Apavital generează energie verde cu noua Centrală Electrică Fotovoltaică
Dimensiune font:
Lucrările la proiectul “Centrală electrică fotovoltaică de 889 KW” dezvoltat de Operatorul de apă și canalizare ApaVital sunt în desfășurare și își propun să aducă beneficii semnificative pentru comunitatea locală. Pentru a afla mai multe despre acest proiect, am discutat cu Dr. ing. Mihail DORUȘ, directorul general al APAVITAL S.A.
1. Ce reprezintă proiectul Centrală electrică fotovoltaică - 889 KW și ce v-ați propus să realizați prin intermediul acestuia?
Proiectul constă în realizarea unui parc fotovoltaic cu puterea totală instalată de 889 KW în incinta Stației de Epurare Ape Uzate Dancu, Jud. Iași, Mun. Iași.
Scopul proiectului este producerea energiei electrice prin valorificarea sursei regenerabile reprezentată de energia solară și utilizarea eficientă a unor suprafețe de teren din incinta stației de epurare, care nu pot fi utilizate tehnologic, cu consecințe benefice asupra mediului.
2. La ce vă referiți când spuneți consecințe benefice?
În contextul global al dezvoltării durabile, proiectul are contribuții în gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile, valorificând resursele regenerabile viabile pentru generarea electricității. Totodată, contribuie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în scopul scăderii încălzirii globale, prin utilizarea energiilor și tehnologiilor curate.
Reamintim în acest sens că Uniunea Europeană s-a angajat să conducă tranziția energetică la nivel global, prin îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Pentru a îndeplini acest angajament, Uniunea Europeană a stabilit obiective privind energia și clima la nivelul anului 2030, între acestea numărându-se:
· Obiectivul privind reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030, comparativ cu 1990;
· Obiectivul privind un consum de energie din surse regenerabile de 32% în 2030;
Angajamentul României de a contribui la îndeplinirea ambițioaselor obiective europene stabilite pentru anul 2030 în domeniul energiei și climei il reprezintă Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC).
3. Ce va cuprinde Centrala Electrică Fotovoltaică?
Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) va fi constituită din grupuri de module fotovoltaice, montate pe o structură metalică de susținere, echipamentele de conversie a curentului electric continuu produs de panourile fotovoltaice în curent electric alternativ (invertoarele), sistemul de monitorizare și control al CEF, tabloul electric general, instalația de împământare și gardurile de împrejmuire.
4. În ceea ce privește energia produsă, ce cantitate estimați că va fi generată de parcul fotovoltaic și cum va fi aceasta utilizată?
Cantitatea anuală de energie produsă de parcul fotovoltaic va fi de peste 1000 MWh și va fi utilizată direct în procesul de producție al companiei, pentru consumul propriu, contribuind la reducerea ponderii energiei în costurile totale de operare ale societății.
5. Ne puteți spune în ce fază se află proiectul în prezent?
În prezent, proiectul se află în stadiul de implementare, fiind finalizată licitația și semnat contractul pentru serviciile de proiectare și executare a lucrărilor.
6. Care este previziunea privind impactul proiectului după finalizare?
Proiectul implementat de APAVITAL S.A. va contribui direct la mai mulți indicatori de rezultat, printre care se numără: numărul de instalații noi de producere a energiei din surse regenerabile, energia electrică produsă din alte surse regenerabile și reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2.
Implementarea sistemului fotovoltaic nou va avea o putere electrică totală instalată de 889 kW și va duce la o reducere de 12% din consumul anual de energie al SEAU Dancu, ceea ce înseamnă o producție minimă de 1072 MWh de energie verde anual.
De asemenea, aceasta va contribui la o reducere de 607 tone/an a emisiilor de CO2, ceea ce echivalează cu aproximativ 14.030 tone pe perioada de 25 ani de funcționare a capacității. Proiectul va genera și noi locuri de muncă, estimându-se că vor fi necesari 2 angajați suplimentari.
7. Care este durata contractului?
În conformitate cu condițiile stabilite in contractul de grant, cu Termenii și condițiile standard privind granturile EEA și Norvegiei de la Innovation Norway, durata de realizare a investiției nu va depăși data de 30 Septembrie 2023.
Pentru informații detaliate legate de programul de finanțare vizitați
https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/Programmes/romania-energy/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau