O poveste de dragoste de acum 6.000 de ani, în expoziție la Muzeul Naţional de Istorie a României
Dimensiune font:
"Îndrăgostiţii de la Gumelniţa" - o reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică este expusă, de Dragobete, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
"Astăzi, de Dragobete, vă invităm la muzeu ca să descoperiţi o poveste de dragoste de acum 6000 de ani, povestea 'Îndrăgostiţilor de la Gumelniţa'. În luna în care celebrăm dragostea, de la Sf. Valentin, la Dragobete, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă invită să vizitaţi micro-expoziţia 'O poveste de dragoste de acum 6000 de ani: Îndrăgostiţii de la Gumelniţa', aceasta continuând seria de micro-expoziţii "Exponatul lunii", dedicată valorificării bogatului patrimoniu pe care muzeul îl deţine. În cadrul acesteia, este prezentată publicului una dintre capodoperele din colecţiile MNIR şi anume o pereche unică de statuete antropomorfe eneolitice, cu o vechime de aproximativ 6000 de ani", transmite MNIR, într-o postare pe Facebook.
Unul dintre rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică, perechea de îndrăgostiţi a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 1960 coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa (Olteniţa, jud. Călăraşi) - considerat de specialişti una dintre cele mai importante aşezări din perioada eneolitică din spaţiul est-european.
Piesa, cu o înălţime de 6,8 cm, a fost realizată din lut, modelată manual de artizanii preistorici, decorată cu incizii şi perforaţii, arsă pentru a-i spori rezistenţa, apoi pictată cu alb şi roşu, pigmenţi care s-au păstrat doar în mică măsură şi pe anumite porţiuni.
O replică a acesteia a fost creată special şi este disponibilă pentru publicul vizitator, pentru cei care doresc să cunoască mai îndeaproape piesa, să interacţioneze cu ea, să observe anumite detalii, s-o atingă.
Micro-expoziţia va fi accesibilă publicului până la sfârşitul lunii şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09,00 - 17,00.
***
În mai multe comune din Muntenia şi, mai cu seamă, în cele din judeţele Gorj şi Olt, sărbătoarea Aflării capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care cade totdeauna în ziua de 24 februarie, se numeşte Dragobete. În aceste părţi, Dragobetele este o zi frumoasă de sărbătoare pentru băieţi şi fete mari, ba chiar şi pentru bărbaţi şi femei tinere. În unele comune, tot din Muntenia, poporul serbează Dragobetele pentru a fi ferit de boli.
În funcţie de zona etnografică, Dragobetele, numit şi Cap de Primăvară, era sărbătorit în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.
După legendă, Dragobetele este fiul Babei Dochia şi reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv. Dragobetele, purtătorul dragostei şi al bunei dispoziţii, este sărbătorit în ziua împerecherii păsărilor care se strâng în stoluri, ciripesc şi încep să-şi construiască cuiburile. De aceea, fetele şi băieţii aşteptau cu nerăbdarea şi sărbătoreau Dragobetele pentru a fi şi ei îndrăgostiţi tot anul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau