Se pregăteşte cea de-a de-a doua etapă a admiterii la liceu
Dimensiune font:
* aproape 2.000 de locuri au mai rămas libere la liceu, mare parte dintre acestea fiind la şcolile tehnologice * acceptarea tinerilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională este mai mult decât un compromis
La repartizarea computerizată în învăţământul liceal au fost admişi 5.923 de elevi. La aceştia, se mai adaugă 515 elevi înscrişi în învăţământul vocaţional şi 36 – pe locurile destinate rromilor.
Pentru etapa a II-a au mai rămas libere nu mai puţin de 1.952 de locuri, peste 70% dintre acestea fiind în clasele de învăţământ tehnologic. „Mai sunt 800-900 de absolvenţi de clasa a VIII-a, care sunt în situaţie de corigenţă. Mai sunt şi elevi moldoveni care se pregătesc să vină sau copii care nu şi-au exprimat încă opţiunile, dintr-un motiv sau altul”, a explicat contextul Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Singurul liceu teoretic care a rămas cu un minus de 20 de elevi este „Dimitrie Cantemir”, la clasa de filologie, intensiv spaniolă. În rest, locuri în învăţământul teoretic au mai rămas doar la liceele tehnologice, cu specializări de tip teoretic, matematică-informatică sau ştiinţele naturii.
101 locuri au rămas libere şi în cadrul învăţământului vocaţional – cele mai multe la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” şi la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare”.
În prima etapă a repartizărilor, în aproximativ 100 de clase de-a IX-a din întreg judeţul, ultima medie de intrare a fost sub 5.
Promovaţi cu note sub 5
La ambele vor exista, şi la următoarele două admiteri, probe de aptitudini – ceea ce va garanta, într-un fel, calitatea bobocilor.
În restul şcolilor – mai ales în cele tehnologice, va exista şi o a treia admitere, care va aduna tot ceea ce va rămâne. O idee deloc pe placul conducerii din educaţia ieşeană. „O soluţie de viitor ar trebui să se orienteze spre intrarea la liceu obligatoriu cu notă de promovare, peste 5. Ar trebui reconfigurarea şcolii profesionale şi conturarea unui sistem credibil, aşa cum erau, cândva, şcolile profesionale. Acolo să se regăsească şi copiii mai puţin dotaţi pentru disciplinele teoretice, dublat acest lucru de dotări şi aşezarea unor ateliere şi parteneriate cu agenţi economici şi burse care să asigure întreţinerea copiilor în şcolile mari, din oraşe”, a punctat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general. (Anda Pintilie)
Unităţi de învăţământ cu cele mai mici medii de admitere, dar cu toate locurile ocupate:
• Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Paşcani – note de la 8.56 până la 4.29
• Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu”, Belceşti – note de la 7.32 la 4.40
• Liceul Teoretic „Bogdan Vodă”, Hălăuceşti – note de la 9.18 la 4.30
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
atentie
Jul 18, 2013
nu uitati ca anul acesta au fost repartizati cate 29 de elevi pe clasa si nu 28 cum a fost in anii trecuti. o economie care vad ca trece neobservata!
Adauga comentariul tau