Conflict administrativ între Bacău şi Harghita
Dimensiune font:
Un conflict administrativ cu accente interetnice a izbucnit la Valea Uzului, între două localităţi aflate la graniţa judeţelor Bacău şi Harghita. Autorităţile locale din Dărmăneşti (judeţul Bacău) au realizat în cimitirul militar maghiar al satului depopulat Valea Uzului, o parcelă de morminte ale unor soldaţi români, fără să fi solicitat în acest sens acordul primăriei din Sânmartin, care întreţine şi îngrijeşte cimitirul, a anunţat portalul Szekelyhon.ro conform agenţiei maghiare de ştiri MTI. Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, susţine că, de fapt, cimitirul a fost mereu în inventarul oraşului, iar maghiarii au amplasat cruci fără autorizaţie. De asemenea, aici sunt înmormântaţi eroi ai şapte naţiuni, nu doar maghiari.
Potrivit portalului, la 17 mai, primăria intenţionează să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi în Primul şi cel de-Al Doilea Război Mondial, amplasat în cimitirul militar maghiar. Ca parte a pregătirilor, în cimitir au fost ridicate 52 de cruci de beton şi o cruce mare ortodoxă, realizată tot din beton. Cimitirul militar se află într-o zonă pe care atât Primăria Sânmartin, cât şi cea din Dărmăneşti o consideră ca fiind a ei. Autorităţile locale din aşezarea moldovenească au hotărât în luna martie reclasificarea zonei şi spun că au obţinut şi aprobarea Ministerului Apărării din România pentru înfiinţarea unei parcele româneşti în „cimitirul militar internaţional”.
Conflictul riscă să ajungă în instanţă
Primăria din Sânmartin a somat Dărmăneştiul să retragă decizia, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a acţiona în instanţă. Cimitirul a fost înfiinţat în 1917 pentru soldaţii armatei austro-ungare care au murit în urma ofensivei Armatei Române în Transilvania de la 1916. Majoritatea soldaţilor îngropaţi aici au făcut parte din regimentul 10 infanterie de la Miskolc, cei mai mulţi dintre ei fiind maghiari.
Cimitirul a fost renovat din resursele administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării din Ungaria şi ale unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, au fost ridicate aproximativ şase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaţilor maghiari căzuţi în luptele din Valea Uzului. O parte dintre crucile de beton ridicate în cinstea soldaţilor români au fost amplasate pe aleile cimitirului, o altă parte pe mormintele încă nesemnalizate ale unor soldaţi maghiari. În opinia sa lui András Gergely, primarul din Sânmartin, şi pentru soldaţii români căzuţi în Valea Uzului este un lucru ofensator că memorialul lor nu este amplasat acolo unde se odihnesc în mod real. „Acesta este un furt, un act profanator şi o demonstraţie de putere. Dacă ne-ar fi contactat, spunându-ne că se doreşte ca aici să fie amplasat un memorial şi pentru soldaţii români căzuţi la datorie, s-ar fi putut găsi o soluţie. Însă nu despre asta a fost vorba, important a fost nu ca soldaţii români să aibă parte de un loc de cinste, ci s-a dorit să se lovească în maghiari, să fie profanat un loc sfânt al acestora”, a adăugat primarul din Sânmartin.
Din punct de vedere administrativ, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, care se află la 33 km distanţă, dar este mai aproape de Dărmăneşti, oraş aflat la 25 de km. Ultimul locuitor al aşezării s-a mutat de aici în anul 2017.
Cimitir militar internaţional la Valea Uzului
Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti, a relatat că, de fapt, situaţia este diferită de cea zugrăvită de vecinii din Harghita. În realitate, cimitirul internaţional a fost înfiinţat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropaţi aici soldaţi germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumaţi aici soldaţi români, ruşi, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuţi. După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociaţie religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizaţie, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor naţiuni. „Nu au făcut niciun fel de proiect, pentru că acel cimitir a fost mereu al oraşului Dărmăneşti, l-am avut mereu în inventar. După 2017, am început refacerea solei eroilor români, în parteneriat cu Ministerul Culturii, care a alocat 65.000 de lei. S-au amplasat 50 de cruci ale eroilor români din cele două războaie mondiale şi o cruce-monument, din granit. Sola aceasta este amplasată pe teren liber, nu am deranjat zona altor eroi”, a precizat primarul Constantin Toma. Există şi autorizaţiile necesare de la Ministerul Apărării Naţionale.
Primarul din Dărmăneşti a mai afirmat că va anunţa ambasadele ţărilor care au eroi îngropaţi la Valea Uzului despre amenajarea cimitirului şi transformarea acestuia în cimitir militar internaţional. Florin CRĂCIUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau