Lunga vară fierbinte
Dimensiune font:
Dan Haţegan
Poate că titlul de mai sus nu e tocmai potrivit, având în vedere că suntem încă în plin ianuarie, iar meteorologii anunţă pentru următoarea perioadă revenirea ninsorilor şi a gerului. Dacă aruncăm însă privirea asupra scenei politice, mai-mai să credem că liniştea şi armonia care a cuprins parcă întreaga Românie după alegerile parlamentare din decembrie e fragilă doar un balon de săpun, gata-gata să explodeze. Primul semnal în acest sens îl reprezintă bugetul pe 2012. Deocamdată avem un proiect construit pe deficit, care nu va ostoi însă nici pe departe setea de bani celor care şi-au negociat posturi prin Cabinetul Ponta 2. Sunt creşteri substanţiale la Transporturi şi la Sănătate, poate şi la Agricultură, dar scad cele de la ministere cheie, precum Muncă sau Interne. Mai urmează discuţiile cu FMI, în urma cărora unii dintre miniştri ar putea rămâne din nou cu buza umflată. Să spunem însă că ţara are nevoie de buget, iar parlamentarii vor accepta să doarmă în gară, aşa cum le sugera un coleg celor care ard de nerăbdare să-şi doneze indemnizaţiile şi diurnele grase, votând la foc automat alocările schiţate de Ponta şi compania.
Urmează apoi proiectul de căpătâi pe care USL şi l-a asumat pentru acest an, şi anume, reorganizarea administrativ-teritorială a României. Mai pe scurt, regionalizarea, pe care Ponta, Dragnea şi restul Uniunii ne-o promite până la sfârşitul lui 2013. Aici, să te ţii negocieri. Nu atât pe principii şi pe delimitarea regiunilor, aşa cum s-a întâmplat cu vreo doi ani în urmă, ci pe capitale şi pe voievozi. Iar când e vorba de alegeri, parcă nimic nu mai e sigur în România. Cum toată lumea pare să fi căzut de acord asupra necesităţii acestor regiuni – până şi EBA a vorbit în Parlamentul european despre asta – cărţile, în ceea ce priveşte oamenii care le vor conduce cărţile sunt încă departe de a fi pe deplin împărţite. Unii se visează deja guvernatori, alţii trag cu sârg sfori pentru asta. Văzută pe cai mari, cu aproape două treimi din Parlament de partea sa, USL şi-ar dori ca viitorii voievozi să fie aleşi… doar dintre cei aleşi, adică de către primari şi consilierii judeţeni şi locali. E şi normal. La alegerile locale trecute mamutul PSD-PNL a obţinut grosul, aşa că o astfel de formulă ar scuti cele două partide de emoţii. Istoria arată însă că prăbuşirea marilor imperii a venit din interior şi nu din exterior. Iar cum istoria recentă e plină de astfel de exemple, singurul punct de sprijin în tot acest eşafodaj îl reprezintă doar continuitatea şi unitatea la guvernare a USL. Câtă vreme partidele acestei alianţe politice vor înţelege să-şi respecte angajamentele unul faţă de altul, au şanse ca şi regionalizarea, şi alte retuşuri ale Constituţiei, să devină proiecte realizabile şi nu doar piste false de negocieri şi dezbateri. Dacă vor alege însă calea hangerelor înfipte în spate, atunci de „marile proiecte” ale USL riscă să se aleagă praful.
Nu ar fi însă prima oară când românii s-ar vedea înşelaţi, veţi spune. E adevărat. Însă tot cei de la USL au remarcat experienţa ultimelor alegeri parlamentare, când românii au sancţionat drastic partide şi alianţe contra naturii, care au întors spatele celor care i-au ales. Prin urmare, mă încearcă un mic fior de optimism, gândindu-mă că, înainte de pune pe hârtie împărţeli de funcţii şi strategii de regionalizare, europarlamentare ori prezidenţiale, USL va privi la agonia în care se zbate astăzi PDL. Doamne-ajută!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau