Ciocolata, mâncarea interzisă pentru câini și pisici. Care e motivul?

caine

Dimensiune font:

| 17-10-2022 13:22

Experții în animale au avertizat în permanență că n-ar trebui, niciodată, să le dăm ciocolată câinilor și pisicilor, deoarece este un aliment interzis pentru aceste specii. Dar de ce?

Motivul este teobromina, o componentă a arborelui de cacao, un alcaloid cu gust amar care, în ciuda numelui său, nu conține brom, dar provine din rădăcinile grecești theo care înseamnă zeu și broma, care este mâncare, deci este „mâncarea zeilor”.

Această substanță face parte din compoziția chimică a ciocolatei, care poate fi diluată în apă. Se prezintă ca o pulbere albă cu gust amar și este principalul alcaloid găsit în cacao. Concentrația sa poate varia de la 2% la 10%.



În general, această concentrație a acestei substanțe este mai mare în ciocolata neagră decât în ​​ciocolata cu lapte, de exemplu, 28 grame de ciocolată cu lapte conțin aproximativ 60 de miligrame de teobromină, în timp ce 28 de grame de ciocolată neagră conțin aproximativ 200 de miligrame.

Astfel, ciocolata la om nu a fost considerată un aliment toxic, dimpotrivă, studiile spun că se află într-o trăsătură a bunăstării, deoarece tinde să facă oamenii să intre într-o stare de euforie și bucurie, atunci când consumă.

Dar totul se schimbă atunci când animalele de companie consumă produsul, deoarece au un nivel de toleranță mult mai scăzut față de această substanță, deci ar putea provoca probleme grave de otrăvire și chiar moarte.

https://www.emag.ro

Acest lucru este direct legat de cantitatea ingerată de animal în raport cu greutatea sa corporală, deoarece, în cazul câinilor, poate fi o doză apropiată de 300 miligrame pe kilogram, iar la pisici poate fi de 200 miligrame pe kilogram.

Și, deși pisicile sunt mai sensibile la teobromină decât câinii, cazurile de otrăvire sunt mai puțin frecvente la feline decât la canini, deoarece primii au un apetit mult mai select, pe lângă faptul că nu detectează arome dulci, deci care nu au o dorință excesivă față de consumul de ciocolată.

Consumul de ciocolată este periculos pentru inimă?

Cu toate acestea, ciocolata nu poate fi doar dăunătoare câinilor și pisicilor. Oamenii trebuie, de asemenea, să se ferească să o consume în exces, dar nu din cauza ciocolatei în sine, ci din cauza unei alte componente care este amestecată cu cacao și este prezentă în majoritatea bomboanelor din comerț: zahărul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Potrivit organismului internațional, în 2015 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli, reprezentând 31% din totalul deceselor înregistrate.

Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse din lume, un aliment cu conținut ridicat de zahăr care ar putea duce la boli cardiovasculare, dacă este consumat în exces. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, pe lângă ciocolată, consumul unor proporții mari de băuturi cu zahăr ar putea avea și efecte grave asupra oamenilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prea multe bomboane pot accelera riscul de deces la vârsta mijlocie. Este bine cunoscut faptul că consumul de zahăr în niveluri disproporționate poate provoca creșterea în greutate și crește șansele de a suferi o problemă cardiovasculară.

„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilități în Marea Britanie, iar dieta slabă este un factor major. Cele mai frecvente linii directoare dietetice se bazează pe substanțele nutritive găsite în alimente, mai degrabă decât pe alimentele în sine și acest lucru poate fi confuz pentru public. Descoperirile noastre ajută la identificarea anumitor alimente și băuturi care sunt consumate în mod obișnuit în Marea Britanie și care pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate„, a declarat dr. Carmen Piernas de la echipa Health Behavior in Departamentul de îngrijiri primare Științe ale sănătății de la Nuffield și autor principal a studiului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

  Toamna în farfurie. Cele mai căutate și iubite arome de sezon
04/11/2024 17:45

Toamna este mereu insotită de un intreg repertoriu de arome si culori, iar in bucătărie, reginele sezonului devin supele, transformand mesele intr-un prilej de răsfăt si căldură. De la boluri aburinde de ...

1 noiembrie, Ziua veganismului
01/11/2024 10:45

În fiecare an, la 1 noiembrie este marcată Ziua mondială a veganismului. În noiembrie 1944 a luat fiinţă Societatea Vegană (The Vegan Society) din Marea Britanie, ca o ramificaţie a Societăţ ...

Condimentele vedetă din cuhniile Moldovei
30/10/2024 14:15

În vechiul cămin romanesc, condimentele nu erau doar arome, ci fragmente de poveste si de vindecare, o mostenire tainică transmisă de la o generatie la alta, cu aceeasi grijă cu care ar fi mangaiat un ...

Rețetele Rusiei, un festin al aromelor și tradițiilor
27/10/2024 09:16

Rusia, cu vastul său teritoriu ce se intinde de la muntii Urali pană la apele reci ale Pacificului, este un mozaic de traditii si gusturi culinare care au rezistat in fata timpului si a schimbărilor. Bucăt ...

Cele mai cunoscute rețete indiene
25/10/2024 12:45

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
06/10/2024 08:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei