Spitalul din Bacău, cel mai mare consumator de vaccin antitetanos
Dimensiune font:
* asigurarea acestui produs ia o treime din fondurile spitalului * consumul exagerat este motivat de lipsa serului din trusele medicilor de familie
Medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău trag un semnal de alarmă – nu există vaccin antitetanos în reţeaua medicilor de familie. „Din acest motiv, noi ne-am transformat într-un centru de vaccinare, ceea ce nu este normal. Este un vaccin destul de scump, pentru care alocăm 30 la sută din bugetul destinat medicaţiei de urgenţă”, a spus doctorul Aurelia Ţaga, directorul medical al spitalului.
Vaccin foarte scump
La Bacău ajung cazuri din tot judeţul, deşi acest vaccin trebuie să existe în aparatul de urgenţă al medicului de familie fiindcă trebuie administrat în maximum 72 de ore de la accidentarea pacientului. În aceste condiţii, SJU Bacău apare drept cel mai mare consumator de vaccin antitetanos pe ţară. „Şi nu pentru că în alte judeţe nu sunt cazuri, ci pentru că acolo medicul de familie e cel care achiziţionează acest vaccin. La noi, nu. Numai medicul de la Corbasca îl are în cabinet”, a adăugat şi Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al spitalului. La rândul lor, medicii de familie recunosc ca nu au acest vaccin în dotarea cabinetului pentru că e scump. O fiolă costă 44,5 lei, iar pentru tratamentul unei persoane au nevoie de 3-4 fiole. (Ionuţ Şerban)
Vaccinul antitetanos se administrează pentru prevenirea infectării plăgilor (inclusiv înţepătura cu un cui ruginit, de exemplu). În cazuri de urgenţe medicale, neadministrarea favorizează infecţii ce pot duce chiar la deces.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau