele său, Geta, și 20.000 de susținători ai acestuia. Continuă politica tatălui său, Septimius Severus, de întărire a autorității imperiale, având ca principal sprijin armata, dar neglijează problemele administrative. În primul său an de domnie emite edictul Constitutio Antoniniana, care acorda cetăţenia romană tuturor oamenilor liberi din tot imperiul. Pe plan militar, Caracalla duce o politică externă ofensivă: în 213 în Dacia, în 214 la Dunăre împotriva carpilor, iar în 215 împotriva Imperiului Part. Obsedat de Alexandru cel Mare, este asasinat în 8 aprilie 217, în timpul campaniei militare din Mesopotamia, la instigarea prefectului pretoriului, Marcus Opellius Macrinus, care se proclamă apoi împărat. Echilibrul economic nu poate fi restabilit sub Macrinus și urmașii săi. Din acest motiv, urmează o perioadă de dezordine și pe plan monetar.

- 1081: Alexios I Comnenul este încoronat împărat al Bizanțului, luându-i locul lui Nikeforos al III-lea Botaneiates. Începe astfel dinastia Comnenilor, ai cărei reprezentanți vor conduce Imperiul Bizantin mai bine de un secol.
 
- 1147: Moscova este menționată pentru prima dată în consemnarea istorică, când este numită ca loc de întâlnire pentru doi prinți.
 
- 1459: Este semnat tratatul de pace prin care Ștefan cel Mare și Sfânt se recunoaște vasal regelui polonez Cazimir al IV lea. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei și recunoașterea suzeranității polone de către domnitorul moldovean.
- 1920: Este prezentat primul film românesc de desen animat: „Păcală în Lună”. Era realizat de caricaturistul Aurel Petrescu, iar premiera a avut loc la Cinematograful Militar din București.
- 1929: Moare inginerul și constructorul de automobile german Karl Benz (pe numele complet: Karl Friedrich Michael Benz). Este creatorul primului automobil funcțional. Este considerat pe scară largă drept „părintele automobilului” și „părintele industriei auto”.
- 1932: Se naște actorul american Anthony Perkins. A fost nominalizat la Premiile Oscar. Este cunoscut mai ales pentru rolul lui Norman Bates din filmul „Psycho” al lui Alfred Hitchcock, dar și pentru rolul lui Philip Van Der Besh din filmul „Vă place Brahms?”, unde a jucat alături de Ingrid Bergman și Yves Montand, rol pentru care a primit la Cannes, premiul pentru cel mai bun actor. A avut roluri excelente și în „Psycho II” sau „Murder on the Orient Express”.
- 1932: Se naște regizorul, actorul, scenaristul și scriitorul rus Andrei Arsenievici Tarkovski. Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice și ai întregii istorii a cinematografiei. A jucat un rol de prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică și studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea „Sculpting in Time”). Născându-se și profesând într-un regim opresiv, s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme și câteva scurt-metraje în 27 de ani). „Andrei Rubliov”, „Solaris”, „Oglinda” și „Călăuza” sunt considerate printre cele mai importante filme ale tuturor timpurilor.
- 1938: Se naște realizatorul TV ziaristul și scriitorul Aristide Buhoiu. A devenit cunoscut publicului larg prin realizarea ciclului de reportaje „Drumuri europene”, difuzat de postul național de televiziune TVR între 1976 și 1983. În 1984 a emigrat în Statele Unite ale Americii unde, timp de aproape două decenii, a editat ziarul „Universul”. Totodată, a fost primul român care a tradus şi editat cartea „Orizonturi Roşii” a generalului Ion Mihai Pacepa.
- 1944: Bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului, soldat cu mari distrugeri materiale și circa trei mii de civili morți.
- 1945: Al Doilea Război Mondial: teritoriul Ungariei este complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice.
- 1949: Douăsprezece națiuni (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia) semnează Tratatul Nord Atlantic, creând Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
- 1953: Moare regele Carol al II-lea. Al treilea rege al României a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen. După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. S-a întors în România în 1930, detronându-și propriul fiu. A fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice și financiare. A fragilizat sistemul de partide, numind adesea la guvernare facțiuni minoritare ale partidelor istorice și cochetând cu idea unor guverne de concentrație națională, precum guvernul Iorga - Argetoianu. De asemenea, a permis formarea unei camarile corupte în jurul său, sub patronajul Elenei Lupescu. Către sfârșitul anilor ’30, situația politică internă s-a deteriorat sub influența situației internaționale și a acțiunilor regelui, în 1938 fiind instaurată dictatura regală (prin înlăturarea constituției din 1923 și desființarea partidelor politice, înlocuite cu un partid unic, Frontul Renașterii Naționale, patronat de rege). Anul 1940 a consemnat fărâmițarea României Mari ca urmare a pactului dintre Germania și URSS, situație care a avut efecte dezastruoase asupra reputației monarhului român. Reorientarea politicii externe a României către Germania nazistă nu a putut salva regimul său, fiind obligat să abdice de către generalul Ion Antonescu, proaspăt numit prim-ministru. I-a fost permisă părăsirea țării. După cel de-al Doilea Război Mondial, fostul rege a dorit să se întoarcă la cârma țării și să-și detroneze din nou fiul, însă a fost oprit de aliații vestici. S-a căsătorit, în cele din urmă, cu Elena Lupescu și a murit în exil.
- 1965: Se naște actorul, producătorul, scenaristul și cântărețul american Robert John Downey Jr. Nominalizat la premiul Oscar pentru rolurile din filmele „Tropic Thunder” și „Chaplin”, este cunoscut și pentru prestațiile artistice din„Zodiac”, „Sherlock Holmes”, „Sherlock Holmes: A Game of Shadows” sau „Kiss Kiss Bang Bang”, respectiv din seria Marvel în care-l interpretează pe Iron Man.
- 1968: Moare pastorul baptist și activistul politic american Martin Luther King (născut: Michael King Jr.). Este cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: „I have a dream” („Am un vis”). A fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964, pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam. A fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis. În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite ale Americii.
- 1979: Se naște actorul australian Heath Andrew Ledger. A fost unul dintre cei mai talentați și carismatici actori de la Hollywood, dovedind o excelentă interpretare metodică. Rolul Joker din „The Dark Knight” este considerat cel mai bun din toate seriile „Batman”, fapt pentru care a și fost premiat, post-mortem, cu premiul Oscar. Este cunoscut și pentru rolurile din filme precum „Brokeback Mountain”, „The Four Feathers”, „The Patriot”, „10 Things I Hate About You”, „I’m Not There”, „Monster’s Ball”, „A Knight’s Tale”, „The Imaginarium of Doctor Parnassus”, „Casanova” etc.
- 1992: Moare diplomatul, filosoful, jurnalistul, pedagogul, poetul și romancierul Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu). A studiat la Facultatea de Drept, în paralel cu cea de Litere și Filozofie, făcând parte din generația de intelectuali români din perioada interbelică. Între anii 1940 - 1945, când a locuit la Roma și Viena, a fost parte a diplomației românești, ca șef de cabinet la Ministerul Propagandei și, ulterior, atașat de presă la Roma. În august 1944 este internat într-un lagăr german. La sfârșitul războiului pleacă în Italia, unde îl cunoaște pe Giovanni Papini, scrie și publică în reviste italiene. Situația economică grea a Italiei postbelice îl determină să plece mai departe, în Argentina. În perioada 1948 - 1953 va sta la Buenos Aires, după care va merge în Spania. Între timp, în 1946, Tribunalul Poporului din România l-a condamnat în contumacie la 25 ani muncă silnică pentru crime de război. În noiembrie 1960, romanului lui „Dieu est né en exil” îi este atribuit premiul Goncourt. Autorul, care era stabilit la Paris, respinge oferta ambasadei române de a intra în rolul de reprezentant al scriitorimii României comuniste. Guvernul român, cu sprijinul comuniștilor francezi, începe o campanie de denigrare a scriitorului, atribuindu-i un trecut de legionar. Sub presiunea acestei campanii, refuză premiul Goncourt (a rămas atribuit, dar nedecernat). În perioada 1964 - 1992 a locuit și a scris (în spaniolă și franceză) în Spania, țară în care și moare.
- Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal şi Asistență în Lupta împotriva acestora.
- Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.
 
 
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
ALERTĂ - Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
27/11/2024 18:23

  Pavel Popescu, vicepresedinte al Autoritătii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM), anuntă că va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul Romaniei pană la f ...

Scandalul din jurul lui Călin Georgescu ia amploare: Se cere o investigație a Comisiei Europene
27/11/2024 15:39

  Coaliţia Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerile din 24 noiembrie, in care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru iniţierea un ...

TikTok impune restricții pentru tinerii sub 18 ani. Unele conturi vor fi blocate
27/11/2024 11:26

  În săptămanile următoare, utilizatorilor TikTok sub 18 ani li se va interzice să isi mărească artificial ochii, să isi mărească buzele sau să isi netezească ori să isi modifi ...

Iașul va avea cel mai extins parc de distracții din zonă, oferind o experiență unică de drift karting indoor
27/11/2024 10:05

Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift karting indoor Iasul va avea cel mai extins parc de distractii din zonă, oferind o experientă unică de drift ...

Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii
24/11/2024 17:31

Singura tară din lume care nu are semafoare este Bhutan. Gandul că o tară intreagă ar putea functiona fără semafoare pare aproape ireal, dar in Bhutan acest lucru a devenit posibil. Iată ce reguli au de ...

Țara care tocmai a descoperit că stă pe un zăcământ de aur de peste 80 de miliarde de dolari
23/11/2024 14:50

 Geologii au identificat peste 40 de filoane noi de aur situate la mai putin de 2.000 de metri sub pămant, in mina de aur Wangu din regiunea Pingjiang, ceea ce a adus resursele totale de aur din zona cent ...

Fostul procuror șef Valentin Iordan, condamnat la trei ani cu suspendare, după ce a fost prins beat pulbere la volan
21/11/2024 15:30

 În primă instantă, Valentin Iordan fusese condamnat cu suspendare. În apel, fostii colegi ai acestuia au cerut o pedeapsă cu executarea in regim de detentie. Putin a lipsit ca magistratii C ...

Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei