Cum să-ți dai singur foc la valiza...nucleară
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
M-am numărat și continui să mă număr printre cei cel puțin îngrijorați, dacă nu indignați de escaladarea în fel și chip a conflictului din Ucraina.
Aceste reacții au fost generate aflând, mai recent, că SUA urmează să trimită forțelor armate din țara amintită obuze care conțin uraniu sărăcit, destinate tancurilor americane Abrams (ce ar trebui, conform promisiunilor, să ajungă la aceeași destinație în această toamnă). Aceasta după ce, anterior, Marea Britanie anunțase că tancurile Challenger 2, ce urmează să fie trimise Ucrainei, aveau să fie dotate cu același tip de muniție.
În ciuda asigurărilor ”liniștitoare” ale fabricanților, expeditorilor și utilizatorilor acestui tip de muniție, o entitate creată special pentru studierea subiectului, anume Coaliția internațională pentru interzicerea armelor cu uraniu, atrage atenția asupra pericolului, subliniind că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării de praf de uraniu sărăcit, inclusiv de camcer și de malformații congenitale. În ciuda avertismentelor - și chiar în ciuda riscului unei reacții foarte dure, inclusiv nucleare, din partea Moscovei, livrările amintite nu sunt oprite.
Oricât ar părea de straniu, totuși nu acesta este subiectul principal al rândurilor de față. Ci o situație aparent paradoxală. După cum am mai afirmat în câteva rânduri, războiul din Ucraina pare să le priască unora, care obțin profituri tot mai mari de pe urma lui, direct sau nu. Mă refer nu doar la traficanții de arme și muniții, ci și la cei de combustibili sau cereale. Iar mai nou - firesc, tocmai având în vedere informațiile din rândurile precedente, și traficanții de materiale nucleare!
În urmă cu nu multă vreme, ministrul ungar de Externe a declarat că ”Statele Unite ale Americii și-au dublat importurile de uraniu din Rusia în prima jumătate a acestui an” (adăugându-se că ”în timp ce face presiuni pentru extinderea sancțiunilor europene la adresa Federației Ruse”, ceea ce e un alt subiect...).
Trebuie amintit că, după ce Rusia a invadat Ucraina, SUA au oprit importurile de petrol din prima țară amintită (și au convins și altă state vestice să procedeze la fel), dar nu și importurile de uraniu!!! Ori, potrivit surselor oficiale, SUA importau, înainte de invazie, 14 la sută din uraniu din Rusia (restul provenind din Kazastan, 35 la sută, Canada, 15 la sută etc.). Dacă informația oferită de ministrul
ungar de Externe corespunde realității, ar rezulta că, acum, SUA importă din Rusia aproape 30 la sută din uraniul provenit din exterior. Ceea ce, logic, duce la creșterea profiturilor înregistrate de regimul condus de la Kremlin.
Numai că, dacă din punct de vedere strict economic, afacerea pare bună pentru ruși, privind lucrurile în planurile militar și umanitar, situația este cu totul diferită. Să exporți ceva (în cazul de față uraniu) care se poate, apoi, întoarce împotriva ta sub formă de arme și să facă victime în rândul propriei armate sau populații - iată ceva care mi se pare cu totul inexplicabil. Ori conducătorilor de la Kremlin nu le pasă de consecințe, ori, s-ar zice, practică un soi de primejdios joc cu focul, ce s-ar putea să cuprindă și celebra ”valiză nucleară”.
În condițiile în care subiectul ar afecta doar țările amintite, mai treacă-meargă; dar un recent raport semnalează un ”declin îngrijorător al securității nucleare la nivel mondial”!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau