Verdictul liderilor europeni în urma discursului susţinut de Cameron: Egoist, ignorant, periculos
Dimensiune font:
Partenerii europeni ai Marii Britanii i-au transmis miercuri premierului David Cameron că cererea sa privind o reformă radicală a Uniunii Europene şi organizarea unui referendum privind apartenenţa la blocul comunitar arată o atitudine egoistă şi ignorantă, comentează Reuters.
Franţa a mers până într-acolo încât a vorbit despre un bluf al Marii Britanii şi i-a transmis Londrei că este liberă să plece. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a precizat că ar fi spus la o recentă întâlnire cu oameni de afaceri britanici: "Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană, vom întinde covorul roşu pentru voi".
Aceasta a fost o ripostă la adresa lui Cameron, care anul trecut a folosit aceeaşi frază pentru a-i invita în Marea Britanie pe francezii înstăriţi care vor să scape de taxele pe avere din Franţa.
Politicienii din UE au apelat la metafore culinare sau sportive pentru a-şi exprima frustrarea faţă de promisiunea premierului britanic de renegociere a apartenenţei deja semidetaşate a Marii Britanii la UE şi de a o supune unui referendum dacă va fi reales în 2015.
"A alege doar lucrurile care îţi convin nu este o opţiune", a spus ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Doi oficiali guvernamentali francezi l-au acuzat pe Cameron că tratează Uniunea Europeană ca pe un meniu 'a la carte' din care britanicii au considerat că pot alege ce vor.
Peter Mandelson, fost comisar european pentru comerţ şi un vechi ministru în guvernele laburiste, a spus că discursul lui Cameron este unul 'schizofrenic' şi că Uniunea Europeană nu va răspunde pozitiv dacă este tratată ca 'o cantină unde îţi aduci propria tavă şi pleci cu ce vrei'.
Fabius a mai afirmat că este ca şi cum Marea Britanie s-a alăturat unui club de fotbal şi apoi, dintr-o dată, spune 'să jucăm rugby'.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, instituţie care, alături de Comisia Europeană, a fost calul de bătaie al criticilor lui Cameron privind procesul 'sclerozat' de luare a deciziilor, a fost vizibil furios. Marea Britanie arată cu degetul, 'dar este principala responsabilă pentru toate întârzierile din Uniunea Europeană', a spus Schulz. "El nu vrea schimbări decât în interesul Marii Britanii, iar acest lucru nu este corect", a adăugat el.
În Germania, unde simpatiile conservatoare ale cancelarului Angela Merkel pentru partidul lui Cameron sunt umbrite, printre altele, de mânia privind vetoul Londrei faţă de pactul fiscal, opinia generală este că premierul britanic s-a izolat singur într-un colţ.
Politicienii germani se confruntă cu presiunile eurosceptice interne, dar spun că David Cameron acordă o atenţie prea mare unei minorităţi zgomotoase care evidenţiază ceea ce el a numit 'cel mai înalt nivel' de dezamăgire. "Cameron se foloseşte de apartenenţa la UE ca de o unealtă tactică pentru politici interne", a spus Manuel Sarazzin, din partea Verzilor germani.
Chiar dacă opinia faţă de Marea Britanie ar fi mai caldă, este departe de a se şti cu exactitate cum s-ar putea iniţia şi duce la bun sfârşit o negociere a tratatului, au spus oficiali europeni.
Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi în prezent liderul liberalilor din Parlamentul European, a spus că prim-ministrul britanic 'se joacă cu focul' încercând să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE şi să o supună la vot. "Discursul său a fost plin de contradicţii, arătând ignoranţă privind modul în care funcţionează UE", a spus Verhofstadt. El, dar şi alţii, au afirmat că 'nu se pune problema' de a garanta Marii Britanii opţiunea de a se sustrage de la toate regulile şi reglementările europene comune, adăugând că acest lucru ar risca să precipite o destrămare a Uniunii Europene şi a pieţei sale interne.
Semnalul de alarmă nu este limitat doar la Europa. Marea Britanie a fost de asemenea atenţionată de Casa Albă şi de o serie de oameni de afaceri că şi-ar pierde influenţa globală dacă ar părăsi UE.
"În contextul istoric mai larg, Uniunea Europeană este un succes enorm, iar o Uniune Europeană cu Marea Britanie este mult mai puternică şi importantă decât una fără", a spus Joseph Nye, fost oficial al Departamentului american al apărării şi profesor la Harvard.
Preşedintele Barack Obama 'vrea foarte mult ca Marea Britanie să rămână în UE', a spus Nye în cadrul unei mese rotunde la Forumul Economic Mondial de la Davos
Însă reacţiile la extrem de aşteptatul discurs al lui Cameron nu au fost în totalitate negative. Ministrul afacerilor europene din Finlanda, Alex Stubb, a spus că nu crede că David Cameron vrea să părăsească UE. "Vrea încheierea acestei discuţii şi clarificarea poziţiei Marii Britanii în UE o dată pentru totdeauna. În acest sens, îi respect opinia", a afirmat el.
Premierul ceh Petr Necas, al cărui guvern a fost singurul, în afară de cel britanic, care nu a semnat pactul fiscal al UE, a declarat într-o conferinţă de presă că împărtăşeşte cu Regatul Unit opinia că Uniunea Europeană 'ar trebui să fie mai flexibilă, mai deschisă şi să facă tot posibilul pentru a câştiga o încredere mai mare printre cetăţeni'.
"Nu avem niciun interes ca Marea Britanie să părăsească UE, ci dimpotrivă - ne interesează un viitor european pentru Regatul Unit", a mai spus el.
Cameron le-a oferit unor lideri europeni atenţionări în avans privind conţinutul discursului său, iar unii, chiar dacă nu le-a plăcut ce au auzit, au fost de acord cu premierul britanic că este momentul pentru o dezbatere onestă privind reforma UE.
Premierul britanic Mark Rutte, care împărtăşeşte îngrijorările lui Cameron, dar nu vrea o retragere din reglementările UE, a spus că discursul a fost unul 'puternic', cu idei bune de reformă.
Poate că discuţiile despre o eventuală tragedie nu-l vor influenţa pe Cameron, care şi-a început discursul spunând că abordarea Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană 'este mai mult practică decât emoţională'. Însă diplomaţi europeni au spus că, şi la nivel raţional, analiza sa a fost imperfectă şi contradictorie.
"În ultimă instanţă (discursul) se reduce la: "Realegeţi-mă, haideţi să schimbăm apoi legăturile cu Uniunea Europeană şi apoi haideţi să avem un referendum asupra a ceva ce nu este definit încă"", a spus un diplomat european.
Jolyon Howorth, expert britanic în politici europene, a declarat că poate ar fi mai bine dacă Marea Britanie ar pleca, pentru că atunci UE va putea lucru la viziunea sa privind Europa federală, 'fără piedicile frânarului'. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau