Economia pe scurt
Dimensiune font:
Director interimar la CFR Marfă * Restanţele la credite au scăzut *
Nou director general la Microsoft * Zeci de producători români, la BioFach Nurnberg 2014
Director interimar la CFR Marfă
Pavel Bărculeţ a preluat temporar atribuţiile funcţiei de director general al CFR Marfă, au anunţat reprezentanţi ai companiei. Pavel Bărculeţ este de profesie economist şi are experienţă în domeniul feroviar fiind angajat în cadrul societăţii de nouă ani, ocupând diverse funcţii, de la economist la manager financiar, respectiv director general adjunct economic în cadrul CFR Marfă. Directorul CFR Marfă, Dragoș -Alexandru Drăghici, a decedat duminică seară, la Spitalul Elias din Capitală, după o hemoragie masivă intracraniană. Societatea Naţională de transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA este operatorul naţional de transport de marfă din România, lider pe această piaţă cu o cotă de 54,4%, în primele nouă luni din 2013.
Restanţele la credite au scăzut
Potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, restanțele la creditele acordate de bănci au scăzut, în decembrie 2013 faţă de luna anterioară, cu aproape 1,3 miliarde de lei şi au ajuns la 31,5 miliarde echivalent lei. Astfel, restanţele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în decembrie 10,2% din totalul creditelor acordate, faţă de 10,7% în noiembrie. Din suma totală a restanţelor, 95% (29,9 miliarde de lei), sunt credite neplătite de peste 90 de zile. Şi aceste sume sunt, însă, în scădere, de la 31,1 miliarde de lei în noiembrie 2013, la 29,9 miliarde de lei în o lună mai târziu. Şi în cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au scăzut în decembrie 2013 faţă de luna anterioară cu 396 de milioane de lei (5,76%), până la 6,46 miliarde de lei. Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au rămas, însă, în creştere cu 737 milioane de lei (12,9%), de la 5,72 miliarde de lei în ianuarie 2013, la 6,46 miliarde de lei la finalul anului. În decembrie 2013, peste 97% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. Pe de altă parte, numărul de restanţieri persoane fizice a scăzut în ultimul an de la 198.324 persoane în ianuarie 2013 la 182.445 în decembrie 2013 (8%).
Nou director general la Microsoft
Gigantul Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, l-a numit marţi în funcţia de director general pe Satya Nadella, un veteran aflat de 22 de ani în companie. Cofondatorul Bill Gates va deveni consilier în probleme de tehnologie. Nadella, care preia postul de şef al Microsoft de la Steve Ballmer, va fi al treilea director general din istoria companiei americane, după Gates şi Ballmer, notează Financial Times. Gates, anterior preşedinte al consiliului director, va ocupa un loc în board ca fondator al companiei şi postul de consilier pe probleme de tehnologie, ajutându-l pe Nadella să stabilească direcţia în privinţa dezvoltării de noi produse, se arată într-un comunicat al Microsoft. „În această perioadă de transformări, nu există persoană mai potrivită să conducă Microsoft decât Satya Nadella“, a declarat Gates. Numirea lui Nadella pune capăt unui proces de selecţie început în august şi care a implicat peste 100 de candidaţi. Anterior, Nadella a deţinut postul de vicepreşedinte executiv pentru divizia de servicii enterprise şi cloud. Printre variantele luate în calcul pentru cea mai importantă funcţie de la Microsoft s-au numărat şeful Ford, Alan Mulally, şi preşedintele Oracle, Mark Hurd.
Zeci de producători români, la BioFach Nurnberg 2014
România va promova şi în acest an produsele obţinute din agricultura ecologică în cadrul celui mai mare târg de profil din lume, BioFach Nurnberg 2014, ce va avea loc în perioada 12-15 februarie. „Ministerul Agriculturii şi Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică — Bio România sunt şi în acest an, la fel ca în 2013, organizatorii acestui eveniment, unde ne dorim să aducem cât mai multe produse procesate. În 2014, 40 de producători români vor fi prezenţi la cel mai mare târg de produse ecologice din lume, nu numai cu cereale sau seminţe oleaginoase, ceaiuri, plante aromatice, fructe de pădure, ciuperci şi mirodenii, ci şi cu dulceţuri, produse lactate, miere şi produse apicole, cosmetice, produse de morărit şi panificaţie şi vinuri. Sperăm să intrăm pe piaţa mondială a produselor bio procesate“, a declarat preşedintele Bio-România, Marian Cioceanu. Acesta a precizat că anul 2013 a fost un an agricol bun şi pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producţii mai mari, dar care au luat calea exporturilor. Conform datelor MADR, România avea în 2010 în jur de 3.000 de operatori în agricultura ecologică, iar la finele anului 2012 numărul acestora a atins 26.000 de operatori. Suprafeţele ocupate cu agricultura ecologică ajung la aproape un milion de hectare, însă nu este nici pe pe departe atins potenţialul maxim.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau