Românii care caută acum locuințe cer asigurări că vor rezista la cutremure: "Nu luați cu parcare subterană"
Dimensiune font:
Cutremurele din Turcia, dar și cele din țara noastră, din ultimele zile, i-au determinat pe români să fie mai prudenți. Unii s-au grăbit să încheie asigurări pentru case, iar alții și-au cumpărat kituri de supraviețuire.
Unele persoane fac planuri să renunțe la economiile păstrate acasă, de teamă că ar rămâne fără acestea, dacă blocul s-ar prăbuși.
Și cei care vor să cumpere un apartament sunt mai preocupați de rezistența clădirilor. Este cazul unui român care încercă să afle ce verificări ar putea face înainte de a încheia un contract pentru cumpărarea unei garsoniere, după cum a scris pe Facebook.
"Ce verificări ați făcut atunci când ați cumpărat un apartament?"
"Voi ce verificări ați făcut atunci când ați cumpărat un apartament, la cine ați apelat și care a fost costul?
Doresc în viitor să cumpăr o garsonieră (cu scop investițional) și aș vrea să știu ce soluții de siguranță aș putea lua. Nu cred în mitul că e mai bine să iei într-o clădire veche că e mai sigur. O clădire veche rămâne o clădire veche", a scris acesta pe grupul Viața și banii.
"Sunt dezamăgit de calitatea construcției în imobile noi"
În comentarii, mulți sunt de părere că sunt mai prost construite clădirile noi.
"Nu cred că e mit. Răspunderea era răspundere pe vremea comuniștilor. Există disciplină în construcții. Da, standardele scriptice sunt mai bune acum, dar eu am cumprat în imobile noi și vechi. Până acum, sunt dezamăgit de calitatea construcției în imobile noi! Pereți la baie din rigips, geamuri montate greșit și care fac condens, costuri comune prea mari, probleme cu cai de acces insuficiente, apă de 3 ori mai scumpă (căci apă nova vrea să își 'recupereze' investiția de extindere a rețelei), iar dacă iei apartament cu grădina, îți aruncă toți vecinii rahaturi în grădina: șosete, țigări, clești de haine, haine de copii, jucării, oase de pui, colțuri de pâine. Ce să zic?
Prefer să dau 50k pe o garsonieră în bloc din '80 decât 100k pe studio în bloc nou cu problemele de mai sus. Plus că prefer 600 eur chirie pentru două garsoniere decât să trag cu dinții de un preț de 500 eur pentru un studio nou și să mă rog la Hashem în fiecare seară să fie chiriașul blând cu ea. Dacă tot vreți imobile noi nu luați cu subsol sau spații comerciale la parter. Nu luați cu parcare subterană, nu luați cu regim de înălțime mare, ideal fiind până în 5 etaje, dar sunt rare astfel de proiecte. Grosimea pereților și a grinzilor vă mai pot da indicii."
Recomandarea unui arhitect
"În calitate de arhitect va recomand să cereți:
- proiectul de arhitectură
- proiectul de structura,
- dispoziții de santier (care permit modificări nestructurale)
- eventual un studiu geotehnic
- autorizația de construire (să nu descoperiți că de fapt locuiți în parcare)
- Dacă nu sunteți mulțumiți cu acestea,
- faceți o expertiză tehnică (se iau mostre din pereți/structura și se analizează la laborator compoziția acestora)
- consultați etapele programului de urmărire a calității și PV-urile aferente
- cereți procese verbale de predare-primire de la stăția de betoane și cel de unde a fost cumpărat fierelul (foarte puțîn probabil să fie disponibile)"
"Dacă cer așa ceva, o să zică vânzătorul: "ia dă-i drumul de aici și cumpără din altă parte"."
"Indiferent de toate acestea, dacă sunt modificări structurale în apartamente, care nu au avut autorizație și nu pot fi verificate, proiectul și execuția iniṭiale, nu mai sunt valabile.:
"Trebuie să dea informațiile și actele vânzătorul. Pe baza lor, vorbești cu un inginer, care dacă are suficiente informații și face o vizită, mai face alte cercetări și apoi scrie un raport. Va fi o opinie, nu o expertiză, dar util oricum."
"Nici un structurist nu poate vedea prin beton cât fier au pus în construcție"
"Eu caut ceva finalizat constr după 2010, merg la vizionări de un an. Cam niciun agent sau proprietar nu e de acord să dea mai mult decât actele strict necesare vânzării, cum ar fi să dea și autoriz de constr sau cartea tehnică. Dacă le zic de o vizită cu un inginer sau să trimită copii după acte să mergem la notarul meu, dau înapoi chiar și după oferta acceptată.
Mereu e cineva care nu pune atâtea întrebări și/sau vine cu cash."
"Nici un structurist nu poate vedea prin beton cât fier au pus în construcție. Cunosc caz concret la un dezvoltator mare din Brașov unde se face rabat atât la fier cât și la calitatea betonului. Totul e la risc."
"Nu poți să îți dai seama cât fier beton s-a pus după ce s-a turnat. Știu pe cineva care a ignorat ce trebuia pus și a pus cât fier beton a vrut el că e scump. Singură modalitate să îți dai seama că e construit că lumea e că dezvoltatorul să locuiască acolo. "
"Vechimea imobilului este importantă dar sunt și alte criterii care cred că trebuie avute în vedere. Seismul din Turcia tocmai a demonstrat că:
- imobilele noi nu sunt neapărat sigure;
- existența spațiilor comerciale la parter afectează rezistența;
- construcția în consolă a etajelor afectează stabilitatea clădirii.
Multe proiecte de la noi sunt construite astfel. Din păcate."
"O clădire veche va sta mai mult ca cea nouă și nu e mit, sunt structuri făcute să reziste și ziduri pe măsură, acum este fier și rigips din care se mai fură, șamd ….. se dă buleala și în străinătate apăi în România."
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau