Polonia ia din nou în discuţie aderarea la zona Euro
Dimensiune font:
Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a relansat dezbaterea privind data adoptării de către Polonia a monedei unice europene, exprimându-şi speranţa amânării acestei decizii după alegerile din 2015. „Polonia ar trebui să lanseze procesul luării deciziilor după alegerile legislative şi prezidenţiale programate pentru 2015”, a declarat preşedintele Komorowski, într-un interviu televizat la începutul acestei săptămâni. „Astăzi, în loc să ne aplecăm asupra problemei teoretice a deciziei privind aderarea Poloniei la zona euro, ar trebui în primul rând să îndeplinim criteriile de aderare. Nu doar pentru că dorim să aderăm, ci pentru că acest lucru serveşte economiei poloneze”, a spus el.
Aceste declaraţii contrastează cu cele ale premierului Donald Tusk, care a afirmat la mijlocul lunii decembrie, la Bruxelles, că Varşovia ar trebui să ia decizii în acest sens în lunile următoare. Donald Tusk a vorbit pe marginea summit-ului UE, când liderii europeni se aflau în mijlocul discuţiilor privind viitorul Uniunii. Potrivit lui Konrad Soszynski, un analist de la banca BGZ, afirmaţiile premierului vizează consolidarea poziţiei politice a Poloniei în negocierile globale din cadrul UE. Membru al UE din 2004, Polonia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aprofundarea uniunii economice şi monetare din zona euro ar putea duce la o marginalizare a ţărilor care nu fac parte din zona euro.
Doar un sfert din polonezi vor să renunţe la zlot
În cadrul unei vizite a preşedintelui francez François Hollande în Polonia în luna noiembrie, Donald Tusk a dat asigurări că Varşovia intenţionează să adere la zona euro atunci când va fi 100% pregătită. Preşedintele Komorowski este, la rândul său, un mare susţinător al aderării Poloniei la uniunea monetară şi economică, a subliniat recent consilierul său pe probleme de politică internaţională, Roman Kuzniar.
Guvernul de centru-dreapta al lui Donald Tusk şi-a exprimat ambiţia de a îndeplini toate criteriile de la Maastricht în 2015, în timp ce în prezent doar datoria sa publică de circa 55% din PIB este în concordanţă cu aceste criterii. Inflaţia sa medie în 2012 a fost de 3,7% şi deficitul fiscal rămâne în continuare mai mare decât baremul cerut de 3% din PIB. Aderarea la zona euro ar putea provoca însă probleme interne Poloniei, unde opoziţia naţionalistă trebuie convinsă să sprijine amendamentele constituţionale necesare, în condiţiile în care doar un sfert din populaţia poloneză aprobă în prezent renunţarea la moneda naţională, zlotul. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau