Dinozaurii, uciși de gravitație
Dimensiune font:
Lansând o teorie interesantă, un fizician a sugerat că dispariția dinozaurilor ar fi putut fi provocată de ceva mult mai fundamental, o schimbare a valorilor fizicii în sine.
Totul se reduce la constanta Hubble – rata de expansiune a Universului. Pentru a calcula rata de expansiune, putem măsura distanța și viteza galaxiilor din apropiere, a quasarilor și a supernovelor.
Într-o lucrare publicată în revisra Arvix, profesorul Leandros Perivolaropoulos de la Universitatea din Ioannina, Grecia, sugerează că o creștere de 10% a forței gravitaționale a avut loc pe parcursul a 100 de milioane de ani, încheindu-se în urmă cu 50 de milioane de ani.
„Mecanismele fizice care ar putea induce o tranziție gravitațională ultra-tardivă includ o tranziție de fază de ordinul întâi a teoriei tensorilor scalari de la un vid fals timpuriu, care corespunde valorii măsurate a constantei cosmologice, la un nou vid cu o energie mai mică sau zero”, scrie el în lucrare.
Ideea unui vid fals este pe cât de interesantă, pe atât de potențial terifiantă, întrucât ar putea însemna – în teorie – că Universul, așa cum îl cunoaștem, se va prăbuși.
Tot ceea ce există în Univers dorește să se afle într-o stare stabilă, ceea ce rezultă din faptul că are cât mai puțină energie posibilă. Vacuumul are cel mai mic nivel de energie și, prin urmare, are cea mai mare stabilitate. Cu toate acestea, există o idee ipotetică cunoscută sub numele de „vid fals”.
Acestea sunt viduri locale care par a fi la cel mai scăzut nivel de energie, dar care de fapt nu sunt așa. Pentru un timp, vidul fals – acționând ca o bulă locală – ar părea stabil, dar s-ar putea prăbuși la contactul cu un vid adevărat, deoarece vidul fals cade în starea de energie inferioară. „O creștere bruscă a constantei gravitaționale cu aproximativ 10 procente, care a avut loc acum mai puțin de 100 de milioane de ani, poate justifica rata observată a obiectelor de impact pe suprafața Pământului și a Lunii, care pare să fi crescut de două-trei ori în ultimii 100 de milioane de ani și poate fi legată deevenimentul de extincție din Cretacic-Terțiar, care a eliminat 75% din viața de pe Pământ (inclusiv dinozaurii)”, a scris el în lucrare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau