Deşi ne apropiem de iarnă, creşte oferta de locuri de muncă în construcţii!
Dimensiune font:
* la ora aceasta, în judeţ sunt 1.031 de posturi vacante, cu 4 mai multe decât săptămâna trecută * straniu pentru această perioadă: încă 30 de noi locuri de muncă în construcţii * la polul opus, domeniul asigurărilor, în continuare fără nicio ofertă * la ofertele din UE, Olanda a trecut pe primul loc, devansând Germania, iar Malta a apărut pe podium
În ciuda aportului de vietnamezi, pakistanezi ori alte asemenea neamuri asiatice, economia judeţului se confruntă în continuare cu o penurie cronică a forţei de muncă. La ora asta, în judeţ sunt 1.031 de posturi vacante, cu 4 mai multe decât săptămâna trecută.
Cel mai elocvent este cazul construcţiilor, domeniu în care sezonul e la final şi cu toate astea numărul posturilor vacante a crescut cu 30 în ultima săptămână, ajungând la 268. E nevoie urgentă de dulgheri, electricieni, electromecanici, faianţari, fierari, fierari-betonişti, instalatori de toate felurile, sudori, tâmplari, tehnicieni electromecanici, zidari şi zugravi.
Nici turismul ori comerţul nu stau deloc rău în privinţa ofertelor de angajare. Câte 96 în fiecare zonă. Ajutori de bucătar, ajutori de ospătar, brutari, bucătari, barmani, călcătorese, cameriste hotel (patru posturi vacante!), coafeze, cofetari, cosmeticieni, frizeri, lucrători bucătărie, machiori, manichiuriste, ospătari ori patiseri, în turism.
Suficiente oportunităţi de angajare ca agent de securitate (paznic), agenţi de vânzări, lucrători comerciali. La fel şi în cazul necalificaţilor: 9 posturi de femeie de serviciu. Apoi, îngrijitori clădiri, spaţii hoteliere, spaţii verzi, manipulanţi marfă, muncitori în construcţii.
Creştere spectaculoasă a ofertei şi în ce-i priveşte pe cei cu studii superioare. Acum sunt 82 de posturi vacante, cu 20 mai multe decât săptămâna trecută. Se angajează consilieri juridici, consultant management, contabili, ingineri CCIA, CFDP, electronişti, sisteme de securitate, inspector resurse umane, programatori, psiholog.
Şi cei cu meserii mai puţin comune au acum posibilităţi de angajare: bodyguard transport valori, asamblor, designer pagini web, dieteticieni, dulgher restaurator, instructor aerobic, kinetoterapeut ori maseur.
Malta caută în România dealeri de cazino
Şi la nivelul Uniunii Europene piaţa muncii arată înviorare, cel puţin în ce priveşte joburile ofertate prin sistemul EURES. S-a ajuns la 460 de posturi vacante, cu 75 mai multe decât săptămâna trecută.
Olanda a trecut pe primul loc, cu 126 oferte. Aici e nevoie de 45 de lucrători în producţia de alimente, apoi de culegători de conopidă şi broccoli, instalatori, lucrători în pepiniere de pomi şi arbuşti, în serele de flori.
Urmează Germania, care caută personal pentru a lucra în industria hotelieră, în cea auto ori în comerţ. Mai precis, se angajează electricieni, instalatori, lăcătuşi, manipulanţi, operatori stivuitori (30 de posturi), preparatori de îngheţată.
Surpriza săptămânii vine din Malta. Insularii apelează pentru prima dată la sistemul EURES, au intrat direct pe locul 3 (64 de locuri de muncă) şi oferă, printre altele, 20 de posturi de dealeri în cazino.
Austria rămâne o destinaţie atrăgătoare pentru electricieni, faianţari, instalatori, lăcătuşi mecanici sau operatori CNC. Polonia are nevoie rapidă de 30 de specialişti în relaţii clienţi, Slovacia rămâne axată pe sticlari. Norvegia, Suedia şi Franţa vin cu joburi în industria auto (mecanici, tinichigii, vopsitori, electricieni), iar Danemarca acceptă doar pe cei cu studii superioare: horticultori, manageri fermă, manageri de producţie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau