Toate marile privatizări din Moldova duc la DNA
Dimensiune font:
Nu mai puţin de 9.000 de persoane ar putea fi anchetate de Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu privatizările dubioase realizate în toate judeţele ţării în perioada 2002 – 2008. Schimbarea capitalului unor firme de renume din Moldova nu a scăpat de ochii procurorilor anticorupţie. Falimentara Avicola SA Iaşi, companie care a ajuns pe marginea prăpastiei „graţie” implicării omului de afaceri Gigi Becali, Iaşitex SA Iaşi sau Letea Bacău sunt trei exemple sonore de companii care au fost privatizate în perioada ce va intra sub lupa procurorilor.
Oameni de afaceri din întreaga ţară tremură de frica procurorilor anticorupţie. Potrivit unor surse judiciare citate de dcnews.ro, aproximativ 9.000 de persoane ar putea fi anchetate de DNA în perioada următoare. Acestea ar fi participat la privatizarea unor companii importante în perioada 2002 – 2008 şi au intrat în atenţia Direcţiei ca urmare a unei plângeri depuse la sediul instituţiei. Concret, urmează să fie anchetate toate persoanele care au făcut parte din procesul de privatizare, în cazul în care a fost utilizat la vremea respectivă un raport de evaluare simplificat pentru preţul de pornire al licitaţiei.
Astfel, mari companii din ţară, precum Automobile Dacia, Avicola Iaşi, Letea Bacău, Aro Câmpulung, Marmosin sau Intercontinental, societăţi în privatizarea cărora au fost implicaţi şi actori străini, au intrat sub lupa DNA. Dacă suspiciunile se vor confirma, impactul pe care aceste anchete l-ar putea avea asupra economiei şi-aşa precare ar fi unul extrem de nefavorabil. Gradul de atractivitate în ochii investitorilor străini ar putea scădea vertiginos.
Privatizările „cu cântec” de la Iaşi
Avicola SA Iaşi se află, aşadar, pe lista neagră a companiilor a căror privatizare face obiectul unei anchete. În „Epoca de Aur” fiecare dintre cele 15 ferme ale producătorului ieşean avea în orice moment cel puţin 300.000 de pui, iar peste 1.400 de salariaţi asigurau bunul mers al activităţii. Mai bine de 70% din producţia fermelor de la Târgu Frumos era destinată exportului, iar ţările în care ajungeau produsele „made in Iaşi” erau Rusia, Franţa, Germania sau Italia. Anul 2004 a dat startul declinului pentru Avicola din Iaşi. Omul de afaceri George Becali a decis atunci să investească în producătorul local. Acesta s-a angajat să aducă o infuzie de capital de peste 4 milioane de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În prezent, compania, după ce a mers ani întregi în pierdere, acumulând datorii, a intrat în administrarea unei firme de reorganizare şi lichidare care, după elaborarea unui plan de redresare, a început urmărirea celor care au datorii către producătorul local.
Privatizări eşuate în perioada anchetată
Alte trei mari companii ieşene care nu apar deocamdată în lista de firme făcută publică de sursele citate au trecut printr-un proces păgubos de privatizare în perioada amintită. Anul 2008, pe lângă un debut al crizei economice a însemnat la Iaşi şi închiderea uneia dintre cele mai mari companii locale, Fabrica de Ulei Unirea. Inaugurată în 1961, aceasta a fost, de altfel, şi prima investiţie de pe cel mai nou bulevard din Iaşi de atunci, Ţuţora. În 2002 compania a fost achiziţionată cu mare fast de gigantul agricol Bunge Ltd., care, după doar şase ani a anunţat închiderea producţiei şi concedierea celor peste 200 de angajaţi pe care societatea îi mai avea în acel moment.
Tot „privatizarea” a fost pretextul sub care o altă fostă glorie comunistă a fost îngenunchiată de capitalism. La Fabrica de Lapte din Iaşi lucrau, înainte de Revoluţie, peste 1.000 de salariaţi. Din 2003 a început, însă, vânzarea acesteia pe bucăţi în contul datoriilor acumulate de-a lungul timpului, inclusiv utilajele şi spaţiile de desfacere. Un an mai târziu, conturile companiei au fost blocate, iar Fiscul pune sechestru asigurator pe sediul companiei, pe depozite şi pe fabrica în sine pentru un debit de peste 14,5 milioane de lei. Anul 2009 în istoria Fabricii de Lapte punctează intrarea în faliment şi debutul unui şir lung de licitaţii fără clienţi pentru valorificarea activelor.
Cea mai mare ţesătorie din ţară, vândută în 2003
Înfiinţată în 1910 sub denumirea de „Ţesătura”, compania Iaşitex este specializată în producţia şi comercializarea de fire, ţesături şi confecţii textile realizate din bumbac 100% sau în amestec cu alte fibre sintetice. Companie reprezentativă pentru industria textilă naţională, Iaşitex face parte în prezent din cel mai puternic grup industrial din România, Grupul SCR, patronat de omul de afaceri Ştefan Vuza, anul privatizării acesteia fiind 2003, fapt ce încadrează firma ieşeană în perioada anchetată de procurorii DNA. Recent, însă, investitorul a decis să renunţe la conducerea Iaşitex SA, după publicarea rezultatelor financiare preliminare pe anul trecut. După ce compania fusese constant profitabilă, aceasta a încheiat 2013 cu pierderi în valoare de nu mai puţin de 2,63 milioane de lei. Mai mult, la finalul anului trecut compania ieşeană figura cu datorii în sumă de 25,95 milioane de lei, din care 11,4 milioane au vechimea mai mică de un an de zile.
Fabrică de la Bacău, privatizată înainte de termen
Privatizarea singurului producător de hârtie de ziar din sud-estul Europei, fabrica Letea din Bacău s-a încheiat cu aproape doi ani mai repede decât termenul prevăzut în contractul încheiat în mai 2003 de AVAS. Câştigătorii respectivei privatizări erau nimeni alţii decât fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care a decedat între timp, şi omul de faceri Dorinel Umbrărescu, prin intermediul firmelor proprii Selena şi Spedition UMB. Cu 1,26 de milioane de dolari, Sechelariu şi Dorinel Umbrărescu achiziţionau la vremea respectivă pachetul de acţiuni scoase la vânzare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau