Disfuncţii în eliberarea reţetelor electronice în spitale
Dimensiune font:
Spitalele din judeţul Suceava înregistrează disfuncţii în ceea ce priveşte eliberarea reţetei electronice, după cum spune secretarului general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, dovadă fiind pacienţii care se prezintă la medicul de familie să-i prescrie o reţetă după ce sunt externaţi din spital, ceea ce nu este legal. „Am înţeles că sunt probleme referitoare la informatizarea spitalului şi, ca urmare, medicii la care se internează pacienţii sau cei din ambulatoriul de specialitate la care se prezintă aceştia cu bilet de trimitere de la medicul de familie nu eliberează reţeta. Medicul specialist îl trimite înapoi la noi cu recomandarea fie de concediu medical, fie de reţetă compensată, fie de trimitere la alte specialităţi, analize de laborator sau la alte investigaţii, ceea ce nu este legal. După internare, pacientul trebuie să plece cu reţeta aferentă specialităţii din secţia în care a fost internat, eu urmând să-i dau, abia peste o lună, reţeta cu tratamentul în continuare, pe baza biletului de trimitere şi al scrisorii medicale de la medicul specialist. Acelaşi lucru e valabil şi pentru ambulatoriu. Foarte mulţi procedează aşa şi nu le eliberează reţete la ieşirea din spital” a precizat dr. Irina Badrajan.
Secretarul general al Colegiului Medicilor a accentuat că „pe perioada internării, noi nu avem voie să prescriem reţete compensate”, precizând că unii reuşesc să-i „păcălească” pe medicii lor de familie, fiindcă fug din spitalul unde sunt internaţi şi vin după reţete sau bilet de trimitere. „Unii ne mai păcălesc, se îmbracă şi ies din spital, deşi sunt încă internaţi, şi se prezintă la noi. N-ai de unde să ştii că e internat, fiindcă unii se duc prin Urgenţe. Nu avem voie să eliberăm bilet de trimitere bolnavului care este deja internat în spital. El s-a internat alaltăieri şi vine azi să-mi ceară bilet de internare, nu este voie”, a declarat cu vehemenţă dr. Badrajan.
Medicul a adăugat că pe holurile de la cabinete pacienţii au fost anunţaţi, prin afişe, că medicii de specialitate din spitale, indiferent că sunt în secţie sau în ambulatoriu de policlinică sau de spital, trebuie să le elibereze toate actele medicale pentru serviciile pe care le-au efectuat. Mai ales că, în ţară, au fost astfel de situaţii, iar casele de asigurări au amendat medicii de familie, ceea ce nu e normal.
„Noi nu suntem secretarul nimănui, noi facem consultaţiile noastre şi aferent lor eliberăm actele corespunzătoare. În cazul bolnavilor cronici, pe baza scrisorii medicale, după o lună de zile în care medicul specialist a dat o reţetă, noi eliberăm în continuare reţeta compensată şi ţinem pacientul sub observaţie, trimiţându-l la control după intervalul de timp stabilit. Pacientul trebuie să ştie că medicul de specialitate are aceleaşi obligaţii ca şi medicul de familie, să elibereze aceste acte. Noi suntem foarte drastici în aplicarea acestei legislaţii, trebuie ca toată lumea să-şi facă datoria” a conchis dr. Irina Badrajan.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau