Şcoala boschetarilor
Dimensiune font:
* sute de imobile din Iaşi stau abandonate fără ca cineva să aibă habar de situaţia lor juridică * în multe cazuri, juriştii municipalităţii preferă să ascundă adevărul despre unele imobile * din 2012, un imobil din spatele Mitropoliei, fostă locaţie a Şcolii „Gheorghe Asachi”, face obiectul unei retrocedări către o cetăţeană de origine franceză, iar juriştii Primăriei infirmă în 2012 că acesta ar face obiectul vreunei legi de retrocedare în natură a imobilelor
Un imobil de patrimoniu de pe strada Crişan nr. 14 s-a transformat în ruină în decurs de numai doi ani de zile, de când Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, la conducerea căruia se afla atunci Liliana Romaniuc, l-a retras brusc din circuitul comercial. Abandonat în totalitate, imobilul a încăput pe mâna oamenilor străzii, după ce prin camerele clădirii abandonate şi-au făcut de cap drogaţii. Într-unul din fostele birouri şi-a făcut locuinţă familia Roşu Olimpia, care numără 4 adulţi şi un sugar. Într-o altă cameră stă acum Ionela Străjescu cu soţul şi 4 minori sub 5 ani, iar într-o altă cameră stă un alt om al străzii. Toţi beneficiază de curent electric furat direct de la sursă. Din informaţiile primare date de reprezentanţii ISJ, ulterior închiderii imobilului, s-a aflat faptul că acesta ar fi făcut obiectul unui dosar de retrocedare. În urma unei adrese înaintate către Serviciul Juridic al Primăriei Iaşi, în luna februarie a anului 2012, privind furnizarea de informaţii despre situaţia juridică a clădirii, răspunsul primit a fost unul cât se poate de evaziv, sub forma unei negaţii care nu făcea obiectul cererii. „Imobilul de pe strada Crişan nr. 14 nu figurează revendicat în baza Legii 10/2001”, se arată în răspunsul Primăriei. Acest răspuns descalifică încă o dată juriştii Primăriei Iaşi, care în umbra unei crase incompetenţe încearcă să ascundă situaţia unui bun de patrimoniu.
Franţuzoaica şi moştenirea din spatele Mitropoliei
Mult mai transparenţi, juriştii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi ne-au spus, fără a face un apel disperat precum juriştii Primăriei, la Legea 544 privind informaţiile de interes public, că imobilul face obiectul predării către proprietar, în urma procesului deschis de acesta în urmă cu doi ani statului român. „Imobilul a fost înregistrat în domeniul public al statului. Ministerul Educaţiei l-a dat în administrare Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care la rândul său a desfăşurat mai multe contracte de închiriere. În urmă cu doi ani, clădirea a făcut obiectul unui litigiu care s-a judecat la Bucureşti. Moştenitorii s-au judecat prin intermediul unui procurator cu Ministerul Educaţiei. ISJ nu a fost parte în dosar. Anul acesta, imobilul a fost retrocedat moştenitorilor de drept prin decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti. Pe cale de consecinţă, ministerul a emis ordin de predare a imobilului către actualii proprietari. Practic, în acest moment suntem în faza de a preda clădirea către proprietari”, ne-a declarat Ion Creangă, juristul ISJ Iaşi. Cât priveşte proprietarul, franţuzoaica Boujot Helene Andree Jane, cea care a intrat în posesia imobilului de pe strada Crişan nr. 14, prin demersul făcut în instanţă de procuratorul Bizim Varvara, aceasta nu prea se grăbeşte să intre în posesia bunului imobil dobândit la Iaşi.
Interlopi angajaţi să apere patrimoniul Iaşului
Pentru a înţelege mai bine fenomenul ce se ascunde în spatele aplicării legilor de fond funciar sau a celor privind retrocedarea în natură a imobilelor, va trebui să facem o trecere succintă în revistă a ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă încă în Primăria Iaşi pe acest segment. Remus Moraru, fost jurist al Primăriei Iaşi, face obiectul, în anul 2008, unei cercetări penale, după ce procurorii ieşeni îi organizează un flagrant ce porneşte de la reclamaţia unui ieşean care susţine că juristul i-ar fi cerut suma de 20 de milioane de lei pentru a-i facilita o retrocedare. Anul trecut, procurorii DNA dezamorsează o bombă fâsâită de acum, prin care demonstrează faptul că Elena Popa, inspector în cadrul Biroului de Cadastru al Primăriei Iaşi, este implicată activ într-un grup infracţional care se ocupă de înşelăciuni cu terenuri, despre care presa scria pe larg în anul 2006. Şi în acest caz apare numele fostului jurist al Primăriei Iaşi, Remus Moraru. Pentru înşelăciune şi trafic de influenţă, într-o găinărie cu case din patrimoniul Primăriei, este arestat în anul 2007 şi Florin Mihai Popa, inspector în cadrul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat. Începând de anul trecut şi până în prezent, Serviciul Juridic al Primăriei Iaşi, la cârma căruia este pusă de ochi frumoşi, Doina Florescu, a intrat în silenzio stampa, toate informaţiile legate de dosarele de fond funciar sau imobile retrocedate fiind trecute prin filtrul dur al Denisei Ionaşcu, secretara Consiliului Local. Un ultim caz este dat de „cererea de oferte” organizată în urmă cu o săptămână, privind angajarea unui avocat pentru reprezentarea instituţiei în procesul cu un om de afaceri din Iaşi, care a reuşit să deposedeze legal municipalitatea de două spaţii comerciale dispuse ultracentral.
(Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
vasea
Jan 21, 2013
si nici nu va intra vreodata vreo frantuzoaiaca in posesia casei,cum n-au intrat multi altii de prin toate colturile lumii care au fost "reprezentati" de aceasta vera bizim.numi ea stie cum a intrat in posesia informatiilor privind proprietarii (stia barbat-su,securist cunoscut) si imediat a devenit procurator pt fiecare,punand mana pe f multe imobile in iasi.(a se vedea fostul sediul al ziarului independentul de pe str.muzicescu,inca un imobil din zona bisericii sf gheorghe si multe altele).poate va avea cineva curiozitatea sa vada cat de reale si originale si nu falsificate acele procuri sau daca acei francezi,evrei si alte neamuri au existat cu adevarat. cam prost ii merg "afacerile" in ultima vreme ca nu si-a mai terminat viloiu de 400mp pe sos.barnovei.
Adauga comentariul tau