Terorista de matematică
Dimensiune font:
A.S., în vârstă de 49 de ani, predă la şcoala din Fântânele de aproape 20 de ani, însă în ultimii ani a fost diagnosticată cu afecţiuni psihice, iar situaţia ei s-a înrăutăţit atât de mult încât acum o comună întreagă o vrea scoasă forţat la pensie.
S-a ajuns până într-acolo încât mulţi copii povestesc că au noaptea coşmaruri în care le apare profesoara de matematică. Micuţii mărturisesc că sunt speriaţi de-a dreptul şi nu vor să mai vină la orele de matematică.
Motivele pentru care părinţii elevilor cer demiterea profesoarei
Părinţii elevilor claselor V-VIII de la Şcoala Fântânele au transmis încă de luna trecută o adresă prin care cer rezolvarea acestei situaţii disperate, o numesc ei.„Motivele pentru care cerem demiterea profesoarei sunt: nu se prezintă pentru a-şi ţine orele, le vorbeşte elevilor într-un limbaj vulgar, îi înspăimântă povestindu-le coșmarurile ei, ia elevi după ea la WC pentru a-i ţine geanta, face crize de nervi şi scoate elevii din clase, nu este în deplinătatea facultăţilor mintale, fiind de mai multe ori internată la psihiatrie, aduce produse alimentare preparate de ea şi obligă copiii să le consume, provocându-le stări de vomă etc.”, se arată în cererea trimisă la ISJ, cerere semnată de aproximativ 30 de părinţi.
Directorul şcolii, Mihai Silviu, explică că singurii care pot rezolva această situaţie sunt medicii psihiatri şi mai ales soţul profesoarei în cauză, fost poliţist, dar care refuză varianta pensionării pe caz de boală a soţiei sale. Ba mai mult, explică directorul şi părinţii nemulţumiţi, soţul profesoarei recurge la ameninţări.
„E o stare de stres permanent în şcoală, de la elevi, cadre didactice, părinţi, toți o reclamă. Face procese verbale interminabile. Dacă un copil scapă un pix pe jos, de exemplu, face proces verbal ca la poliţie... aceasta mi-e declarația pe care o dau, susţin şi semnez. Sunt multe, multe, efectiv înfricoşează copiii. Sunt în jur de 100 de elevi cărora le predă. Se ceartă cu celelalte cadre didactice... ”, susţine Mihai Silviu.
Copiii refuză să mai intre la ore
Maria Simon are o fetiţă în clasa a VII-a la şcoala din Fântânele şi povesteşte că fiica ei nu ştie deloc matematică, pentru că profesoara face cu totul altceva la ore. „A venit cu ketchup la şcoală, făcut de ea, şi le-a dat la copii să bea din aceeaşi sticlă la toţi. După ce-au băut copii le-a dat şi la profesori, iar celor nu au vrut să bea, le-a vărsat ketchup-ul pe catedră. Pe o fetiţă a acuzat-o că i-a furat o cutie cu pixuri, fata a plâns o jumătate de oră, nu putea nimeni să o liniştească, într-o zi a venit cu un cuţit şi o foarfecă la şcoală, copiii au văzut-o. Copiii refuză să mai intre la ore. Pe copii îi terorizează, pe profesori îi înjură”, e revoltată Maria Simon. O altă mamă mărturiseşte că fetiţa ei a desenat-o pe profesoara de matematică cu zgardă la gât, cu lanţ şi cu coarne. „Mi-a pus desenul cu un magnet pe frigider”, completează femeia.
Culmea este că majoritatea elevilor primesc note de 10 la matematică, însă cu toţii, copii, părinţii, susţin că nu s-a mai făcut o oră de matematică la propriu de luni de zile. Miercuri, în curtea şcolii din Fântânele, s-au adunat în jur de 15 părinţi scandalizaţi că nimeni nu ia nici o măsură împotriva profesoarei care le sperie copiii.
Reprezentanţii ISJ, prin vocea purtătorului de cuvânt Laurenţa Hacman, susţin că nu pot să o dea pur şi simplu afară pe profesoară, ci doar în baza unui document medico-legal în care să scrie negru pe alb că aceasta este inaptă de a preda elevilor.
Profesoara a picat testarea psihologică
Profesoara de matematică nu prea mai avea ce să caute la catedră deoarece a picat testarea psihologică de la începutul anului şcolar, obţinând în urma evaluării calificativul „inapt. Cel puţin aşa susţine directorul şcolii, Mihai Silviu Gabriel. El a explicat că ulterior profesoara s-a prezentat la medicul de medicina muncii, Mariana Stoleru, cu o scrisoare de la medicul psihiatru care o avea în evidenţă. Din scrisoarea medicală prezentată a reieşit că medicul curant i-a dat calificativul „apt condiţionat”, oferindu-i astfel posibilitatea să se întoarcă la catedră dacă îşi administrează medicaţia prescrisă. Directorul şcolii a declarat că Mariana Stoleru a revenit asupra deciziei şi i-a permis profesoarei să reia orele la şcoală însă temporar. La mijlocul acestei luni, profesoara de matematică trebuia să revină din nou la medic pentru o nouă evaluare. Evident femeia nu a mai ajuns acum aflându-se în concediu medical.
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau