Alternativele învăţământului de stat
Dimensiune font:
* ISJ a organizat ieri, în premieră, o conferinţă naţională despre alternativele educaţionale şi învăţământul particular * aceasta s-a intitulat „Pluralism şi alteritate în educaţie – perspective teoretice şi praxiologice” şi s-a organizat în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza”
Învăţământul de stat şi-a dat mâna cu învăţământul privat şi cu alternativele educaţionale, în cadrul conferinţei „Pluralism şi alteritate în educaţie – perspective teoretice şi praxiologice”, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza”. „Conferinţa se doreşte a fi un spaţiu în care să analizăm posibilităţile prin care învăţământul de stat poate intra într-o competiţie benefică în relaţie cu alternativele educaţionale, cu învăţământul particular. Este o realitate a învăţământului actual, că există şi alte trasee decât cele uniforme şi deja cunoscute. Trebuie să le conştientizăm, să vedem rolul lor, să vedem cum pot stimula competiţia şi plus-valoarea pe care o aduc, în contextul educaţional general”, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
38 de unităţi de învăţământ particular şi două alternative educaţionale
La nivelul ţării sunt aplicate şase alternative educaţionale, dintre care doar două – pedagogia Waldorf şi programul Step by Step – sunt reprezentate la nivelul judeţului Iaşi. „Acestea au cunoscut o dezvoltare încă din anii `90, o dezvoltare constantă, interesantă, fără a ocupa însă un segment foarte mare. Trebuie să ne întrebăm de ce, dacă e mai multă credibilitate a învăţământului public, în ce măsură nevoia de educaţie individualizată pentru copilul în formare se regăseşte aici, în spaţiul acestor alternative”, a mai spus Camelia Gavrilă. Pe de altă parte, s-a făcut referire la învăţământul particular care, chiar dacă respectă programe şi planuri de învăţământ oficiale şi lucrează după manualele avizate de Ministerul Educaţiei, îşi permite o doză de libertate, accente, inovaţii, un mod de organizare mai nuanţat al întregului proces educativ. În Iaşi sunt 38 de unităţi de învăţământ particular, majoritatea grupându-se pe zona grădiniţelor, a învăţământului primar şi a celui postliceal.
Conferinţa s-a concretizat prin luări de cuvânt ale reprezentanţilor Ministerului Educaţiei – Stelian Fedorca, consilier şi Gheorghe Felea, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Alternative Educaţionale, cu prezentări de lucrări şi cu trei activităţi pe secţiuni. În plus, în Sala Paşilor Pierduţi s-a organizat o expoziţie educaţională cu oferta instituţiilor de învăţământ alternativ şi particular. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau