Ciocolata, mâncarea interzisă pentru câini și pisici. Care e motivul?
Dimensiune font:
Experții în animale au avertizat în permanență că n-ar trebui, niciodată, să le dăm ciocolată câinilor și pisicilor, deoarece este un aliment interzis pentru aceste specii. Dar de ce?
Motivul este teobromina, o componentă a arborelui de cacao, un alcaloid cu gust amar care, în ciuda numelui său, nu conține brom, dar provine din rădăcinile grecești theo care înseamnă zeu și broma, care este mâncare, deci este „mâncarea zeilor”.
Această substanță face parte din compoziția chimică a ciocolatei, care poate fi diluată în apă. Se prezintă ca o pulbere albă cu gust amar și este principalul alcaloid găsit în cacao. Concentrația sa poate varia de la 2% la 10%.
În general, această concentrație a acestei substanțe este mai mare în ciocolata neagră decât în ciocolata cu lapte, de exemplu, 28 grame de ciocolată cu lapte conțin aproximativ 60 de miligrame de teobromină, în timp ce 28 de grame de ciocolată neagră conțin aproximativ 200 de miligrame.
Astfel, ciocolata la om nu a fost considerată un aliment toxic, dimpotrivă, studiile spun că se află într-o trăsătură a bunăstării, deoarece tinde să facă oamenii să intre într-o stare de euforie și bucurie, atunci când consumă.
Dar totul se schimbă atunci când animalele de companie consumă produsul, deoarece au un nivel de toleranță mult mai scăzut față de această substanță, deci ar putea provoca probleme grave de otrăvire și chiar moarte.
https://www.emag.ro
Acest lucru este direct legat de cantitatea ingerată de animal în raport cu greutatea sa corporală, deoarece, în cazul câinilor, poate fi o doză apropiată de 300 miligrame pe kilogram, iar la pisici poate fi de 200 miligrame pe kilogram.
Și, deși pisicile sunt mai sensibile la teobromină decât câinii, cazurile de otrăvire sunt mai puțin frecvente la feline decât la canini, deoarece primii au un apetit mult mai select, pe lângă faptul că nu detectează arome dulci, deci care nu au o dorință excesivă față de consumul de ciocolată.
Consumul de ciocolată este periculos pentru inimă?
Cu toate acestea, ciocolata nu poate fi doar dăunătoare câinilor și pisicilor. Oamenii trebuie, de asemenea, să se ferească să o consume în exces, dar nu din cauza ciocolatei în sine, ci din cauza unei alte componente care este amestecată cu cacao și este prezentă în majoritatea bomboanelor din comerț: zahărul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Potrivit organismului internațional, în 2015 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli, reprezentând 31% din totalul deceselor înregistrate.
Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse din lume, un aliment cu conținut ridicat de zahăr care ar putea duce la boli cardiovasculare, dacă este consumat în exces. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, pe lângă ciocolată, consumul unor proporții mari de băuturi cu zahăr ar putea avea și efecte grave asupra oamenilor.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prea multe bomboane pot accelera riscul de deces la vârsta mijlocie. Este bine cunoscut faptul că consumul de zahăr în niveluri disproporționate poate provoca creșterea în greutate și crește șansele de a suferi o problemă cardiovasculară.
„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilități în Marea Britanie, iar dieta slabă este un factor major. Cele mai frecvente linii directoare dietetice se bazează pe substanțele nutritive găsite în alimente, mai degrabă decât pe alimentele în sine și acest lucru poate fi confuz pentru public. Descoperirile noastre ajută la identificarea anumitor alimente și băuturi care sunt consumate în mod obișnuit în Marea Britanie și care pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate„, a declarat dr. Carmen Piernas de la echipa Health Behavior in Departamentul de îngrijiri primare Științe ale sănătății de la Nuffield și autor principal a studiului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau