Bombă sanitară în galantare!
Dimensiune font:
Anchetatorii au destructurat două grupări care făceau afaceri ilegale cu ouă şi carne * ei vorbesc şi despre carne alterată care a fost trimisă la procesare * firme din Moldova au fost călcate de anchetatori
Procurorii DIICOT au luat ieri la puricat firme din Iaşi, Neamţ şi alte judeţene, pentru destructurarea a două grupuri de infractori. Au fost făcute 102 percheziţii, care vizează 80 de persoane. „Există suspiciunea că membrii grupărilor infracţionale organizate, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, achiziţionau în principal carne şi ouă din Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA, ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA”, au spus procurorii.
Se făceau livrări fictive către firme fantomă din Bulgaria, Ungaria sau Cipru, dar de fapt alimentele erau vândute în România, cu un preţ mult mai mic decât cel al pieţei. O altă metodă viza livrarea de către marii producători autohtoni de produse prin firme din Bulgaria şi Ungaria. „Marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile”, au adăugat anchetatorii.
Firmele erau înfiinţate de basarabeni, ucraineni sau kenyeni şi funcţionau doar două-trei luni. Procurorii au şi suspiciuni că au fost puse în circulaţie produse alterate, trimise către abatoare pentru a fi procesate, dar şi că o firmă de catering a folosit carne stricată. Paguba adusă de cele două grupări a fost socotită la peste 15 milioane de euro. Anchetatorii au formulat acuzaţii de evaziune fiscală, spălare de bani, comercializare de produse alterate, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.
Evaziunea fiscală la carne este de 30-40% din piaţă, iar marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Evaziunea fiscală pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus în ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% în anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar încă foarte ridicat. Este un semn însă că instituţiile care se ocupă îi fac datoria“, a afirmat Constantin.
Ministrul a adăugat că atunci când se vorbeşte despre evaziune fiscală şi despre marfa care intră în ţară sau care ajunge în anumite depozite fără documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai uşor de evitat de către cei care fac evaziune. El spune că soluţiile ca alimente alterate să nu mai ajungă în rafturi sunt întărirea controalelor şi combaterea evaziunii fiscale. „Faptul că astăzi am văzut o reţea întreagă scoasă la suprafaţă nu reprezintă decât un rezultat al faptului că autorităţile îşi fac datoria“, a mai spus Constantin.
Ştefana CZELLER
Percheziţiile au avut loc ieri în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamţ, Iaşi, Satu Mare, Braşov şi Constanţa.
„Carnea alterată nu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat. Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros“- Vlad Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau