Coface: Numărul insolvenţelor la microîntreprinderi va creşte după modificările Codului Fiscal
Dimensiune font:
Coface estimează că recentele modicări ale Codului Fiscal, care impun firmelor cu venituri maxime de 65.000 de euro să plătească obligatoriu impozit de 3% pe venit, vor duce la creşterea insolvenţelor acestui tip de societăţi.
"Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult crescută. Sunt patru ani de criză, companiile s-au structurat, fac tot ce pot să împingă vânzările, dar consumul este redus. Sunt companii foarte mari care ar putea intra în insolvenţă pentru a se restructura. Dar statistica este neagră pentru că rata de succes a restructurărilor este foarte mică, de 2%. Procedura de insolvenţă este ca mersul pe sârmă, e foarte dificil", a declarat, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman, country manager Coface.
Reprezentanţii Coface estimează o creştere a numărului de insolvenţe în 2013, după modificarea Codului Fiscal.
"Văd o creştere a numărului de insolvenţe. Dacă ne uităm la statisticile din 2012, 82% din firmele nou intrate în insolvenţă sunt microîntreprinderi. Noile modificări din Codul Fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este unul sub presiune", a declarat Iancu Guda, services manager Coface.
Guvernul a decis marţi reducerea plafonului veniturilor pentru microîntreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.
Limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.
Totodată, pentru microîntreprinderile care se încadrau în aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.
Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.
Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit sunt obligate sã treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condiţiile microîntreprinderii.
Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.
Potrivit Coface, numărul real al procedurilor de insolvenţă nou deschise în 2012 este în jurul a 24.500 de firme, în creştere cu 14-15% faţă de anul anterior, comerţul şi distribuţia, construcţiile şi serviciile fiind cele mai afectate.
"Totalul insolvenţelor nou deschise în anul 2012 este în creştere cu 10% faţă de 2011, de la 21.499 de proceduri la 23.665. În urma calculelor proprii, Coface estimează un număr real de 24.500, ceea ce arată un avans de 14-15%. Insolvenţele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de sensitivitate, care au cunoscut şocuri externe şi interne mai puţin semnficative comparativ cu cele din anii anteriori", a spus Coman
Companiile din comerţ şi distribuţie s-au menţinut pe primul loc ca număr de insolvenţe în 2012, cu aproape 40% din total, urmate de sectorul construcţiilor, cu 14,37% din totalul insolvenţelor. Firmele din domeniul serviciilor prestate în principal întreprinderilor reprezintă 7,3% din insolvenţe, iar hotelurile şi restaurantelor - 7,1%.
La polul opus, cel mai puţin afectate au fost firmele din domeniul poştă şi telecomunicaţii (0,37%) şi cele din sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică, termică şi gaze (0,17%).
O caracteristică a anului 2012, confirmată şi în prima lună din 2013, este incidenţa crescută a insolvenţelor auto-declarate de debitori, precum şi înmulţirea incidentelor de plată bancare, de multe ori urmate de insolvenţă.
economica.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau