Izvoarele din Slănic Moldova, puse în pericol de proprietarii de terenuri

03izvoare

Dimensiune font:

| 03-06-2019 18:30

 

Ploile din ultima perioadă au readus în discuție o problemă care, la Slănic Moldova, durează de peste 25 de ani: trecerea izvoarelor de apă minerală din proprietatea statului în proprietate privată

 

Edilii susțin că, de-a lungul timpului, izvoarele au fost împărțite între nași, fini și alte rude, care le-au scos din funcțiune sau le-ar fi pornit după bunul lor plac.

Un exemplu concret este dat de izvoarele 1 și 8, care, acum, riscă să dispară efectiv din cauza faptului că Primăria Slănic Moldova nu poate interveni pentru consolidarea acestora. Zidurile din zona izvoarelor 1 și 8 au fost afectate de cantitățile mari de apă căzute în ultimele săptămâni, iar proprietarul pământului nu vrea nici să consolideze zona și nici să vândă pământul Consiliului Local Slănic Moldova, pentru ca acesta din urmă să se poată ocupa de reparații”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul orașului.

Conform acestuia, trecerea izvoarelor din proprietatea statului în proprietate privată a creat adevărate prejudicii orașului Slănic Moldova, care, la un moment dat, a fost chiar pe punctul de a-și pierde statutul de stațiune balneo-climaterică. Odată cu preluarea conducerii Primăriei Slănic Moldova de primarul Gheorghe Baciu a început o adevărată luptă pentru recuperarea acestor izvoare și darea lor în folosință publică, astfel încât toți oamenii să se poată bucura de beneficiile apelor minerale.

Pe 2 august 2016, Primăria a transmis o adresă către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucureşti, prin care şi-a manifestat interesul în vederea preluării licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică şi dioxid de carbon mofetic din perimetrul Slănic Modova”, a mai spus Gheorghe Baciu.

O istorie zbuciumată

Pe 24 august 2016, CL a adoptat Hotărârea nr. 91, prin care a exprimat acordul privind obţinerea licenţei de dare în administrare a apelor minerale terapeutice şi perimetrul Slănic Moldova.

Pe 7 octombrie 2017, CL a adoptat Hotărârea nr. 102, privind aprobarea achiziţionării de către UAT a trei loturi de teren din zona izvoarelor de apă minerală aflate în proprietatea SC Flora SRL – firmă aflată în reorganizare judiciară - şi Hotărârea nr. 103, privind aprobarea iniţierii de către UAT a procedurii de achiziţionare a celorlalte obiective aferente izvoarelor de apă minerală aflate în proprietatea SC Flora SRL, ambele hotărâri fiind înaintate către ANRM pe 12 octombrie 2016, solicitându-se din nou licenţa.

Pe 8 noiembrie 2016, ANRM a informat UAT că INRMFB a depus solicitare în vederea obţinerii licentei de dare în administrare a izvoarelor.

Mai apoi, pe 29 noiembrie 2016, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei loturi de teren aferente izvoarelor de apă minerală achiziţionate în baza HCL nr. 102/07.10.2017.

Pe 6 decembrie 2016 s-a revenit la ANRM cu solicitarea de preluare a licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică, înaintând şi copii după contractele de vânzare-cumpărare pentru cele trei loturi de teren (Sonda 2, Sonda 1 şi Izvorul 300 de Scări”).

Tot pe 6 decembrie 2016 s-a solicitat Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti (INRMFB) sprijinul în vederea obţinerii de către UAT Slănic Moldova a Licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală.

În plus, pe 27 ianuarie 2017, CL a aprobat preluarea de către UAT a documentaţiei depuse de INRMFB în vederea preluării Licenţei de dare în administrare a zăcământului de ape minerale terapeutice şi dioxid de carbon mofetic din perimetrul Slănic Moldova, în schimbul acordării de anumite facilităţi fiscale.

Pe 15 februarie 2017, ANRM a transmis Primăriei oraşului Slănic Moldova care sunt documentaţiile necesare în vederea obţinerii Licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică”, a mai spus primarul orașului Slănic Moldova.

Potrivit acestuia, pe 10 martie 2017, UAT a revenit la ANRM cu solicitarea de a obţine Licenta în regim de urgenţă, motivat de blocajul existent, iar, pe 17 martie 2017, INRMFB Bucureşti a comunicat că nu este de acord să renunţe la documentaţia depusă în vederea preluării licenței de dare în administrare a izvoarelor.

Pe 31 martie 2017, s-a solicitat ANRM dreptul de exploatare provizorie până la obţinerea licenţei și s-a convenit ca, până la obţinerea licenţei, UAT să facă demersurile legale în vederea asigurării accesului la izvoare.

Demersuri peste demersuri

În plus, pe 9 mai 2017 a fost efectuată vizita în teren de către reprezentanţii ANRM Bucureşti, iar, pe 20 iunie 2017, s-a solicitat ANRM luarea măsurilor necesare în vederea asigurării integrităţii instalaţiilor aferente exploatării izvoarelor de apă minerală.

De asemenea, pe 12 iulie 2017 s-a solicitat de la ANRM Bucureşti achiziţionarea de date privind perimetrul Slănic Modova, la care ANRM a solicitat actele necesare în vederea obţinerii acestor informaţii.

Pe 28 iulie 2017, CL l-a împuternicit pe primar pentru realizarea demersurilor necesare obţinerii licenței, iar, pe 3 august 2017, ANRM a solicitat comunicarea situaţiei de fapt a suselor de apă minerală terapeutică.

Mai mult, pe 4 august 2017 s-a revenit la ANRM cu o adresă, prezentând din nou situaţia surselor de apă minerală terapeutică şi solicitând licența de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală.

Pe 16 august 2017 s-a revenit la ANRM cu solicitarea de modificare a fișei perimetrului, iar, pe 21 august 2017, s-a înaintat întreaga documentaţie necesară obţinerii licenței către ANRM Bucureşti.

Pe 16 octombrie 2017 s-a eliberat Licenţa de dare în administrare a surselor de apă minerală terapeutică pentru UAT oraşul Slănic Moldova”, a încheiat edilul-șef din Slănic Moldova. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei