Campionii şomajului în judeţ
Dimensiune font:
*mediul rural al judeţului Iaşi este o reală „pepinieră“ de şomeri * în unele comune ponderea şomajului o depăşeşte pe cea calculată la nivel naţional *pe de altă parte, mai sunt localităţi în care procentul de şomeri înregistrat nu este de nici măcar 1%
O serie de localităţi din judeţ „se bat“ pentru titlul de „campioane ale şomajului“. Cu procente ce le depăşesc cu mult pe cele judeţene sau chiar pe cele naţionale, mai multe comune ieşene conduc detaşat în topul localităţilor cu cele mai multe persoane fără un loc de muncă.
Clasamentul localităţilor cu cel mai mare procent de şomeri este condus de comuna Ciohorăni. Conform statisticilor realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi, aici sunt înregistrate 207 persoane fără un serviciu, ceea ce a dus la o pondere a şomajului de 17,89%.
Pe locul al doilea în topul comunelor cu cea mai mare pondere a şomajului se clasează comuna Dolheşti, cu 283 de persoane fără un loc de muncă înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, ceea ce a dus la o pondere de 17,58%. „Bronzul“ în clasamentul şomerilor îi revenea, la finalul anului trecut, comunei Mădârjac, unde erau înregistrate 128 de persoane şomere, ponderea fiind de 17,07% din populaţia aptă de muncă.
Alte două localităţi rurale completează clasamentul celor de la AJOFM Iaşi. Este vorba despre Hărmăneşti şi Brăeşti. „În comuna Hărmăneşti aveam înregistrate 213 persoane şomere, ceea ce a dus la o pondere de 14,8%, iar în Brăeşti sunt 229 de persoane fără un loc de muncă, acestea având o pondere de 14,07%“, a explicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Andrieşeni, comuna cu 18 şomeri
La polul opus se regăsesc alte cinci localităţi, tot din mediul rural, unde procentul abia atinge 1%. Este vorba despre Andrieşeni, Bârnova, Shitu Duca, Vlădeni şi Prisăcani. De altfel, prima dintre aceste localităţi, Andrieşeni, a reuşit performanţa de a avea doar 18 şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi.
În ceea ce priveşte localităţile din mediul urban din judeţ, Iaşul se poate lăuda cu cel mai mic procent de şomeri la început de an. „În municipiu sunt înregistrate 2.659 de persoane fără serviciu, ceea ce a dus la calculul unei ponderi de 1,23%. Iaşul este urmat de Paşcani, cu 796 de şomeri şi o pondere de 2,64%“, a precizat Adriana Sîrghie. Cel mai mare procent de şomeri din localităţile urbane ieşene este înregistrat în oraşul Hârlău. Lipsa de investitori şi închiderea agenţilor economici de tradiţie,are revigorau economia locală, au ridicat ponderea şomerilor de aici la 5,93%. (Dana Chiru)
Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot recalifica urmând unul din cursurile anunţate de AJOFM pentru 2013. Astfel, pe 29 aprilie este anunţat un program de iniţiere pentru recepţioner hotel care durează două luni, destinat celor care au absolvit liceul. În prima parte a lui 2013 sunt programate şi cursuri destinate celor care vor să înveţe să folosească computerul. În martie 2013, cei care au terminat cel puţin şcoala generală şi sunt în căutarea unui loc de muncă pot să urmeze cursuri de calificare ca bonă sau îngrijitor de bătrâni. La începutul lunii mai 2013, cei care au terminat şcoala generală pot urma cursuri de trei luni pentru a se califica în construcţii, mecanică agricolă, creşterea animalelor sau ca tâmplar ori confecţioner.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau