„Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie”

1irina obrocea

Dimensiune font:

| 08-03-2022 12:12

 Dialog cu dr. ing. Irina Obrocea,  fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România

Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Nevoia de sărbătoare ține de identitatea umanului și nu este deloc întâmplătoare această asociere a feminității cu renașterea naturii la debut de primăvară. Ca un dar și o provocare lansate în luna feminității, am invitat câteva doamne la dialoguri scurte despre locul și rolul lor într-o societatea plină de frământări. Am stat de vorbă cu dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România.

- Aș începe cu un scurt CV. Cine este dna Irina Obrocea? Ce detalii oferă cartea dvs de vizită?

- Sunt o femeie tenace care a învățat să fie atentă la dorințele și pasiunile ei, să le transforme într-un business și să facă din asta un mod de a fi și de a trăi. Sunt inginer chimist, profesie care nu a fost foarte greu de ales, ținând cont că mi-a plăcut dintotdeauna chimia. Am avut marele noroc să lucrez mai întâi în cercetare și apoi în domeniul privat. Profesia, dar mai ales oamenii cu care am lucrat mi-au adus multe satisfacții pe mai multe planuri. Practic, am devenit cine sunt astăzi și datorită lor. În timp, am înțeles că sunt o persoană cu mai multe valențe (cum suntem toți, de altfel) iar aceea creativitate pe care cu toții o avem, dar care este minimalizată din lipsă de perspective, a devenit dintr-o dată extrem de importantă. Spre exemplu, pentru mine pictura a devenit dintr-un hobby, o pasiune care mi-a oferit echilibru și relaxare în timpul pandemiei.

- V-ați simțit vreodată marginalizata din cauza statutului de femeie?

- Din fericire, Nu! Pe tot parcursul meu profesional a contat doar performanța și valoarea mea ca om și profesionist. Mediul în care lucrezi este foarte important și în acest sens eu am fost o norocoasă.

- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare nedreptate care vi s-a făcut?

- Poate și pentru că sunt o optimistă incurabilă, nu a existat niciodată ceva peste care să nu pot trece, sau care să mă demotiveze. Mă concentrez mai mult pe ce pot eu să fac, ce pot eu să ofer și acționez în consecință.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne?

- Nu m-am poziționat niciodată în inferioritate față de domni și chiar ar fi cinstit să mărturisesc că în toată activitatea mea fie de angajat fie de freelancer, domnii, dar și doamnele m-au susținut și m-au sprijinit atunci când am avut nevoie. Pentru cineva care are propria afacere, indiferent cât de mare sau de mică, orice ajutor este de neprețuit. Pentru că am această ocazie, doresc să  mulțumesc  tuturor celor care au avut încredere în mine, pentru fiecare încurajare și apreciere.

- Care au fost momentele marcante din cariera dvs?

- Îmi apreciez activitatea profesională mai mult în termeni de experiență, educație și autoeducatie. Din momentul în care decizi să înveți și să te dezvolți permanent, vezi oportunități pe care altfel nu le-ai observa. Dar, dacă ar fi să mă gândesc la două momente definitorii, ar fi momentul în care m-am angajat în domeniul privat, unde am învățat foarte multe lucruri, și momentul în care am decis să renunț la statutul de angajat, să devin freelancer și să înființez Clubul de Criminalistică.

Pentru mine a însemnat ca, pe lângă profesia de inginer chimist, să fac un doctorat in inginerie chimică, un master in criminalistică, să urmez un curs de consilier vocațional, să-mi deschid un PFA și să-mi organizez întreaga activitate. Pe lângă asta, am urmat mai multe cursuri on-line de criminalistică și psihologie organizate de universități din strainătate.

În momentul în care decizi să lucrezi pe cont propriu renunți la colegi și la confortul pe care ți-l oferă salariul sigur. De aceea trebuie să te cunoști și să știi ce este mai important pentru tine la un moment dat.

Cea mai mare realizare profesională este înființarea Clubului de Criminalistică, unic în România, deschis tinerilor cu vârsta de minimum 14 ani. Este un spațiu nonformal, în care tinerii pasionați de acest domeniu își pot testa abilitățile și pot lucra efectiv în cazuri simulate. Deși este un domeniu care ar putea părea că aparține bărbaților, în realitate lucrează și foarte multe femei. Mă bucur nespus că multe tinere sunt interesate de acest fascinant domeniu și își doresc o carieră în criminalistică sau psihologie judiciară.

În plan personal, băiatul meu de 20 de ani, student la Automatizări și Calculatoare este sursa mea de inspirație, dar și cel mai corect critic.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?

- În ceea ce mă privește, domnii cu care am colaborat și colaborez - criminaliști, ofițeri de poliție, medici legiști, profesori - au acceptat cu interes și plăcere invitația mea de a participa la activitățile Clubului de Criminalistică. Rolul meu este de a pune față în față profesioniști cu experiență practică și tineri care visează la o carieră în acest domeniu. Iar rolul nostru, al adulților, bărbați și femei deopotrivă, este de a-i îndruma, a-i face conștienți de calitățile lor, dar și de provocările din lumea reală.

-  Familie, carieră, copiii... ? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Echilibrul a fost natural, nu a trebuit să fac un efort pentru asta. Tocmai pentru că suntem ființe complexe putem integra în viața noastră tot ceea ce considerăm important și valoros.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Cu siguranță, Dragostea! Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei