Hora manualelor şcolare
Dimensiune font:
* multe şi proaste - acesta este conceputul care va fi folosit şi în 2013 * manualele nu pot fi mai bune, până când nu se va concepe şi un curriculum coerent
Un nou an şi un an şcolar ajuns deja la jumătate ne fac, în continuare, să ne învârtim în cerc. Să ne uităm la zecile de manuale, multe dintre ele alternative – care au încetat, de mult timp, să mai valoreze cât o carte bună. „Ne dorim un curriculum coerent, modern şi relevant. Ne dorim programe şcolare adecvate vârstei, profilurilor şcolare, specializărilor. Revizuirea şi actualizarea manualelor este absolut necesară”, a atras atenţia Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Într-adevăr, realizarea şi tipărirea de manuale nu poate fi începută fără un curriculum adecvat. În acest context, la începutul anului 2012-1013 nici măcar nu au existat noi licitaţii de manuale, ci doar reeditări.
Să ne-ntâlnim în secolul XXI!
Cu puţin timp în urmă, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spunea că există deja discuţii în legătură cu elaborarea curricumului de la clasa a treia până la ultima clasă de liceu. Sub conducerea acesteia, urma şi elaborarea „primului plan al manualelor” – de la clasele întâi şi a II-a. Acum, tot ceea ce-şi doreşte actualul ministru al Educaţiei este trăirea prezentului. „Aş ruga profesorii care lucrează la procesul de schimbare a manualelor să se gândească la un manual pentru secolul XXI”, a punctat Remus Pricopie.
Calculatorul ia locul hârtiei
Printre altele, modernizarea poate implica şi trecerea informaţiilor de pe hârtie pe suport electronic. „Conceptul este foarte generos, înseamnă a avansa, a face parte din secolul XXI, a realiza că lumea virtuală poate să ofere şi beneficii în relaţie cu educaţia fundamentală, cu desfăşurarea procesului educativ. Elevii mai mari pot face cu rapiditate analize, comparaţii, confruntări, în aşa fel încât să realizeze eseuri, cercetări, lucrări de calitate. Este oportunitatea de a studia şi de a avea oricând manualul la îndemână, dar şi de a avea acces la alte şi alte cărţi, chiar pentru lectură”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Deocamdată, e vremea de structurat şi de analizat informaţia. Pe orice fel de suport ar fi, aceasta trebuie să aibă valoare şi să ofere o fereastră mai bine deschisă spre viitorul elevilor.
(Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau