Domnule preşedinte, daţi-i afară pe toţi!
Dimensiune font:
Dan M.BREZULEANU
Consiliul Judeţean Iaşi, care păstoreşte cum ştie, sau cum poate mai bine Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, s-a luptat şi a reuşit chiar să facă unele lucruri declarate, altădată, imposibile. Chiar acolo, la Pneumo, unde a însăilat în timp record un proiect, prin 2013, l-a implementat şi, în ciuda pesimismului general, a repus în funcţiune vechiul Ambulatoriu, răpus în timp de indolenţa generală, de lipsa banilor şi mai te miri din ce alte motive prescrise de uitarea generală.
Un singur lucru n-au reuşit cei care au chivernisit, pentru spital, an de an, fiecare bănuţ smuls din ghearele unor guverne deloc galantoane: să modifice şi structura umană a celor care se înfruptă din solda de manageri.
Ieri, dis-de-dimineaţă, o bunică fix centenară a purces la Ambulatoriul de la Pneumo, trimisă de un medic de familie cam exigent, după spusele medicilor specialişti. A cărat-o o rudă de-a ei, şi ea bolnavă, cum a putut, până la intrare. Acolo, însă, nimeni, dar absolut nimeni dintre zecile de asistente, infirmiere sau brancardieri care mai zilele trecute se tăvăleau de durere pe scările spitalului că – vezi Doamne!, statul le-a furat din salariile „mil-euriste”, deci nimeni n-a sărit în ajutorul lor. Ba mai mult, la Triaj, o duduie cu mască şi voce stropşită, le-a spus că Ambulatoriul nu are nici rampă pentru persoane cu dizabilităţi, nici „personal pentru poftele fiecăruia”... Şi le-a sfătuit pe vizitatoare să urce cele 20 de trepte puse în calea sănătăţii naţiei, „că doar n-o fi Everestul”!
Bolnave şi încă dispuse la compromis, cele două au urcat, târâş-grăpiş, Everestul de la Pneumo, însă n-au îndrăznit să încerce şi coborârea, prea abruptă pentru o persoană de 100 de ani! Răspunsul celor din Ambulatoriu la plângerea celor două... „mergeţi la conducere, să vă coboare ei!”
Şi am fost noi să întrebăm, pentru că bătrânele n-au cutezat la un aşa drum lung! Ce-au spus cei din conducere? Managerul general dr. Cristina Grigorescu recunoaşte că există un mecanism exterior, un fel de lift pentru persoane cu dizabilităţi, dar că invenţia n-a funcţionat niciodată.
Adicătelea, a fost pus acolo doar pentru a da bine în poza de recepţie a lucrărilor, din urmă cu doi ani! De ce nu funcţionează? Nimeni nu ştie, pe moment, cauza, însă cineva sparge tensiunea cu un răspuns care l-ar face invidios până şi pe preşedintele Consiliului Judeţean (deloc inventiv la ora de a explica presei gafele subordonaţilor): „S-a pierdut cheia!” „Şi de doi ani n-a căutat-o nimeni?” „Ba da, ba da, dar n-am găsit-o încă!” Ei bine, oricâtă imaginaţie poţi avea, răspunsul individului de după uşă ţine loc de semnătură pentru banii investiţi în Ambulatoriul de la Pneumo. Şi nu sunt deloc puţini banii: vreo 10 milioane de lei, proveniţi de la Uniunea Europeană (6,6 milioane lei), Guvernul României (2,8 milioane lei), dar şi de la Consiliul Judeţean Iaşi (254 mii lei), instituţie în subordinea căreia se află spitalul. Iar parafa s-o pună cine-o avea chef, că doamna manager general de la Pneumo e „sătulă de atâtea probleme”, ca şi majoritatea celor ce n-au cutezat vreodată să întrebe unde-o fi nenorocita aia de cheie pentru care Uniunea Europeană a plătit atâta bănet.
Eu cred că dumneavoastră, domnule preşedinte, aveţi cheia problemei la îndemână. Daţi-i afară pe toţi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau