Agronomia, domeniul viitorului pe piaţa muncii
Dimensiune font:
Studiile recente clasează specializările agronomiei în topul domeniilor care vor domina oferta locurilor de muncă peste câţiva ani.
Tinerii care optează pentru specializarea în domeniile agronomiei - agricultura, horticultura, zootehnia şi medicina veterinara – vor fi cei mai câştigaţi, după terminarea studiilor, inserarea pe piaţa muncii fiind mult mai accesibilă. În plus, agricultura se va dezvolta foarte mult în următorii 5-10 ani în România, arată un sondaj recent realizat în rândul HR (human resources).
În Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” (USAMV) asigură studii de licenţă şi de master în oricare din aceste specializări, oferind peste 900 de locuri pentru viitorii studenţi. Rezultatele învăţământului agricol ieşean îl clasează printre cele mai performante din România, atât în domeniul educaţiei, cât şi al cercetării ştiinţifice. Începând cu anul 2000, direcţiile de programe s-au diversificat, fiind înfiinţate secţii noi – în prezent sunt 13 specializări pentru studii de licenţă şi 20 de programe de master. De asemenea, cadrele didactice şi cei aproximativ 5000 de studenţi îşi desfăşoară activităţile nu doar în săli de curs, ci şi în câmpuri experimentale, baze de practică proprii, laboratoare dotate cu aparatură de specialitate de ultimă generaţie, clinici veterinare, beneficiind şi de o bibliotecă dotată cu toate facilităţile pentru informare şi de Centrul de vizualizare avansată – 3D.
Accentul este pus pe cercetare
Universitatea a derulat un proiect cu o valoare de peste 10 milioane de euro - „Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu”, la finalul căruia va avea în dotare unicul fitotron din regiunea de Nord-Est şi cel mai modern din ţară (laborator care permite realizarea tuturor condiţiilor experimentale pentru creşterea plantelor).
Tinerii pot opta pentru specializările celor patru facultăţi din cadrul UASMV Iaşi – Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Medicină Veterinară. Toate sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie, iar practica se realizează în laboratoare, centre şi clinici proprii. De exemplu, viitorii ingineri agronomi, ingineri economişti în agricultură, ingineri în industrie alimentară şi biologi, îşi vor desăvârşi cunoştinţele în cadrul Staţiunii Didactice Ezăreni, al centrului de practică Plaiul Şarului, Făcăieni, la unităţi agricole, de industrie alimentară şi protecţia mediului de prestigiu din Regiunea de NE a României. De asemenea, începând de anul acesta, disciplinele Facultăţii de Medicină Veterinară pot fi studiate şi în limba engleză, fiind disponibile 50 de locuri în acest sens.
***
Înscrierile se desfăşoară în perioada 16-25 iulie, taxa de admitere fiind de 150 lei. Admiterea se face pe bază de concurs de dosare, medii fiind calculată pe baza notelor obţinute la Bacalaureat – 50% nota la limba şi literatura română şi 50% cea de la o altă probă scrisă la alegere
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau