Patriarhia Română: Înfiinţarea şi administrarea cimitirelor de către întreprinzători privaţi contravine actualului cadru normativ
Dimensiune font:
Patriarhia Română consideră că înfiinţarea şi administrarea cimitirelor de către întreprinzători privaţi contravine actualului cadru normativ şi produce consecinţe deosebit de grave.
'Un cimitir aparţinând unui operator economic poate fi uşor dezafectat sau vândut unei alte religii decât cea creştină, sau altcuiva, iar mormintele pot fi profanate sau acoperite cu alte construcţii, dacă se schimbă destinaţia terenului respectiv', afirmă Biroul de presă al Patriarhiei Române într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Aceasta ar duce la tulburarea păcii confesionale în perimetrul cimitirelor deţinute de operatori economici, fundaţii şi asociaţii şi la instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, fundaţii şi asociaţii.
Potrivit Patriarhiei Române, stabilitatea pe termen lung a cultelor şi a administraţiilor publice locale este o certitudine, fiind foarte cunoscută grija cultelor, chiar şi a celor reduse numeric, faţă de cimitirele în care se află defuncţii lor, iar unităţile componente ale cultelor recunoscute şi administraţiile publice locale sunt structuri stabile, responsabile, reprezentând comunităţile locale, care nu se autodizolvă şi nici nu intră în faliment.
'Nu acelaşi lucru se poate spune despre operatorii economici, animaţi de interesul economic imediat, sau despre fundaţii şi asociaţii, născute din interese conjuncturale sau de grup, reprezentativitatea lor putându-se restrânge, legal, chiar şi la o singură persoană (asociat unic sau fondator)', afirmă sursa citată.
Patriarhia Română mai precizează şi faptul că înfiinţarea şi administrarea de cimitire este o datorie morală a Bisericii, întrucât Biserica apără cultul morţilor sau cinstirea celor decedaţi şi poate acorda asistenţă social-filantropică celor îndoliaţi.
În acest sens, Sectorul (Departamentul) cimitire, monumente şi servicii funerare din cadrul Administraţiilor eparhiale a fost înfiinţat prin hotărârea Sfântului Sinod tocmai pentru o mai bună administrare şi întreţinere a cimitirelor eparhiale, parohiale şi mănăstireşti, a monumentelor funerare din cuprinsul acestora, pentru asigurarea de servicii funerare adecvate, precum şi pentru asistenţa religioasă şi pastorală a familiilor îndoliate.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare din România, cimitirele umane sunt de două feluri: ale administraţiei publice locale şi ale cultelor religioase, din prevederi în vigoare (Ordinul nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii şi Hotărârea Guvernului nr. 955/2004) reieşind cu claritate că legislaţia română prevede ca responsabilitatea administrării cimitirelor să fie una strict comunitară, mai precis a comunităţii locale sau confesionale.
Cu toate acestea, în actualul Cod CAEN (Clasificarea activităţilor din economia naţionala) din România, la Secţiunea S -'Alte activităţi de servicii', activitatea de 'pompe funebre şi similare' este apreciată şi ca activitate economică, motiv pentru care unii întreprinzători privaţi se consideră îndreptăţiţi să înfiinţeze şi să administreze cimitire particulare, se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau