Acoperișurile din stuf, eficiență, tradiție și artă

stuf

Dimensiune font:

| 31-08-2024 11:30

 * peisajele pitorești ale satelor românești sunt deseori marcate de siluete de case tradiționale, cu acoperișuri din stuf, care emană un aer de autenticitate și farmec rustic * aceste structuri nu sunt doar moșteniri ale trecutului, ci și exemple de arhitectură sustenabilă și eficientă din punct de vedere energetic

Privite ca un simbol al gospodăriilor sărace de acum 50-100 de ani, acoperișurile din stuf și-au recâștigat locul în arhitectură, fiind căutate de persoanele care își doresc nu doar un aspect rustic al gospodăriilor, ci și de către cele care își doresc un anumit confort. Stuful, o plantă perenă care crește în zone umede, a fost utilizat de secole datorită accesibilității și proprietăților sale naturale. Casele cu acoperișuri din stuf sunt întâlnite în special în Delta Dunării, dar și în alte regiuni cu acces la resurse de stuf, în urmă cu mulți fiind întâlnite în majoritatea satelor din Moldova.

Actualmente, sunt o parte integrantă a arhitecturii rurale din multe regiuni. Unul dintre cele mai notabile aspecte ale acoperișurilor din stuf este eficiența lor energetică. Stuful are proprietăți izolatoare excelente, menținând căldura în interiorul casei pe timpul iernii și răcoarea în timpul verii. Această izolație naturală reduce necesitatea utilizării sistemelor de încălzire și răcire, ceea ce se traduce în economii considerabile de energie și costuri reduse pentru locuitori.

Pe lângă eficiența energetică, acoperișurile din stuf sunt și o soluție ecologică. Materialul este complet natural și biodegradabil, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon. De asemenea, stuful este un material regenerabil, recoltat anual fără a afecta negativ mediul înconjurător. Din păcate, meșterii pricepuți în astfel de lucrări sunt tot mai puțini, la fel și firmele de specialitate, care găsesc tot mai greu forță de muncă.

Un meșteșug scump, pe care de dispariție

Construcția unui acoperiș din stuf este un proces meticulos, care necesită cunoștințe și abilități specifice. Primul pas implică recoltarea stufului, care are loc de obicei în lunile de iarnă, când plantele sunt uscate și mai ușor de prelucrat. Stuful este tăiat și lăsat la uscat pentru a-și pierde complet umezeala.

După recoltare, stuful este sortat și pregătit pentru montaj. Acoperișurile din stuf sunt construite stratificat, fiecare strat fiind fixat cu grijă pentru a asigura o izolație uniformă și o durabilitate ridicată. Meșteșugarii folosesc unelte tradiționale, precum furci și greble, pentru a așeza stuful în mod uniform.

Un alt aspect important al construcției este fixarea stufului pe structura de lemn a acoperișului. Meșteșugarii folosesc fire de sârmă sau alte materiale de fixare pentru a asigura stabilitatea acoperișului. Straturile de stuf sunt suprapuse pentru a crea un acoperiș gros și impermeabil, care poate rezista intemperiilor”, spun oficialii unei firme care face acoperișuri din stuf.

Oamenii care construiesc acoperișuri din stuf sunt adevărați maeștri ai meșteșugului, păstrând vie o tradiție transmisă din generație în generație. Ei sunt adesea membri ai comunităților rurale, care au învățat arta construcției de la părinți și bunici.

O astfel de construcție este destul de scumpă, tariful pentru amenajarea unui metru pătrat variind între 250 și 350 de lei. Problema este că nu prea se găsesc meșteri pricepuți în astfel de amenajări. „De-a lungul anilor, am realizat numeroase construcții cu și din stuf. O construcție potrivită într-un loc potrivit atrage după sine o creștere a notorietății în rândul turiștilor și implicit o creștere a câștigului financiar atunci când vine vorba de o afacere în domeniul turismului.În ultimii ani, construcțiile cu și din stuf au devenit foarte căutate de către proprietarii unităților de cazare, și nu numai, datorită numeroaselor avantaje pe care le aduc”, au continuat oficialii firmei. O astfel de construcție este destul de scumpă, tariful pentru amenajarea unui metru pătrat variind între 250 și 350 de lei. Problema este că nu prea se găsesc meșteri pricepuți în astfel de amenajări.

Mulți tineri aleg să se mute în orașe în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, ceea ce duce la o diminuare a numărului de meșteșugari specializați.

De asemenea, construcția unui acoperiș din stuf necesită mai mult timp și efort comparativ cu materialele moderne, ceea ce poate descuraja proprietarii de case. Cu toate acestea, interesul crescut pentru sustenabilitate și arhitectura tradițională oferă o rază de speranță pentru viitorul acestor acoperișuri.

Acoperișurile din stuf reprezintă mai mult decât o simplă soluție de acoperire; ele sunt simboluri ale unei moșteniri culturale și exemple remarcabile de eficiență energetică și sustenabilitate. Prin explorarea procesului de construcție, a rolului meșteșugarilor și a provocărilor actuale, acest reportaj aduce în prim-plan importanța conservării acestei tradiții și necesitatea de a găsi modalități de adaptare la cerințele moderne fără a pierde esența autentică a acoperișurilor din stuf.

Maura ANGHEL

Pe măsură ce lumea se îndreaptă către soluții mai sustenabile și ecologice, acoperișurile din stuf ar putea deveni din nou o alegere populară pentru cei care apreciază atât frumusețea tradiției, cât și beneficiile practice ale acesteia. Cu sprijinul comunităților locale, al organizațiilor de conservare și al pasionaților de arhitectură, acoperișurile din stuf vor continua să îmbogățească peisajul rural românesc și să inspire noi generații de meșteșugari.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Halloween pe românește. Povestea vrăjită a nopții cu bostani ciopliți și spirite zburdalnice
31/10/2024 06:06

Traditii vechi cu un twist modern. De la strigoi la fantome, asa am putea spune despre Halloween (sărbătorit in ultima zi a lunii octombrie), o sărbătoare care, cu tot farmecul său american, a găsit o cas ...

  Ceaunarii, păstrătorii focului din bucătăriile tradiționale
26/10/2024 19:40

Ceaunul, acest vas metalic folosit de veacuri in bucătăriile traditionale, are o istorie bogată si diversă. De la tocană de oaie gătită pe foc de tabără la prepararea gemurilor si a zacustii in grădin ...

Elohim Adonai, apelul la întreaga natură divină
26/10/2024 17:20

În vastul si misteriosul univers al limbajului spiritual, cuvintele capătă o greutate ce transcende simpla semnificatie. În inima acestui univers se află două nume sacre: Elohim si Adonai. Folos ...

Depresia, umbra silențioasă a vieții moderne
26/10/2024 16:16

Într-o lume in care viteza si tehnologia domină cotidianul, un fenomen tăcut se răspandeste insidios in mintile si sufletele oamenilor: depresia. În spatele zambetelor afisate pe retelele sociale ...

  Simfonia culorilor de toamnă și influența asupra organismului uman
26/10/2024 15:16

Toamna este anotimpul in care natura se transformă intr-o paletă de culori spectaculoase, oferind privirii nuante de galben, portocaliu, rosu si arămiu. Aceste tonuri calde si bogate ne incantă ochii si au ...

Ecoul tăcut al vieții. Despre Sens și Rost în timpuri care merită redescoperite
26/10/2024 14:42

Într-o lume in care valorile par să se evapore intr-un tumult grăbit si superficial, amintirile dintr-un timp mai bland ne mangaie sufletul. Atunci, omenia nu avea nevoie de prezentări si fiecare gest ...

  Secunde irosite și clipe regăsite
26/10/2024 13:45

Timpul. Cuvantul acesta simplu, format din cinci litere, pare să ne fi transformat vietile intr-o alergare continuă. Ne nastem cu un izvor nesfarsit de timp, dar pe măsură ce crestem, incepem să constienti ...

Lipsa stimei de sine, un inamic invizibil ce provoacă răni vizibile
26/10/2024 12:23

Stima de sine joacă un rol esential in bunăstarea noastră emotională si mentală. Însă, atunci cand lipseste, efectele se resimt adanc in toate aspectele vietii unui individ. Într-o societate i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei