Lista ruşinii pe bani europeni. Realizări de 0,01% la proiectele strategice ale Moldovei
Dimensiune font:
datele prezentate de Ministerul Afacerilor Europene arata slaba implementare a proiectelor europene derulate din fonduri structurale şi de coeziune * de la semnarea contractelor până la începerea efectivă a lucrărilor trec chiar şi ani din cauza contestaţiilor la licitaţii
Proiectele prioritare derulate în Regiunea de Nord-Est a ţării sunt departe de-a fi finalizate, potrivit situaţiei centralizate de Ministerul Afacerilor Europene (MAE). Stadiul implementării la investiţiile în sistemele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare şi la cele de management al deşeurilor, considerate strategice, sunt infime având în vedere că multe din ele au primit undă verde la finanţare europeană din 2011.
La nivelul judeţului Neamţ, Compania ApaServ a contractat, în martie 2011, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu un proiect cu finanţare UE de 107 milioane de euro, contribuţia nerambursabilă fiind de 85 de milioane. Nivelul de implementare era de 1,8%, la finele lunii octombrie 2012, iar întregul proiect ar trebui finalizat la sfârşitul acestui an, potrivit datelor MAE. Realizări infime, de 1,6%, au fost înregistrate şi la proiectul derulat de SC ACET Suceava, cu o valoare de 120 de milioane de euro. Contractul de finanţare a fost semnat la mijlocul lui 2011 şi ar trebui finalizat în octombrie 2014.
Execuţie de 0,01% în 18 luni
Investiţia societăţii NOVA APASERV SA Botoşani, de 102 milioane de euro, a primit undă verde pentru finanţare europeană în august 2011 şi ar trebui finalizată la mijlocul lui 2015. Până în octombrie 2012 era executată în proporţie de 0,01%. Practic, de la parafarea contractului, într-un an şi jumătate nu s-a executat aproape nimic din lucrare. Şi la Bacău lucrările de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare s-au derulat cu încetinitorul, doar 2,5% fiind finalizate până în octombrie 2012. La Iaşi, din proiectul de 142 de milioane de euro, s-a realizat 9%. „În cadrul proiectului avem 17 contracte, din care 14 sunt deja semnate, iar celelalte în licitaţie. Nu avem nicio presiune în ceea ce priveşte realizarea la timp a lucrărilor, putem face plăţi până în decembrie 2014. E adevărat că procedurile de licitaţie sunt mai greoaie, iar acolo unde avem contestaţii durează. Spre exemplu, la un contract de sub două milioane de euro stăm în contestaţii de un an şi jumătate“, a spus Mihail Doruş. directorul tehnic al ApaVital Iaşi, societate care beneficiază de proiectul UE.
Aceeaşi „realizări“ demne de lista ruşinii sunt şi la nivelul proiectelor ce vizează sistemele integrate de management al deşeurilor la nivelul Moldovei. În Neamţ, proiectul de 33,4 milioane de euro, ar trebui finalizat până în octombrie 2014. Contractul semnat de aproape 2 ani ce presupune printre altele şi construirea unui depozit regional la Girov, era realizat în proporţie de 2%, în urmă cu două luni. Realizări de 1% erau raportate şi la proiectul derulat de Consiliul Judeţean Vaslui, care a semnat contractul de finanţare de 32 de milioane de euro în aprilie 2011 şi ar trebui să-l finalizeze în decembrie 2014. Sistemul de management integrat al deşeurilor de la nivelul judeţului Suceava, proiect de 51 de milioane de euro, derulat de Consiliul Judeţean, era executat în proporţie de 16%. Mult mai bine stau lucrările la proiectele derulate de consiliile judeţene din Bacău şi Botoşani, unde lucrările sunt executate în proporţii de 26%-38%, potrivit datelor prezentate de MAE.
15% din lucrări gata la Suceava
La Bacău şi Iaşi sunt derulate prin POS Mediu şi proiecte de modernizare a sistemelor de termoficare. Cel de la Iaşi, de peste 61 de milioane de euro, era executat în proporţie de 3,1%, în timp ce cel de la Bacău, cu o valoare apropiată, avea doar 13% din lucrări realizate la nivelul lunii octombrie 2012. Ambele proiecte trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an. Primăria Botoşani derulează un proiect similar, dar acesta este gata în proporţie de 80%. La nivelul regiunii doar Aeroportul din Suceava beneficiază de fonduri europene pentru modernizarea pistei. Valoarea proiectului este de aproape 39 de milioane de euro, din care 20 de milioane sunt finanţare nerambursabilă. Lucrările ar trebui finalizate la sfârşitul lui 2015, iar până în octombrie 2012 erau executate în proporţie de 15%. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau