Când vom trece la ora de vară?
Dimensiune font:
Controversa trecerii la ora de vara naste din nou un scandal, asta pentru ca mult discutatul proiect de renunțare la schimbarea de oră nu se concretizează nici în anul 2025, în ciuda zvonurilor. Renunțarea la schimbarea orei de vară este un proiect discutat și agreat în Uniunea Europeană de mai mulți ani, insa nimeni nu il respecta.
Schimbarea orei, care pentru mulți oameni reprezintă o problemă, a fost dezbătută îndeșung la nivelul Uniunii Europene. Chiar Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la acest sistem, în urma unui sondaj la care au răspuns milioane de europeni cerând acest lucru.
Totuși, Bruxelles-ul se confruntă cu opoziția liderilor statelor membre, care nu au reușit să ajungă la un consens.
În România, ora se schimbă de două ori pe an pentru a beneficia mai mult timp de avantajele luminii solare naturale. Anul acesta, trecerea la ora de vară este anunțată pentru data de 30 martie 2025. În noaptea dintre 29 și 30 martie, la ora 03:00 se va face trecerea la ora 04:00. Astfel, la adoptarea orei de vară, vom dormi cu o oră în minus. Ziua de 30 martie 2025 va avea doar 23 de ore.
Obiectivul schimbării orei este de a valorifica la maximum lumina solară, însă unii specialiști afirmă că schimbarea orei poate avea efecte negative considerabile asupra sănătății pe termen lung. Cele mai multe țări europene adoptă schimbarea la ora de vară, cu excepția următoarelor state cum: Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.
Impunerea orei de vară a avut mereu implicații economice. Un avantaj al trecerii la ora de vară este reducerea consumului de energie electrică. Studiile demonstează că trecerea la ora de vară reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 3,5%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau