Maşini create de absolvenţii ieşeni
Dimensiune font:
Un grup de cinci absolvenţi ai Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi duc mai departe tradiţia începută în 2009 de a-şi demonstra şi practic informaţiile acumulate în viaţa de student. Aceştia au construit o maşină – mai exact, un triciclu – de la zero, fiind coordonaţi de profesorul Gabriel Ursescu, realizatorul proiectului.
Entuziasmul şi pasiunea tinerilor este demonstrată de munca depusă, de funcţionalitatea autovehiculului, despre care Gabriel Ursescu afirmă că nu i-ar fi frică să o conducă în trafic. Aceasta cu atât mai mult cu cât partea practică a lucrării de licenţă nu este obligatorie. „Efortul este imens, reuşind să terminăm triciclul vineri, 11 iulie, la ora 08.00, în condiţiile în care examenul a fost la ora 10.00. Cred că acesta este ultimul proiect, dar...asta spuneam şi acum un an!”, povesteşte coordonatorul studenţilor. „Totul a pornit de la o idee, de la pasiunea şi dorinţa noastră de a învăţa lucruri noi şi de a aplica ceea ce ştiam deja. Pentru început a fost greu, dar ne-am obişnuit, chiar şi cu nopţile nedormite. Sunt sigur că experienţa aceasta mă va ajuta pe viitor, mai ales după terminarea studiilor de master, când îmi doresc să aplic ingineria în mod individual”, continuă Vlad Rarinca, unul dintre cei cinci studenţi.
Nu este primul autovehicul
Triciclul este expus în faţa Facultăţii de Mecanică, alături fiindu-i alte maşini construite de promoţiile anterioare cu sprijinul şi supravegherea lui Gabriel Ursescu, după proiectele acestuia. Astfel, prima realizare de acest gen este a unui grup de patru studenţi în anul 2009, pentru construcţia căreia au muncit timp de şase luni. „Din câte ştiu, este primul vehicul de acest gen din România”, punctează profesorul ieşean. Pentru realizare celei de-a doua maşini – un hibrid cu motor termic- a fost nevoie de munca a două echipe, durând doi ani, de data aceasta. Primul grup, de 4 studenţi, a debutat în 2010, dar au fost nevoiţi să amâne terminarea vehiculului, din cauza lipsei resurselor financiare. Următorii au fost 3 absolvenţi ai promoţiei 2012, care au schimbat motorul cu unul tot termic, dar mai puternic, au adus modificări punţii din faţă şi au cosmetizat-o.
După terminarea facultăţii şi prezentarea cu brio a lucrărilor de licenţă, cu toţii au continuat formarea în domeniul tehnic, aplicându-şi apoi cunoştinţele în propriile afaceri sau ocupând funcţii importante în companii de renume în domeniu. „În primul rând trebuie pus suflet, iar restul vine de la sine, dacă ne dorim cu adevărat ceva”, încheie Gabriel Ursescu. Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau