Economia pe scurt
Dimensiune font:
Cele mai importante ştiri economice prezentate pe scurt de cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei.
2013, anul investiţiilor în staţiunile balneare
2013 a fost anul marilor investiţii în staţiunile balneare, investitorii privaţi investind în sector peste 150 milioane de euro, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu. „Investiţiile au fost făcute fără sprijin din partea statului, fără nicio facilitate, nici măcar scutirea de taxe locale. Considerăm că acest trend demonstrează valoarea acestui segment, care ar merita mai multă atenţie din partea tuturor factorilor implicaţi. Aceste investiţii au dus la creşterea numărul de turişti, care au apreciat creşterea standardelor infrastructurii şi a calităţii serviciilor. Aceste cheltuieli reprezintă un efort al investitorului, care a înţeles valoarea potenţialului natural şi al oportunităţii turismului balnear”, a precizat Nicu Rădulescu. În prezent, unele societăţi îşi renovează şi îşi pun la punct infrastructura de cazare şi masă sau baza de tratament, în timp ce altele se străduie să îşi atragă clienţii în această perioadă, cu costuri mai reduse. Mai mult, conform reprezentanţilor OPTBR, această perioadă de extrasezon are şi avantajele ei, deoarece clientul beneficiază de mai multă atenţie din partea personalului, mai ales medical, şi nu trebuie să aştepte prea mult să efectueze procedurile recomandate, ca în plin sezon, când cererea este foarte mare. (Dana Chiru)
Exporturi de ovine în Turcia, numai cu avizul specialiştilor
România va putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenind din cele 19 judeţe libere de scrapie, numai după ce experţii turci vor evalua şi agrea fermele de carantină, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. În data de 31 ianuarie 2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, condusă de preşedintele Vladimir Mănăstireanu, şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine. Întâlnirea a avut loc la invitaţia şefului Autorităţii Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran. „Am agreat şi semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrăşării şi pentru exportul de ovine destinate reproducţiei, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricţiilor pentru cele 19 judeţe din România”, a spus Mănăstireanu. Acesta a precizat că vizita experţilor turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică. (Alina Stan)
Consum record de gaze
Consumul de gaze la nivel naţional a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decât într-o zi normală de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, au declarat surse din cadrul Transgaz. În mod normal, la nivel naţional se consumă circa 50 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă. Recordul absolut al consumului de gaze s-a înregistrat la începutul lunii februarie 2012, când la nivel naţional s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi. „În cursul zilei de astăzi (vineri - n.red.) au apărut mici deficite de furnizare, însă am echilibrat imediat sistemul acolo unde a fost cazul. Nu au fost situaţii unde alimentarea să fi fost întreruptă. În momentul de faţă (vineri seara - n.red.) sistemul de gaze este în echilibru, însă mişcările sunt rapide şi pe perioade foarte scurte. Sperăm să trecem cu bine seara şi noaptea asta, iar mâine o luăm de la capăt, pentru că se estimează temperaturi foarte scăzute”, au spus sursele citate. Potrivit acestora, importurile de gaze au crescut semnificativ, respectiv cu peste 50% faţă de acum două săptămâni. (Dana Chiru)
Doar o mână de bănci mai acordă credite în România
Pe piaţa din România doar 8-10 bănci sunt active pe partea de creditare, restul sunt în stand-by, conform directorului general al OTP Bank, Laszlo Diosi. „După feedback-ul colegilor din sucursale, nu sunt mai mult de 8-10 bănci cu care suntem în competiţie pe partea de creditare. Sunt câteva bănci mari, vreo 3-4, sunt şi jucători mai mici, dar ceilalţi sunt în stand-by. Noi nu simţim competiţie din partea celorlalţi”, a spus Laszlo Diosi. Cu toate acestea, oficialul OTP Bank susţine că în România sunt prea multe bănci universale, dar care au o cotă de piaţă mică, de sub 1%. „Pe termen mediu 5-10 trebuie să închidă, să fuzioneze sau să se transforme în bănci de nişă. Este surprinzător că sunt atâtea bănci. Va fi o schimbare pe piaţă, dar se va face foarte încet”, a completat Diosi. În opinia şefului OTP Bank, soarta băncilor mici este complicată pentru că în cazul unui portofoliu mic de clienţi nu este uşor să vinzi. Cumpărătorii vor bănci cu o cotă de piaţă mare pentru că eforturile de integrare sunt similare pentru băncile mici şi cele mari. Din acest motiv reprezentantul OTP Bank nu crede în fezabilitatea fuziunilor dintre 3-4 bănci mai mici. Aprobările de la oficialităţi durează, clienţii nu vor să aştepte, iar în final rezultatul ar putea fi unul mai slab, respectiv o bancă mai mică decât suma celor care au fuzionat. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau