Turismul şi HoReCa, cele mai slab plătite sectoare din economie
Dimensiune font:
* șapte din zece angajați HoReCa câştigă sub salariul mediu * turismul se află pe locul al şaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi * cei mai mulţi angajaţi din turism şi HoReCa (36,9%) câştigă salarii cuprinse între 1.900 de lei şi 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 şi 4.500 de lei
Turismul şi HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi scoase în piaţă în această perioadă, în condiţiile în care angajatorii, atât cei din România, cât şi cei din străinătate, au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald. Astfel, mii de joburi noi au fost postate deja pe platformele de recrutare în ultima lună.
Cu toate acestea, interesul candidaţilor se menţine temperat, la acest lucru contribuind şi salariile mici pe care cele două domenii le oferă. Astfel, conform datelor uneia dintre cele mai mari platforme de recrutare online, 70% dintre angajaţii din domeniu câştigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna ianuarie, a fost de 4.859 de lei. În funcţie de numărul de aplicări, turismul se află pe locul al şaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi, în ultima lună adunând peste 80.000 de aplicări.
Cei mai mulţi angajaţi din turism şi HoReCa (36,9%) câştigă salarii cuprinse între 1.900 de lei şi 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 şi 4.500 de lei, susțin specialiștii în domeniu. În acelaşi timp, 22,1% obţin venituri cuprinse între 4.500 şi 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 şi 10.000 de lei pe lună şi doar 2%, ajung să depăşească suma de 10.000 de lei lunar.
Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul şi HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecţii, saloane de înfrumuseţare şi sport / wellness.
„Argumentul câştigurilor, dar şi faptul că au la dispoziţie un număr mare de oportunităţi similare în afara ţării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidaţi cu care se confruntă angajatorii din turism şi HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate şi de un nivel ridicat de fluctuaţie a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluţia importului de candidaţi, în special din ţările asiatice”, mai spun specialiștii în domeniu.
Un agent de turism câştigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor oferite de specialiştii care activează în domeniu. Totuşi, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanţă. În perioada estivală, când şi activitatea este mai intensă, aceştia pot chiar să-şi dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziţionarea unor pachete de vacanţă.
De altfel, aceeaşi regulă se aplică pentru multe dintre poziţiile specific acestor domenii, în condiţiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacşişul sau comisioanele de vânzări.
Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajaţii din turism şi HoReCa, sunt pentru joburile: cameristă – 2.600 de lei, barman – 2.800 de lei, ospătar - 2.900 de lei, ajutor de bucătar - 3.100 de lei, brutar / patiser / cofetar – 3.100 de lei.
Judeţele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism şi HoReCa sunt: Bistriţa – 2.500 de lei, Gorj – 2.700 de lei, Prahova - 2.900 de lei, Călăraşi – 3.000 de lei, Caraş-Severin – 3.000 lei.
Pe de altă parte, chiar şi în judeţele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie: Bucureşti – 4.400 de lei, Timiş – 4.100 de lei, Cluj – 3.700 lei, Braşov – 3.700 de lei, Constanţa – 3.600 lei.
În ceea ce priveşte joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună. Raluca STROE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau