„Casa Ivaşcu” din Piatra Neamţ
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în localitatea Piatra Neamţ, trebuie să ştiţi că nu departe de centrul oraşului, pe strada Alexandru cel Bun, puteţi vedea o construcţie deosebită, „Casa Ivaşcu”.
Iniţial, construcţia casei era realizată din bârne fasonate, pe care ulterior au fost aplicate straturi succesive de tencuială. Temelia realizată din piatră de râu fixată cu mortar şi foarte înaltă a fost realizată cu multă pricepere şi atenţie. Din păcate, în momentul de faţă stilul arhitectural nu mai este în totalitate cel original, de-a lungul timpului fiind refăcută în stil mai modern.
Corpul clădirii este asimetric şi fragmentat de un pridvor deschis, care este susţinut de cinci colonete de lemn şi cu acoperământ propriu. Pridvorul este cel care constituie elementul caracteristic al acestor tip de construcţii şi apare care ca o dezvoltare sudică a cerdacului ce se întinde pe toată lungimea faţadei. Asimetria construcţiei este conturată şi de faptul că intrarea se află pe segmentul din stânga al cerdacului şi al faţadei.
Beciul clădirii se află sub pridvor, având o intrare supraînălţată iar uşile sunt realizate în stil medieval şi reuşesc să ofere întregii clădiri o imagine deosebită.
Cu toate că de-a lungul timpului acoperişul a fost modificat, iar tencuiala a redus frumuseţea pereţilor din lemn, Casa Ivaşcu este o adevărată comoară a trecutului în contextul modernizării actuale a oraşului.
În acest oraş se află şi alte importante obiective turistice care pot fi vizitate. Un simbol important este Turnul lui Ştefan, care este mai exact turn-clopotniţă, ce a fost ridicat în jurul anului 1499, fiind realizat din piatră brută. Acesta făcea parte din Curtea Domnească.
Dacă nu aţi fost niciodată în Piatra-Neamţ, trebuie să veniţi şi să vă bucuraţi de peisajele minunate şi de aerul curat. Perla Moldovei vă aşteaptă să descoperiţi frumuseţea şi diversitatea atracţiilor turistice care se regăsesc aici.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2748.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau