Zi aniversară la Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate
Dimensiune font:
În 10 ani de la înfiinţare, în centru au fost găzduite 507 de familii monoparentale, reprezentând 185 mame singure şi 322 copii
Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate împlineşte 10 ani de existenţă. Cu această ocazie, Primăria Municipiului Iaşi, Direcţia de Asistenţă Socială, Fundaţia Hecuba şi Fundaţia Bavaria - România organizează marţi, 18 decembrie, de la ora 10.30, la sediul Centrului din str. Sărărie nr. 143 evenimentul „De 10 ani alături de mame singure şi copii în dificultate”. Scopurile manifestării sunt evidenţierea activităţii sociale a centrului şi a rezultatelor obţinute, precum şi prezentarea proiectelor de viitor. Evenimentul, la care sunt aşteptate circa 55 de persoane, va include un spectacol de 45 de minute susţinut de copii şi vizitarea Centrului de către participanţi.
Victime ale violenţei domestice
În perioada 2008 - 2018 Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate şi locuinţele protejate au găzduit 507 de familii monoparentale, reprezentând 185 mame singure şi 322 copii. După categoria de vârstă în care se încadrează beneficiarele, 11 mame singure (5,95%) aparţin categoriei 18-24 ani, 96 de mame singure (51,89%) aparţin categoriei 25-39 ani, iar 78 mame singure (42,61%) categoriei peste 40 de ani. 62% din mamele cazate până în prezent sunt victime ale violenţei domestice, iar 25% au fost instituţionalizate până la împlinirea majoratului.
Mamele singure au solicitat cazarea în Centrul Rezidenţial ca urmare a referirii de către personalul specializat al Centrului de Servicii Integrate pentru Victimele Violenţei în Familie (din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Iaşi), Centrului Social de Ocrotire a Femeilor Victime ale Violenţei Domestice şi Centrului de Servicii Sociale „Maternus” (din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi), îndrumării lor de diverşi membri ai comunităţii (preoţi, cadre didactice, cadre medicale, colaboratori, membri ai familiei lărgite, foste beneficiare ale fundaţiei Hecuba) sau contactării directe, prin telefon sau la sediul centrului, din proprie iniţiative.
Supraveghere şi art-terapie
În perioada rezidenţei în Centru, familiile monoparentale beneficiază de servicii de asistenţă psihologică, consiliere şi educaţie parentală, consiliere familială, consiliere profesională pentru angajare şi păstrarea locului de muncă, consiliere socială pentru accesarea prestaţiilor sociale şi altor resurse din comunitate, consiliere pentru sănătate, sprijin pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă, îngrijirea şi supravegherea copiilor până la venirea mamelor de la serviciu, sprijin educaţional pentru copii pentru pregătirea temelor pentru şcoală, activităţi de art-terapie, dezvoltare personală şi de socializare pentru mame şi copii, medierea conflictelor, iar după decazare de monitorizarea familiilor. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau