Pe scurt
Dimensiune font:
BNR cere limitarea creditării în valută
Autorităţile îşi doresc limitarea creditării în valută până la un nivel care să nu mai genereze acumularea dezechilibrelor externe, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). „Ne dorim să limităm creditarea în valută la acel nivel care să nu mai ducă la acumularea de dezechilibre externe care să creeze o vulnerabilitate. Pe de altă parte dorim să avem o creştere economică cât mai înaltă, astfel încât să putem converge către nivelul de trai din Uniunea Europeană gradual. Nu sunt neapărat compatibile aceste două lucruri după cum nici nu se exclud”, a spus Croitoru. Potrivit acestuia, trebuie găsit acel echilibru fin care să permită ca ţara să nu se îndatoreze în valută dar, în acelaşi timp, să ducă la progresul dorit. (D. Chiru)
Ofertă „de iarnă” la credite
Până pe 31 decembrie 2012 BRD - Groupe Societe Generale oferă credite de nevoi personale în lei la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 12,12%, în cadrul promoţiei „Expresso de iarnă”. Potrivit reprezentanţilor băncii, dobânda nominală este fixă - 10,27%/an, iar DAE include toate costurile creditului, dobânda şi asigurarea. În plus, clienţii nu vor plăti comisioane de analiză, administrare a creditului şi rambursare anticipată. Creditele se acordă pe perioade de până la cinci ani, valoarea maximă fiind de 65.000 de lei. Opţional, clientul are acces la o perioadă de graţie de maximum şase luni. De exemplu, pentru un credit în valoare de 12.000 de lei, contractat pe o perioadă de cinci ani, suma lunară de plată va fi de 269 de lei, iar valoarea totală datorată la sfârşitul perioadei de creditare va ajunge la 15.798 lei. În calcul a fost inclusă şi asigurarea de viaţă, de 0,102%/lună, percepută la soldul creditului. (A. Stan)
40% dintre români, în pragul sărăciei
Cel mai ridicat procent de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană se înregistrează în Bulgaria, acesta fiind de 49%, România şi Letonia, ambele cu 40%, Lituania, cu 33%, Grecia şi Ungaria, ambele cu 31%, arată datele prezentate de Oficiul european de Statistică (Eurostat). La nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeană, în 2011 erau 119,6 milioane de persoane - 24,2% din populaţie - supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. Nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se înregistrează în Cehia, 15%, Suedia şi Olanda, ambele cu 16%, Austria şi Luxemburg, ambele cu 17%. Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expuşi sărăciei şi excluziunii sociale în UE a cel puţin 20 de milioane de persoane până în 2020. (D. Chiru)
Auchan preia 20 din cele 24 de magazine Real din ţară
Retailerul francez Groupe Auchan va prelua activităţile operaţionale doar pentru 20 din cele 24 de magazine Real din România, după ce Metro Group a semnat un contract cu acesta pentru vânzarea afacerilor din Europa de Est. În prezent, Real România caută o soluţie potrivită pentru cele patru magazine din Arad, Constanţa Nord, Oradea Episcopia Bihorului şi Suceava, care nu vor fi preluate de Groupe Auchan, se menţionează într-un comunicat al companiei. Vânzarea magazinelor Real ar trebui să fie finalizată în 2013, după aprobarea tranzacţiei de către autorităţile de reglementare competente. Pe întreaga perioadă a acestui proces, magazinele vor funcţiona în program normal. În continuare, în România, Metro Group se va concentra şi mai mult pe Metro Cash&Carry. (A. Stan)
Exporturile ar trebui orientate spre pieţe non-UE
Produsul Intern Brut al României ar putea înregistra o uşoară creştere în ultimul trimestru al anului, iar pe tot anul 2012 este aproximat un avans de 0,3%, calculat an la an, arată o analiză a Garanti Bank. Analiştii băncii se aşteaptă la o stabilizare a cursului de schimb în jurul valorii de 4,50 lei/euro la finalul acestui an şi în jurul valorii de 4,55 lei/euro la finele lui 2013. Prognoza ia în calcul un mediu politic stabil şi continuarea acordului cu FMI. Pentru 2013, conform reprezentanţilor băncii, creşterea se bazează tot pe cererea internă, prin accelerarea consumului, dar mai ales a investiţiilor. Semnale îngrijorătoare vin însă din zona cererii externe, puternic influenţată de evoluţia economică a zonei euro. Dependenţa puternică faţă de pieţele europene limitează performanţa industrială a României şi subliniază nevoia ţării de a-şi îndrepta mai mult atenţia către pieţe care nu fac parte din Uniunea Europeană şi care în prezent reprezintă 30% din exporturile României. O recuperare graduală a producţiei industriale este aşteptată pentru a doua parte a lui 2013, însă chiar şi aşa, aceasta tot nu va putea fi motorul creşterii economice de anul viitor. (D. Chiru)
Consiliul Concurenţei verifică porturile maritime
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră al navelor maritime, derulate în porturile aflate în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Porturilor Maritime SA Constanţa, ca urmare a unor plângeri depuse de unii operatori portuari. „Investigaţia vizează mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementările din domeniul concurenţei. Concret, este analizat un posibil abuz de poziţie dominantă al Companiei, prin impunerea criteriilor de acces pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj, dar şi prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unui tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte condiţiile de închiriere a terenurilor aferente infrastructurii portuare. De asemenea, investigaţia se referă şi la o posibilă înţelegere între companiile ce pot efectua remorcaj de manevră al navelor maritime, dar şi la împărţirea prestării serviciilor de pilotaj pe intervale de timp”, se arată într-un comunicat al instituţiei. (A. Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau