Av. MARIA ALDEA - Românii care au clauze abuzive în contractele cu bancile au avut castig de cauza
Dimensiune font:
Românii care au clauze abuzive în contractele cu instituţiile bancare au şanse foarte mari să obţină câştig de cauză, după ce instanţa a decis ca o bancă să reducă dobânda unui client de la 7 la 0,2 la sută pe an şi să elimine, în premieră, marja de profit
Această măsură s-a luat după ce s-a ajuns la concluzia că formula de calcul a dobânzii era incorectă. Beneficiara acestei decizii, o tânără devenită mămică în urmă cu o lună, va plăti acum în jur de 200 de euro, faţă de aproape 400 de euro cât avea, după ce instanţa a decis definitiv că Bancpost nu avea voie să includă în dobânda şi o marjă de profit.
Un alt exemplu de proces, finalizat anul trecut, este cel al judecătoarei Ana Maria Diuţă-Toma, din Iaşi, care a obţinut, la Suceava, un verdict favorabil. Ea va primi daune morale pentru umilinţele suferite din partea bancherilor. Judecătoarea a acţionat în instanţă BCR, cerând să se constate nulitatea absolută a clauzelor privind comisionul de risc din două contracte de împrumut, dar şi a celor prin care s-a făcut transformarea în comision de administrare. În plus, dna Diuţă-Toma, care a împrumutat 75.000 de lei, a cerut înapoi cei circa 4.300 de lei achitaţi deja în contul comisionului, precum şi daune morale de 50.000 de lei. Argumentul principal invocat a fost acela că nu a avut vreun cuvânt de spus în dialogul cu banca. Judecătorii de la Suceava au constatat nulitatea absolută a clauzelor privind comisionul de risc, obligând BCR la restituirea celor circa 4.300 de lei. Mai mult, bancherii trebuie să-i plătească judecătorului ieşean daune morale de 5.000 de lei, o premieră pentru justiţia din zonă.
Şi preşedintele Tribunalului Iaşi a învins Volksbank. Narcis Violin Stoica şi soţia sa, Mihaela, au dat în judecată banca după ce au contractat în 2008 două credite, de 130.750 şi respectiv 19.000 de franci elveţieni, pe 25 de ani. Magistratul a cerut constatarea nulităţii unor clauze din contracte şi restituirea banilor daţi în contul unor comisioane. Banca a fost obligată de magistraţii de la Craiova să restituie comisionul de risc de 10.507,47 franci elveţieni şi cel de administrare de 2.081,83 franci. În plus, Volksbank a fost obligată la plata dobânzii legale pentru debitul principal.
Aceste exemple, precum şi multe altele semnalate în ultima perioadă, demonstrează că fiecare consumator care se simte abuzat în relaţia cu băncile se poate îndrepta împotriva lor, obţinând câştig de cauză.
Despre modul în care oamenii se pot adresa instanţelor pentru a scăpa de clauzele abuzive impuse bănci am discutat cu dna avocat Maria Aldea:
Reporter: Există tot mai multe semnale atât în mass-media, cât şi din sentinţele instanţelor că acţiunile împrumutanţilor persoane fizice împotriva băncilor, având ca obiect anularea comisioanelor ilegale, sunt admise aproape în proporţie de 100%. Care este în fapt situaţia?
Avocat Maria Aldea: Este adevărat că în proporţie de circa 60-65 % au fost admise acţiunile formulate de consumatorii persoane fizice împotriva băncilor, acţiuni având ca obiect anularea comisioanelor aşa-zis abuzive, şi mă refer aici, în principal, la comisionul de risc. Aş avea însă o subliniere: deşi una din băncile vizate de aceste acţiuni este SC „VOLKSBANK ROMANIA” SA , personal am constatat faptul că această bancă a practicat comisioane de risc de bun simţ şi justificate şi de asigurare împotriva riscului, în condiţiile în care dobânzile practicate erau foarte, foarte mici. Or, sunt bănci în România - şi exemplific doar una din acestea: CREDIT EUROPE BANK ROMANIA SA - care practică un comision de ACORDARE CREDIT de peste 25 % din valoarea creditului acordat, cât şi comisioane de reeşalonare credit tot de circa 25 % din valoarea creditului. Or, astfel de practici, nu numai abuzive, ci chiar lipsite de bun simţ ar trebui oprite imediat. Chiar îi sfătuiesc pe clienţii unor astfel de bănci să mi se adreseze pentru a-i ajuta să-şi recupereze astfel de sume achitate în mod absolut aberant. Chiar în prezent am introdus astfel de acţiuni pe rolul instanţelor din Iaşi.
Reporter: Şi credeţi că veţi reuşi să anulaţi astfel de clauze?
Avocat Maria Aldea: Am încredere în justiţie că va acţiona în spiritul legii şi al echităţii sociale.
(Dan Constantinescu)
Avocat Maria Aldea: tel- 0788 323 330
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau