Un an nou în zodia crizei. 10 tendinţe pentru 2013
Dimensiune font:
se anunţă un an greu pentru angajaţi, iar preţurile se vor majora după ce startul a fost dat la 1 ianuarie de scumpirile la energia electrică şi motorină * creditul în lei ar putea câştiga mai mult teren în acest an, iar modificările la „Prima Casă“ vor reduce preţurile apartamentelor vechi
Specialiştii susţin că acest an va fi marcat de scumpirile la energia electrică, carburanţi şi gaze naturale, ce au început din prima zi a lui 2013. De la 1 ianuarie tariful la energia electrică s-a majorat cu 6%, iar de la 1 iulie se va mai aplica o creştere cu 2%. Şi la gazele naturale, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă o majorare pentru consumatorii casnici. O primă creştere se va aplica de la 1 iulie 2013, de 8%, iar din octombrie o altă majorare de 2%. Totodată, de la 1 ianuarie 2013, valoarea motorinei s-a majorat cu 4,5%. Aceste scumpiri vor determina şi o creştere a inflaţiei.
Majorări se anunţă în acest an şi la preţul poliţei RCA. „În acest moment, tariful RCA nu compensează în totalitate pagubele mai ales pe fondul creşterii daunelor cu vătămările corporale. O majorare a poliţelor este necesară“, explica Mircea Arsene, reprezentat al Omniasig Iaşi. Unii brokeri vorbesc de majorări de până la 40%.
Creşterile salariale nu vor fi simţite
Acest an se anunţă unul dificil şi pentru angajaţi. Studiile salariale arată că în 2013 angajatorii au bugetat creşteri ale veniturilor cu doar 5%, dar chiar şi aceste majorări, acolo unde se vor aplica, nu vor fi resimţite din cauza scumpirilor. Mai mult, cei care vor dori să-şi schimbe locul de muncă vor avea posibilităţi limitate. Spre exemplu, compania Xerox a anunţat că va angaja la Iaşi, în acest an, peste 400 de oameni, dar aceştia trebuie să aibă studii superioare de specialitate (IT; resurse umane, financiar-bancare) şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.
De suferit vor avea şi angajatorii care au contractat proiecte pe fonduri europene pentru dezvoltarea abilităţilor salariaţilor prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), aceştia urmând să întâmpine dificultăţi ca urmare a suspendării plăţilor pentru cele peste 2.000 de proiecte derulate la nivel naţional.
Exporturile salvează economia
Pe de altă parte, antreprenorii care au investit în firme în ultimii ani vor căuta să-şi valorifice produsele pe pieţele externe. „Avem contracte pentru export în 2013 care ne pot asigura banii la timp şi astfel avem posibilitatea de mişcare financiară“, afirmă Maricel Popa, ce deţine grupul de firme Omega Tehnoton.
Modificările anunţate pentru programul „Prima Casă“, în care achiziţiile se vor limita la imobile noi, ar putea determina scăderea preţurilor la apartamentele vechi. „Teoretic, aşa ar trebui să se întâmple, dar deocamdată aceste modificări ale programului nu au fost aprobate. Anul trecut, programul a funcţionat bine din ianuarie până în decembrie, iar preţurile au scăzut doar la apartamentele foarte vechi şi din anumite zone“, explică Tudor Stoica, agent imobiliar. În acest an, creditul în lei ar putea câştiga mai mult teren. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în noiembrie 2012 valoarea totală a creditelor în lei era de 2,3 miliarde, cu 6% mai mult decât în noiembrie 2011.
La nivel macroeconomic, se estimează o creştere economică în 2013. Cel mai optimist scenariu, vizează un PIB în creştere cu 2%. Cursul euro s-ar putea stabiliza, cel mai pesimist scenariu prezentat de Ziarul Financiar indicând un curs mediu de 4,6 lei pentru un euro. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau