Cine este milionarul belgian care ar putea trimite sute de tancuri Ucrainei
Dimensiune font:
Freddy Versluys, un milionar belgian care a cumpărat de-a lungul anilor sute de tancuri prin companiile sale militare, spune că vrea să trimită vehicule de luptă Ucrainei. Însă guvernul belgian îl acuză că încearcă să profite de pe urma războiului pentru a cere prețuri exorbitante, relatează Reuters.
Într-un depozit din Belgia stau aliniate rânduri și rânduri de tancuri Leopard. Nu modelul Leopard 2 pe care Germania și alte state occidentale au anunțat în luna ianuarie că îl vor trimite Ucrainei, ci predecesorul său, tancul Leopard 1.
Versluys vrea să le vândă, dar nu îi place să i se spună că este un negustor de arme. El subliniază că este directorul a două companii din domeniul apărării care desfășoară o serie largă de activități, ca de exemplu dezvoltarea de senzori pentru avioane.
Milionarul belgian afirmă că a cumpărat multe dintre tancurile Leopard prin companiile sale în urmă cu aproximativ 8 ani și că ele „sunt disponibile pentru vânzare, dar nu le putem folosi așa cum sunt acum, bineînțeles”.
„Avem nevoie de o reabilitare completă, trebuie să ne uităm la sistemul de controlare a focului. Deci trebuie cu adevărat să le refacem, să le punem înapoi pe picioare înainte să le putem folosi în vreun fel pe câmpul de luptă”, spune Versluys.
Milionarul a cumpărat ultimele tancuri ale Belgiei
Tocmai aceste tancuri l-au adus în atenția opiniei publice din Belgia în contextul în care acesta a intrat într-o dispută cu guvernul țării sale privind posibilitatea trimiterii tancurilor Ucrainei.
Deși numeroși parteneri occidentali ai Ucrainei au promis în ultimele zile să trimită tancuri Kievului pentru a ajuta la respingerea unor noi ofensive rusești, Belgia nu s-a alăturat acestui grup dintr-un motiv foarte simplu: ea nu mai deține niciun tanc.
Guvernul belgian a vândut ultimele tancuri din dotarea forțelor sale armate în urmă cu mai bine de 5 ani tocmai uneia dintre companiile lui Versluys. Actualul ministru belgian al apărării, Ludivine Dedonder, spune că are reticențe în ceea ce privește răscumpărarea lor.
„Aceste tancuri au fost vândute pentru un preț de 10.000-15.000 de euro bucata fiindcă nu mai funcționau. Nimic nu ne împiedică să le cumpărăm înapoi dar ele nu sunt operaționale. Și nici nu intenționăm să le răscumpărăm la prețuri nerezonabile”, afirmă el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau