Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
Dimensiune font:
Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tau o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie din cauza copiilor – le este teama sa nu-i traumatizeze pe cei mici. Insa a ramane intr-o casnicie in care nu-ti iubesti partenerul/a, in care sa simti ca te sufoci, sa ai o viata fericita asteptand cu nerabdare ca odraslele tale sa ajunga la facultate nu este cea mai buna decizie.
Este normal sa-ti fie teama ca divortul ar putea avea un impact negativ asupra starii emotionale a copiilor care vor vedea ca tatal si mama lor nu mai locuiesc impreuna. Este normal sa te temi de pericolele emotionale si financiare inerente atunci cand doi oameni decid sa mearga pe drumuri diferite. Este normal sa iti fie teama ca si copiii tai ar putea mai tarziu sa fie implicati in astfel de relatii. Este ok sa crezi ca micutii tai nu ar trebui sa fie nevoiti sa traiasca intr-o familie destramata. Insa, oricum asta este realitatea si ar trebui sa ai curajul sa o infrunti.
Poate ca iti este teama sa faci, acum, acest pas, poate crezi ca nu este inca timpul potrivit insa nu ar trebui sa vii cu scuza si sa spui ca de fapt nu divortezi de dragul copiilor.
Nu stai in acest mariaj pentru odraslele tale. De fapt folosesti copiii ca o scuza pentru a evita sa iei aceasta decizie radicala. Si ai dreptate: divortul poate fi inspaimantator. Divortul este complicat. Divortul este dureros si traumatizant si poate fi constisitor. Insa stii ce este si mai infricosator? Sa traiesti tot restul vietii tale intr-o relatie mizerabila din care lipseste iubirea, in cel mai bun caz, sau in care esti abuzat/a, in cel mai rau caz – in vreme ce copiii tai se asteapta ca peste ani si mariajele lor sa fie la fel.
Toata lumea a vazut studiile despre efectele negative pe care divortul le are asupra copiilor. Cel mai bine pentru ei ar fi sa creasca intr-un mediu plin de iubire langa ambii parinti. Insa concluzia gresita care ar putea fi trasa din aceste cercetari este ca antonimul divortului este o casnicie fericita. Oamenii casatoriti fericiti raman casatoriti fericiti, in schimb in casniciile care se termina cu divort persoanele respective sunt, clar, nefericite.
Copiii care se nasc in ultima categorie de cupluri traiesc intr-o familie in care domnesc anxietatea, depresia si alte asemenea emotii negative. Nu cresc intr-o casa plina de iubire.
Iata cateva dintre efectele divortului asupra copiilor, publicate de Asociatia Psihologilor din America (American Psychological Association): „Unii copii se descurca mai bine dupa divort decat altii. Insa nu se cunosc suficient de multe lucruri despre impactul factorilor contextuali, care adesea insotesc divortul (presiune financiara, conflict marital) in afara impactului divortului asupra copiilor.”
Adevarul este ca un copil care trece prin experienta unui divort prezinta un nivel mai ridicat de anxietate comparativ cu copiii din mariajele fericite, insa nu exista studii care sa compare efectul pe care l-ar fi avut aceeasi casnicie asupra acelui copil.
Daca un copil va suferi sau nu pe termen lung din cauza divortului parintilor sai depinde in mare pare de mecanismele sale de adaptare, care au fost modelate prin comportamentul parintilor sai.
Parintii care percep problemele drept provocari la care incearca sa gaseasca solutii, gandind pozitiv, ramanand flexibili ofera un model de succes copiilor lor. In schimb, parintii care vad problemele ca pe niste amenintari le ofera copiilor un model care nu-i poate ajuta sa gestioneze efectele separarii parintilor.
Care dintre acesti copii vor invata cele mai bune lectii de gestionare a propriilor lor dificultati? Parintii care au resursele de a-si construi o noua viata sau cei care raman captivi intr-un cerc al nefericirii?
Fara ca macar sa-ti dai seama ii inveti pe copiii tai cum ar trebui sa fie casniciile lor. Iata o intrebare la care ar trebui sa raspunzi: Cum te-ai simti daca copilul tau ar avea o casnicie precum a ta? Poate ca ar trebui sa-ti imaginezi puiul tau ca sot sau sotie intr-o casnicie ca a ta si ia in considerare urmatoarele scenarii?
– Esti fericit/a ca micutul tau se afla intr-o asemenea relatie? Foarte bine. Continua sa faci ceea ce ai facut pana acum.
– Esti multumit/a pentru copilul tau insa esti ingrijorat/a de lipsa de conexiune care parca s-a intarit in ultima vreme intre tine si jumatatea ta de viata. Deschide subiectul cu partenerul/a de viata si vedeti ce optiuni exista pentru a va reconecta inainte de a fi prea tarziu.
– Te simti trist/a pentru copilul tau? Suparat/a pe modul in care partenerul/a de viata il/o trateaza? Dezamagit/a ca permite sa fie tratat/a astfel? Scapa de aceasta relatie chiar acum.
De fiecare data cand iti spui ca ramai in aceasta casnicie pentru copii, in mod incosntient, trimiti urmatorul mesajul micutului tau – Sunt nevoit/a sa raman in acest mariaj din cauza ta. Este vina ta. Si daca faci aceeasi greseala ca mine cand te vei casatori atunci vei suferi la fel ca si mine.
Insa nimeni nu ar trebui invinovatit. Situatia este cea care este. Este viata ta. Daca stii ca ar trebui sa isi din aceasta relatie atunci fa-o. Daca vrei sa ramai, ramai. Insa ar trebui sa realizezi ca nu stai pentru copii, stai pentru ca ti se pare ok. George Bernard Shaw a spus: „Nu-i da niciodata unui copil o carte pe care tu n-ai citi-o niciodata”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau