Serghei Lavrov o critică pe Maia Sandu și amenință Moldova după scenariul Ucraina: Are cetățenie română și este gata să se unească cu România
Dimensiune font:
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că vrea să transforme R. Moldova într-o anti-Rusie după același scenariu ca al Ucrainei. Într-un interviu pentru propagandistul Dmitri Kiseliov, acesta a lansat mai multe sperietori, acuzând președintele Maia Sandu că ar vrea să ducă R. Moldova în NATO sau să înfăptuiască reunirea cu România, conform deschide.md.
,i.,/b>”Acum, pentru acest rol (de anti-Rusia, n.r.) este pregătită R. Moldova, în primul rând pentru că au reușit să pună în fruntea țării, prin metode destul de specifice și departe de a fi democratice, un președinte care de una singură își dorește să intre în NATO. Aceasta are cetățenie română și este gata să se unească cu România și, în general, este gata de orice” a declarat Lavrov.
Amintim că Maia Sandu a devenit președinte în urma scrutinului din 2020, care a fost recunoscut drept corect și democratic de observatorii internaționali, printre care și ruși. După anunțarea rezultatelor, Vladimir Putin i-a transmis un mesaj de felicitare șefei statului. În aceste condiții, acuzațiile lui Lavrov precum că Maia Sandu ar fi ajuns președinte în mod nedemocratic nu sunt justificate.
”Faptul că, în paralel cu avântul ei pro-NATO și pro-UE, Occidentul și Chișinăul refuză să reia negocierile în formatul 5+2, unde este Chișinău, Tiraspolul, Rusia, SUA, OSCE și ONU, vorbește despre intențiile sale. Acest format este considerat de Occident drept nepotrivit, pentru că el era necesar atunci când la Chișinău erau autorități cointeresate în păstrarea integrității teritoriale și a înțelegerilor cu transnistrenii, iar când la conducere au venit cei care sunt gata să rezolve problema transnistreană prin forță și insistă pe alungarea de acolo a pacificatorilor noștri și a celor care păzesc depozitele de muniții de la Cobasna, necesitatea unor formate de negociere a dispărut. Trebuie doar să susțină guvernarea” a mai declarat Lavrov.
Șeful diplomației ruse a ”modificat” de sine stătător componența participanților la formatul de negocieri, omițând Ucraina și înlocuind-o cu ONU, care nu face parte din ”garnitură”. Prin această omisiune, Lavrov vrea astfel să paseze responsabilitatea pentru suspendarea negocierilor în acest format de pe umerii Rusiei, care deja de aproape un an duce un război criminal împotriva unui alt participant, Ucraina, pe umerii Occidentului și ai Chișinăului.
De asemenea, autoritățile de la Chișinău cer de ani buni deja retragerea trupelor ruse din Transnistria. Aceste demersuri nu au apărut odată cu venirea Maiei Sandu la Președinție.
Totodată, Rusia încă acum aproape trei decenii, în 1994, și-a asumat responsabilitatea să retragă toate munițiile și armamentul stocat în depozitul de la Cobasna în decurs de trei ani, însă a tărăgănat ulterior procesul pentru a-l folosi drept pretext pentru a-și păstra ilegal militarii în stânga Nistrului. La începutul anilor 2000, Moscova a evacuat, totuși, aproximativ jumătate din arsenalul de la Cobasna. În prezent, acolo mai rămân aproximativ 20 de mii de tone de armament și muniții.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau