Creşele săptămânale pe cale de dispariţie
Dimensiune font:
O nouă lege a fost adoptată privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, în completarea celei din 2007. Părinţii îşi vor putea lăsa copiii mai multe zile la creşele cu program săptămânal doar în cazuri excepţionale.
Din cele 11 creşe din Iaşi, doar una este cu program săptămânal - „Piticii Năzdrăvani” -, părinţii având posibilitatea de a-şi lăsa copiii de luni, ora 07.00, şi să vină după ei abia vineri, până la ora 19.00. Aceasta va funcţiona în acelaşi regim doar în situaţii excepţionale, conform legii 90/2014 pentru modificarea legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, publicată pe 4 iulie în Monitorul Oficial. Astfel, „creşele se înfiinţează, se organizează şi funcţionează drept centre cu program de lucru zilnic şi/sau, în situaţii excepţionale, săptămânal, în sistem public ori privat”, conform noului alineat 1 din art.2 al legii 90/2014.
Măsura este considerată de Valeria Butnaru, cea care conduce creşa „Piticii Năzdrăvani”, ca fiind o trecere firească de la 100% săptămânal spre creşe care au şi program zilnic, acesta fiind prelungit până la orele 19.00-20.00, deoarece sunt situaţii în care copiii trebuie să rămână peste noapte. În plus, „părinţii nu-şi mai lasă copiii ca pe vremuri, acum vin de multe ori în jurul orei 20.00 să-i ia acasă. Dar sunt şi situaţii în care sunt lăsaţi mai multe zile la noi, cu toate acestea părinţii sună des şi vin să-i vadă”, aminteşte Valeria Butnaru.
Beneficiile creşelor săptămânale versus teama de abandon
Decizia a fost luată pentru a fi stimulată implicarea părinţilor în creşterea şi educarea copiilor, fiind esenţială petrecerea timpului împreună pentru confortul emoţional al micuţilor, conform iniţiatorilor legii. „N-aş putea să mă hazardez la afirmaţii de genul traumă de abandon, dar există cu siguranţă consecinţe emoţionale. Cu cât vârsta este mai scăzută, cu atât nevoia de a fi împreună cu părinţii este una imperioasă, în caz contrar efectele fiind nedorite”, a explicat Manuela Vlasie, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi. În plus, aceasta punctează diferenţele de opinie în ceea ce priveşte educaţia antepreşcolarilor. Un exemplu ar fi ţările anglo-saxone, unde nu există un învăţământ preşcolar foarte bine dezvoltat, bazându-se tocmai pe faptul că în primii ani de viaţă copiii au nevoie de părinţi lângă ei.
Pe de altă parte, sunt mulţi părinţi care nu au o altă variantă, fiind nevoiţi să opteze pentru astfel de soluţii deoarece programul de lucru nu le permite să asigure supravegherea copiilor. „Creşe săptămânale vin în sprijinul familiilor care lucrează până târziu sau a mamelor singure, care nu au cine-şi lăsa copilul. În plus, au fost şi mame minore, încă la şcoală, în acest caz copiii beneficiind de un mediu sigur, de grijă şi de educaţie adecvate vârstei”, a punctat Irina Mihaela Ghioca, directorul Direcţiei de Creşe Iaşi. Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau