Elveția vrea să introducă utilizarea banilor cash în Constituție
Dimensiune font:
Guvernul elveţian vrea ca în legea fundamentală a ţării să fie inclusă şi o prevedere referitoare la disponibilitatea numerarului şi îi va lăsa pe cetăţeni să se pronunţe asupra acestei propuneri cu prilejul unui referendum, transmite Bloomberg.
După ce o campanie demarată anterior a strâns suficiente semnături pentru a cere organizarea unui referendum care ar contracara, în mod preventiv, răspândirea banilor digitali, Guvernul de la Berna a anunţat miercuri într-un comunicat de presă că va veni cu propriul său plan.
„Consiliul Federal recunoaşte importanţa numerarului pentru economie şi societate”, se precizează în comunicatul de presă. Chiar dacă furnizarea de bani fizici precum şi rolul francului de monedă naţională a Elveţiei sunt deja ancorate în lege, Guvernul de la Berna „este pregătit să ducă aceste îngrijorări de la nivel legal, la nivel constituţional, pentru a le evidenţia importanţa”.
Numerarul este un subiect sensibil în Elveţia. Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, fiecare locuitor al Elveţiei deţine sub formă de numerar echivalentul a 11.824 de dolari, cea mai mare sumă din toate ţările de unde BRI colectează date statistice.
Guvernul elveţian a precizat că Ministerele Finanţelor şi Justiţiei vor elabora un proiect de act normativ până la finele lunii august. Deocamdată nu este clar când anume va fi organizat votul.
Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau