Trezoreria se împrumută masiv de la bănci
Dimensiune font:
Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 1,826 miliarde lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de obligaţiuni benchmark, cu scadenţa la trei ani, de peste trei ori mai mult decât îşi programase, într-un context favorabil al nivelului dobânzilor.
Aceasta este cea de-a treia licitaţie de titluri de stat din 2013, iar Trezoreria s-a împrumutat mult peste nivelul programat şi la operaţiunile precedente, posibile explicaţii fiind atragerea resurselor financiare la un cost cât mai redus pentru necesarul de finanţare din 2013, când statul are un vârf al plăţilor, precum şi refacerea stocurilor-tampon de lichiditate (buffer) înainte de vizita Misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional /FMI/.
Titlurile de stat plasate joi la licitaţie au scadenţa în ianuarie 2016, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 6,03%. Rata cuponului este de 5,75%.
Valoarea totală a emisiunii a fost de 600 milioane lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci care au participat la licitaţie a fost de 5,26 miliarde de lei.
La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 12 bănci - Alpha Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.
În primul trimestru din 2013, MFP vrea să împrumute de pe piaţa internă, prin emisiuni de titluri de stat, suma de 18-20 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în 2012 peste 58 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, la care se adaugă suma de 763 milioane euro.
În 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinanţate, însumează 46,8 miliarde lei, denominate în lei şi în euro. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau