Iaşul se retrage din Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice
Dimensiune font:
* reprezentanţii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice îşi pregătesc demisiile, în unanimitate * Iaşul pierde astfel trei membri CNSC, dar şi alţi nouă profesori, din comisiile de specialitate
Cei trei membrii ieşeni ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), dar şi colegii lor din Bucureşti şi din restul ţării îşi pregătesc, în aceste zile, demisiile. Nemulţumirile ţin de intrarea în vigoare a bugetului de stat pe anul 2013 şi de hotărârile Ministerului Educaţiei Naţionale – care duc, împreună, la subfinanţarea programelor de cercetare.
Potrivit acestora, programele de cercetare sunt eficiente dacă se respectă competitivitatea selecţiei, predictibilitatea finanţării şi continuitatea programelor. În schimb, în acest an a fost întârziată deschiderea finanţării, bugetele au fost reduse cu măcar 50 de procente, unele proiecte au fost întârziate cu patru luni, durata de desfăşurare a altora a fost redusă cu şase luni, a fost întreruptă continuitatea unor programe şi au fost anulate finanţări.
Exodul cercetătorilor performanţi ia amploare
Măsurile acestea ruinează principiile pe care se bazează CNCS şi dovedesc lipsă de interes şi de respect pentru domeniul cercetării. „Pentru cele mai multe proiecte aflate în plină desfăşurare, dar mai ales pentru cele cu caracter experimental, reducerile cu 50-55 la sută ale bugetelor anuale nu sunt gestionabile fără ca obiectivele asumate iniţial să fie sever afectate sau chiar total compromise. În astfel de cazuri, banii alocaţi până în prezent vor fi, în mare parte, irosiţi. Aceste măsuri vor induce perturbaţii majore în comunitatea ştiinţifică. Ele vor conduce la degradarea resursei umane, prin demotivarea cercetătorilor, şi instalarea unui climat de neîncredere accentuată în sistemul naţional de finanţare. O consecinţă imediată a deciziilor amintite va fi reluarea exodului cercetătorilor performanţi”, atrag atenţia reprezentanţii CNCS.
Pentru că solicitarea suplimentării bugetului total şi distribuirii uniforme a reducerilor între programe şi competiţii de proiecte nu au avut niciun ecou la Ministerul Educaţiei, cercetătorii au hotărât să-şi prezinte în unanimitate demisiile. Ieşenii implicaţi în această luptă sunt Gabriela Cârjă, profesor universitar doctor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI), Gabriel Ciobanu, cercetător I la Institutul de Informatică Teoretică şi Flavius Solomon, cercetător II la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”.
În cele 12 comisii de specialitate ale CNCS mai sunt nouă ieşeni – Cezar Oniciuc, Ionel Mangalagiu şi Cristian Enăchescu – de la Universitatea „Al. I. Cuza”, Bogdan Grigoriu şi Dragoş Pieptu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, Octavian Păstrăvanu şi Mariana Neamţu de la UTI, Vasile Maciuc de la Agronomie şi Victor Cojocaru, de la Institutul de Arheologie. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau