Oraşul Târgu Neamţ
Dimensiune font:
Toponimul Neamţ a fost menţionat pentru prima dată în lista rusă de oraşe româneşti care a fost întocmită între anii 1387- 1392, unde Neamţul este înscris în munţi. Mai târziu acest nume a fost folosit de către regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg într-un act emis în anul 1395 cu ocazia unei incursiuni în Moldova. În anul 1403, la data de 7 ianuarie, toponimul Neamţ apare într-un document al cancelariei Moldovei, unde Alexandru cel Bun, domnul ţării îl menţiona pe boierul Sandru de la Neamţ ca făcând parte din sfatul domnesc.
Arheologii au descoperit că teritoriul a fost locuit încă din perioada comunei primitive. Cele mai vechi mărturii sunt din perioada neolitic şi epoca bronzului, urmate de elemente ale civilizaţiei geto-dacice.
În anul 1772, a avut loc prima înregistrare oficială a populaţiei oraşului. Conform statisticilor realizate atunci, Târgu Neamţ avea 145 de case. Erau specificate şi meseriile locuitorilor: ciubotar, curelar, cojocar, pescar, blănar, olar, cârciumar, bărbier, potcovar, morar, berbecar.
Până în anul 1835, populaţia oraşului Târgu Neamţ, a crescut, ajungând la 519 familii, în timp ce la Piatra Neamţ locuiau 601 familii. În acest secol, viaţa economică şi social-politică a început să meargă din ce în ce mai bine şi astfel a început să crească şi populaţia. În anul 1993, populaţia din oraşul Târgu Neamţ a ajuns la 22.396 persoane.
Dacă ajungeţi în acest oraş, trebuie să ştiţi că puteţi vizita multe obiective interesante. Unul dintre ele este Mausoleul Vânătorilor de Munte - un monument important, realizat în memoria eroilor neamului din Primul Război Mondial. Eroii sunt înhumaţi în cripta de la baza monumentului.
De aici, vă puteţi îndrepta spre Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, unde veţi descoperi colecţii valoroase de ceramică ce aparţin culturilor Cucuteni, Precucuteni şi Starcevo – Cris. Acesta se află în clădirea fostei şcoli din Târgu Neamţ, unde a învăţat scriitorul Ion Creangă.
Veţi putea zări pe un deal înalt o cetate, care este neîndoielnic simbolul oraşului: Cetatea Neamţ. Aceasta a fost comparată de multe ori cu un cuib de vulturi, deoarece este situată pe o stâncă din partea de sud a Culmii Pleşu. La cetate se ajunge urcând dealul prin pădure. Merită cu siguranţă să vizitaţi această cetate: veţi înţelege o parte din istoria ţării noastre şi vă veţi simţi cu adevărat mândri că sunteţi români.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2802
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau