Sute de copii, în pericol - Institutul de Psihiatrie Socola nu găseşte specialişti în neuropsihiatrie infantilă
Dimensiune font:
* în ultimii şase ani, nimeni nu s-a înscris la concursul de angajare * anual, numărul minorilor care ajung la Institutul de Psihiatrie Socola creşte cu peste 10% * printre cele mai des întâlnite afecţiuni sunt autismul, dependenţa de telefoane mobile şi jocuri online, retard şi tulburări de învăţare sau limbaj sau schizofrenie
La Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi lucrează astăzi doar doi specialişti în psihiatrie infantilă, deşi numărul de medici necesar este de trei ori mai mare. Conducerea institutului a scos posturi la concurs, însă nu s-a prezentat nimeni. Anual, 500 de copii cer sprijinul specialiştilor de la Socola.
De mai bine de 6 ani, conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi încearcă să angajeze medici specializaţi în neuropsihiatrie infantilă. Până acum nimeni nu s-a înscris la concurs. „Avem puţini specialişti în neruopsihiatrie infantilă pentru că formarea profesională este deficitară pe această specialitate. Noi funcţionăm cu doi medici, unul dintre ei având vârsta destul de înaintată. Pe de altă parte, este destul de mare numărul celor care ne cer ajutorul. Anual sunt în medie de 500-600 de copii pacienţi”, a spus dr Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola.
Anual, numărul minorilor care ajung la Institutul de Psihiatrie Socola creşte cu peste 10%, iar printre cele mai des întâlnite afecţiuni sunt autismul, dependenţa de telefoane mobile şi jocuri online, retard şi tulburări de învăţare sau limbaj sau schizofrenie. Din cauza numărului mare de pacienţi, medicii din spital nu mai pot face faţă solicitărilor. „După finalizarea programului de lucru al celor doi medici nu mai putem face internări pentru copii decât cu aviz telefonic. Încercăm să găsim soluţii să rezolvăm această problemă. Anul trecut au fost internaţi aproximativ 600 de copii. Cu siguranţă cererea ar fi fost mult mai mare dar a trebuit să restrângem activitatea din cauza lipsei de personal. Asta nu înseamnă că nu am tratat cazurile importante. Ceilalţi pacienţi au fost redirecţionaţi spre alte judeţe sau la Spitalul Sfânta Maria, unde mai sunt specialişti în psihiatrie pediatrică”, a spus managerul de la Socola.
Statisticile arată că unul din patru copii poate dezvolta o tulburare psihică sau comportamentală încă din primii ani de viaţă. Recuperarea se face mai uşor în cazul minorilor dacă astfel de tulburări sunt depistate şi tratate la timp. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau