De la fabrici şi uzine, la datorii şi ruine (Dana Chiru)

default

Dimensiune font:

| 05-03-2013 05:00

* construite în Epoca de Aur, într-o perioadă de boom economic, marii coloşi industriali ai Iaşului au ajuns în prezent să fie vânduţi la fier vechi sau au fost privatizaţi pe sume infime, care nu au fost de cele mai multe ori achitate

Fostul Combinat de Utilaj Greu (actualul Fortus SA), Fabrica de Ţigarete, Avicola SA, Fabrica de Ulei Unirea sau cea de Bere sunt doar câteva dintre exemplele de companii care asigurau înainte de 1989 o bună parte din industria judeţului şi chiar din cea naţională, fiind firme abonate la export în ţările cu care România avea relaţii economice.

La câţiva kilometri de Iaşi se află fostul sediu al unuia dintre exportatorii de renume de produse alimentare din perioada de dinainte de Revoluţie, Avicola SA. În zilele bune ale producătorului ieşean fiecare dintre cele 15 ferme ale companiei avea în orice moment cel puţin 300.000 de pui, iar peste 1.400 de salariaţi asigurau bunul mers al activităţii. Mai bine de 70% din producţia fermelor de la Târgu Frumos era destinată exportului, iar ţările în care ajungeau produsele „made in Iaşi” erau Rusia, Franţa, Germania sau Italia. Anul 2004 a însemnat începutul sfârşitului pentru Avicola din Iaşi. Omul de afaceri George Becali a decis atunci să investească în producătorul local. Acesta s-a angajat să aducă o infuzie de capital de peste 4 milioane de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În prezent, compania, după ce a mers ani întregi în pierdere, acumulând datorii, a intrat în administrarea unei firme de reorganizare şi lichidare care, după elaborarea unui plan de redresare, a început urmărirea celor care au datorii către producătorul local. Printre aceştia se numără şi FC Steaua, patronat tot de Becali, de la care Avicola are de încasat peste 32.000 de lei.

Privatizarea, pretext pentru faliment

Anul 2008, pe lângă un debut al crizei economice a însemnat la Iaşi şi închiderea uneia dintre cele mai vizibile companii locale, Fabrica de Ulei Unirea. Inaugurată în 1961, aceasta a fost, de altfel, şi prima investiţie de pe cel mai nou bulevard din Iaşi de atunci, Ţuţora. În 2002 compania a fost achiziţionată cu mare fast de gigantul agricol Bunge Ltd., care, după doar şase ani a anunţat sec, prin intermediul unui comunicat de presă, închiderea producţiei şi concedierea celor peste 200 de angajaţi pe care societatea îi mai avea în acel moment.

Tot „privatizarea” a fost pretextul sub care o altă fostă glorie comunistă a fost îngenunchiată de capitalism. La Fabrica de Lapte din Iaşi lucrau, înainte de Revoluţie, peste 1.000 de salariaţi. Din 2003 a început, însă, vânzarea acesteia pe bucăţi în contul datoriilor acumulate de-a lungul timpului, inclusiv utilajele şi spaţiile de desfacere. Un an mai târziu conturile companiei sunt blocate, iar Direcţia Generală a Finanţelor publice ale Judeţului pune sechestru asigurator pe sediul companiei, pe depozite şi pe fabrica în sine pentru un debit de peste 14,5 milioane de lei. Anul 2009 în istoria Fabricii de Lapte punctează intrarea în faliment şi debutul unui şir lung de licitaţii fără clienţi pentru valorificarea activelor.

Fabrica de Bere, devorată de rechini imobiliari

Un alt producător recunoscut înainte de 1989 în judeţ era Fabrica de Bere. Până în anul 1990 pe terenurile în care în prezent s-au construit o serie de hypermarketuri, după ani întregi în care au stat în paragină, se produceau peste zece tipuri din apreciata băutură: Bucium, Breazu, Ciric, Carpaţi, Copou, Repedea, Unirea, Iaşi, Moldova, Bucegi şi Berea Hipoglucidică, iar după această dată producţia s-a diversificat cu sortimentele Zimbru, Zimbru Pils, Cascada, Star, Derby şi berea neagră Karl's Beer Pils. Cu toate acestea, lupta pentru interesele imobiliare asupra terenurilor pe care erau amplasate spaţiile de producţie a dus, inevitabil, la sistarea activităţii în anul 2003.

A rezistat bombardamentelor, a fost răpusă de creditori

Fabrica de Ţigarete din Iaşi este un alt episod de tristă amintire a economiei judeţului. Înfiinţată în anul 1876, compania a ajuns ca în anul 1998 să producă zilnic nu mai puţin de 12 tone de ţigări. După ce a rezistat bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Fabrica de Ţigarete de la Iaşi a fost răpusă de executarea silită a Societăţii Naţionale „Tutunul Românesc” SA de care aparţinea, cei 200 de salariaţi care mai lucrau acolo fiind disponibilizaţi. Din acel moment, clădirile fabricii, transferate între timp de la Ministerul Finanţelor la cel al Culturii, au intrat într-un avansat proces de degradare.

Fortus, o poveste cu final aproape fericit

Una dintre emblemele Iaşului comunist este, cu siguranţă, fostul Combinat de Utilaj Greu actualul Fortus SA. 1977 este anul în care a demarat activitatea în halele uzinei construite de Nicolae Ceauşescu cu o investiţie de nu mai puţin de 16 miliarde de lei. Pentru ridicarea colosului din cartierul cu acelaşi nume au fost folosiţi de la specialişti la muncitori necalificaţi şi chiar puşcăriaşi de la Penitenciarul Iaşi. În anii de vârf ai producţiei de la CUG aici lucrau chiar şi 12.000 de ieşeni, în trei ture.

Exporturile de piese realizate la Iaşi în state precum China, Egipt sau Olanda au susţinut colosul economic inclusiv câţiva ani după Revoluţie, dar datoriile acumulate au îngenunchiat, până la urmă, compania. După ani întregi în care s-a încercat, pe rând, intrarea în insolvenţă sau valorificarea activelor, la începutul acestui an Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a venit cu primele veşti bune pentru Fortus SA. Aducerea de specialişti din mediul privat de business se pare că este strategia celor de la AVAS pentru punerea pe picioare a ceea ce a mai rămas din economia naţională. Industria de stat va reprezenta o prioritate anul acesta pentru AVAS, iar acest proces de durată va începe cu trei dintre marile companii de interes naţional. În top în lista instituţiei se află compania Aversa Bucureşti, compania de minerit Remin Baia Mare, dar şi Fortus SA, fosta „glorie comunistă” a Iaşului. Cele mai multe şanse de redresare le are chiar Fortus Iaşi, potrivit lui şefului AVAS. Fostul Combinat de Utilaj Greu a trecut printr-o privatizare eşuată, prin insolvenţă, iar acum este în administrare specială sub conducerea lui Gheorghe Chişcă, numit în funcţie chiar de AVAS. „Fortus este bancabilă, să ne gândim că are active de 235 de milioane de euro şi un credit de doar un milion de euro. Nici celelalte două fabrici nu au o situaţie dramatică”, a precizat, la începutul anului, preşedintele AVAS Adrian Volintiru.

Industria Iaşului, la muzeu

Pentru a nu uita domeniile economiei care au făcut din Iaşi, înainte de Revoluţie, o adevărată capitală industrială a ţării, Complexul Naţional Muzeal Moldova a decis realizarea, în premieră naţională, a unui muzeu de arheologie industrială. Acesta va fi ridicat pe ruinele fostului Depozit de Tutun al Fabricii de Ţigarete din Iaşi, dar va putea concura, ca grad de atractivitate şi interactivitate cu unele dintre cele mai importante astfel de instituţii de cultură din lume. „Va fi un muzeu modern, interactiv, în care tinerii vor putea veni şi învăţa despre istoria industriei. În incintă vom amplasa şi avionul care se regăsea în curtea interioară a Palatului Culturii şi care în prezent este în restaurare. Am vrea, de asemenea, să realizăm şi un centru de cercetare aici”, susţine Lenuţa Chiriţă, directorul Muzeului Ştefan Procopiu din Cadrul Complexului. Printre secţiunile muzeului se vor regăsi cele dedicate industriei grele, industriei uşoare, transporturilor, construcţiilor, energiei, telecomunicaţiilor, amenajărilor hidrotehnice, precum şi documente şi schiţe. Astfel, în încăperile noului muzeu vor fi expuse piese pe care se lucra înainte de Revoluţie la Uzina mecanică de material rulant de la Paşcani, la Atelierele CFR Nicolina, la Abatorul Iaşi, Fabrica de bere, Manufactura de tutun sau la Fabrica de cărămizi din Iaşi. (Dana Chiru)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

birlic

Mar 05, 2013

daca zona industriala nu mai este macar muzeu cu fosta zona sa avem!!! ar fi foarte interesant ca in dreptul fiecarui exponat sa fie afisat si autorul ruinei!!! exemplu:in dreptul tehnoton--maricel popa,in dreptul fostului cfs--fratii araboi...samd.!!!

oricine

Feb 04, 2013

referito la azvicola de ce nu mentionati numele actionarului principal george becali de el vorbiti doar cand arunca cu bani la tigani, dar cand falimenteaza o ferma nu spuneti nimic

t. v.

Feb 01, 2013

am muncit le-am construit pe rind cu sudoarea si banii nostri iar acum niste smecherasi le privatizeaza mai bine zis le vind pe nimic pentru noi, pentru ei comisioane grase si asa mergem inainte tovarasi tot generatie de sacrificiu e rominia si azi ca intotdeauna.pacat la ce a ramas de la ceausescu puteam fi la nivelul celor mai bine plasate tari din lume .a lipsit un singur lucru si lipseste si acum :legea si respectarea ei .....pacat de asa tara bogata intrata pe mina hotilor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei